Project Arrow: Ηλεκτροκίνηση made in Canada

Οι καναδοί προμηθευτές κατασκεύασαν ηλεκτροκίνητο SUV με εκτυπωμένο πλαίσιο εν είδει απόδειξης της τοπικής τεχνογνωσίας στην ανάληψη αντίστοιχων project

Project Arrow: Ηλεκτροκίνηση made in Canada

Οι καναδοί προμηθευτές κατασκεύασαν ηλεκτροκίνητο SUV με εκτυπωμένο πλαίσιο εν είδει απόδειξης της τοπικής τεχνογνωσίας στην ανάληψη αντίστοιχων project

Τρία χρόνια μετά την σχετική υπόσχεση, η καναδική ένωση προμηθευτών (ΑPMA)v και κατασκευαστών εξαρτημάτων αυτοκινήτων, αποκάλυψε τη δική της εκδοχή για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητo SUV το οποίο παρουσιάστηκε στην πρόσφατη έκθεση του CES.

Ο λόγος που οδήγησε στην κατασκευή του Project Arrow, όπως ονομάζεται είναι να «διαφημίσει» τις ικανότητες των καναδών προμηθευτών σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες και όπως σημειώνεται, το 97% των μερών που το συναποτελούν, είναι καναδικής κατασκευής.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του, αποτελεί σύλληψη των φοιτητών της σχολής βιομηχανικού σχεδιασμού του καναδικού πανεπιστημίου Carleton ενώ την κατασκευή ανέλαβε το τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Ontario, με την συνδρομή περίπου 60 προμηθευτών που παρείχαν τις απαιτούμενες τεχνολογίες αλλά και πρώτες ύλες συμπεριλαμβανομένων και των σπάνιων γαιών που απαιτούνται για τις μπαταρίες.

Η χρηματοδότηση προήλθε από την καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοδότησε το project με 8,2 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του μοντέλου, σύμφωνα με τις συστάσεις, εφοδιάζεται με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 82,5 kWh οι οποίες υπόσχονται αυτονομία 500 χλμ. με την συνδρομή και των φωτοβολταϊκών πάνελ που επενδύουν την οροφή του.

Οι συστοιχίες ιόντων λιθίου τροφοδοτούν δύο ηλεκτρικά μοτέρ -ένα για κάθε άξονα- συνδυαστικής ισχύος που ξεπερνά τους 550 ίππους. Το συγκεκριμένο σύνολο επιτρέπει στο Project Arrow να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα.

Παράλληλα, το ηλεκτροκίνητο SUV διαθέτει σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, ένα πλήρως ψηφιακό cockpit και τεχνολογία που το θωρακίζει έναντι των hackers.

Η καναδική ένωση προμηθευτών δεν σκοπεύει να οδηγήσει στην παραγωγή το απολύτως λειτουργικό πρωτότυπο καθώς ο στόχος του είναι να αποδείξει κατά κάποιο τρόπο, την καναδική τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του καναδικού SUV είναι το πλαίσιο το οποίο αποτελεί προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης και έχει κατασκευαστεί από μια νεοφυή καναδική επιχείρηση ονόματι Xaba.

«Οποιοσδήποτε εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει τον Καναδά για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πρώτον θα έχει στη διάθεσή του ό,τι χρειαστεί επί τόπου και το Project Arrow το αποδεικνύει έμπρακτα. Κατά δεύτερον, αποδεικνύει ότι διαθέτουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό με τις απαιτούμενες γνώσεις για να φέρει σε πέρας μια αντίστοιχη αποστολή», δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης καναδών προμηθευτών, Flavio Volpe, διευκρινίζοντας την αποστολή του πρωτότυπου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!