Η Nissan επενδύει στο “Έξυπνο Εργοστάσιο”

Έχοντας ως στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, η Nissan παρουσιάζει το Nissan Intelligent Factory

Η Nissan επενδύει στο “Έξυπνο Εργοστάσιο”

Έχοντας ως στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, η Nissan παρουσιάζει το Nissan Intelligent Factory

Με καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής που εφαρμόζονται άμεσα στο εργοστάσιο του Tochigi, η Nissan σκοπεύει την αποδέσμευσή της από τον άνθρακα. Σε ευρύτερο πεδίο δράσης η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής που διατηρεί σε όλη την Υφήλιο μέχρι το 2050.

Ο Hideyuki Sakamoto, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Nissan για την παραγωγή και τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού, δήλωσε: “Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής και η επίλυση της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Το βλέπουμε ως μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε τη δύναμη του monozokuri (παραγωγής), ως μέρος του DNA μας, προκειμένου να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε καινοτόμες τεχνολογίες για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”.

Από την ίδρυσή της, η Nissan έχει βελτιώσει την ικανότητά της να κατασκευάζει οχήματα μέσω παραγωγικών διαδικασιών υψηλής ποιότητας και αποδοτικότητας και μέσα από τις  εξαιρετικές δεξιότητες των takumi της εταιρείας (master technicians). Ωστόσο, με τις εξελίξεις να τρέχουν, δημιουργήθηκε η ανάγκη για αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτες καταστάσεις όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, αλλά και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, λόγω της γήρανσης της κοινωνίας.

Το Nissan Intelligent Factory δίνει τη δυνατότητα στην Nissan να:

  • Χρησιμοποιήσει ρομπότ που έχουν “κληρονομήσει” τις δεξιότητες των takumi για την κατασκευή οχημάτων επόμενης γενιάς με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα,
  • Δημιουργήσει ένα βελτιωμένο περιβάλλον όπου ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων θα μπορεί να εργάζεται άνετα,
  • Υλοποιήσει ένα σύστημα παραγωγής μηδενικών εκπομπών, επιταχύνοντας έτσι τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από άνθρακα.

Το εργοστάσιο Tochigi έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή του ολοκαίνουργιου ηλεκτρικού οχήματος crossover Nissan Ariya, αυτό το οικονομικό έτος.

Προκειμένου να επιτύχει το μεγαλεπήβολο στόχο της η Nissan έχει προγραμματίσει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υλικών στα εργοστάσια και τον πλήρη εξηλεκτρισμό του εξοπλισμού των εγκαταστάσεών της μέχρι το 2050. Επιπλέον, για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα σε μονάδες παραγωγής, όλη η ηλεκτρική ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή θα παράγεται με κυψέλες καυσίμου που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!