Η Mercedes εγκαινιάζει δίκτυο φόρτισης

Η Mercedes σκοπεύει να ανταγωνιστεί το δίκτυο Supercharger της Tesla με νέους σταθμούς φόρτισης υψηλής ισχύος για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα εγκαινιαστούν αυτό το φθινόπωρο στην Ευρώπη.

Η Mercedes εγκαινιάζει δίκτυο φόρτισης

Η Mercedes σκοπεύει να ανταγωνιστεί το δίκτυο Supercharger της Tesla με νέους σταθμούς φόρτισης υψηλής ισχύος για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα εγκαινιαστούν αυτό το φθινόπωρο στην Ευρώπη.

Ενώ οι περισσότεροι κατασκευαστές διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Mercedes σκοπεύει να κάνει ένα βήμα παραπέρα, εγκαινιάζοντας τη δική της υποδομή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτή η ιδέα έχει ήδη εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία από την Tesla και το δίκτυο Supercharger. Το δίκτυο της Tesla ανοίγει όλο και περισσότερο για χρήση από άλλα οχήματα, και το ίδιο θα συμβαίνει και με αυτό της Mercedes. Συνεπώς, δεν θα χρειάζεται να έχετε μια Mercedes για να το χρησιμοποιήσετε.

Η Mercedes αναφέρει ότι οι πρώτοι από τους νέους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ανοίξουν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους στην Αμερική, την Κίνα και τη Γερμανία. Μέχρι το τέλος του 2024, η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι θα έχει πάνω από 2.000 ταχυφορτιστές έτοιμους για χρήση. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Mercedes ελπίζει να έχει 10.000 σημεία φόρτισης σε 2.000 κόμβους.

Ανάλογα με την τοποθεσία, κάθε κόμβος θα διαθέτει από 4 έως 30 ταχυφορτιστές. Οι ταχύτητες φόρτισης αναμένεται να φτάνουν τα 400 kW και η Mercedes αναφέρει επίσης ότι θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι πελάτες που θα χρησιμοποιούν τους κόμβους της θα έχουν μια «κορυφαία, βιώσιμη και αξιόπιστη εμπειρία φόρτισης».

Οι οδηγοί της Mercedes θα μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία MercedesMe για να πληρώνουν για τη φόρτιση τους και θα μπορούν ακόμη και να κάνουν κράτηση θέσης σε έναν σταθμό φόρτισης. Οι σταθμοί φόρτισης θα ενσωματωθούν επίσης στον προγραμματισμό διαδρομής των οχημάτων Mercedes για να αναδείξουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο φόρτισης. Σε αντίθεση με πολλούς σημερινούς σταθμούς φόρτισης, η Mercedes λέει ότι οι κόμβοι της θα διαθέτουν οροφή, φαγητό, τουαλέτες, κάμερες ασφαλείας και φώτα για να βοηθήσουν στην ευκολία και την ασφάλεια της φόρτισης.

Μιλώντας στο Auto Express, o Markus Schafer, επικεφαλής στέλεχος τεχνολογίας της Mercedes-Benz, δήλωσε: «Κάθε κόμβος φόρτισης της Mercedes θα τροφοδοτείται με πράσινη ενέργεια. Οι πρώτοι από αυτούς τους κόμβους θα είναι στη Βόρεια Αμερική, καθώς στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την υποδομή στην Ευρώπη φέτος».

Ούτε οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άλλων εταιρειών θα μείνουν εκτός. «Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν είναι Mercedes θα έχουν πρόσβαση στους φορτιστές, αλλά θα έχουμε ξεχωριστή τιμολόγηση. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Mercedes θα πρέπει να έχουν οφέλη», σχολίασε ο Schafer. Αυτό θα σημαίνει ότι θα προσφέρεται προνομιακή τιμή στους οδηγούς της Mercedes για να χρησιμοποιούν τους σταθμούς φόρτισης της εταιρείας.

Η Mercedes αναφέρει ότι η επένδυση στο δίκτυο της Βόρειας Αμερικής θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στα επόμενα 6-7 χρόνια. Ωστόσο, η τρέχουσα συνεργασία της Mercedes με τον πάροχο φόρτισης Ionity θα συνεχιστεί. «Είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι είμαστε μέτοχοι της Ionity και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τους σταθμούς με το σήμα Ionity στο μέλλον», δήλωσε ο Markus Schafer.

Δείτε τις τιμές όλων των μοντέλων της Mercedes στην Ελλάδα

Mercedes-Benz Charging Hub Mercedes-Benz Charging Hub

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!