Αποφύγετε την κλοπή αυτοκινήτου με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί

Καθώς τα κρούσματα κλοπής αυτοκινήτων με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί αυξάνονται, μάθετε πως μπορείτε να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας ασφαλές.

Αποφύγετε την κλοπή αυτοκινήτου με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί

Καθώς τα κρούσματα κλοπής αυτοκινήτων με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί αυξάνονται, μάθετε πως μπορείτε να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας ασφαλές.

Οι μέρες που οι κλέφτες παραβίαζαν τις κλειδαριές των θυρών των αυτοκινήτων ή «ψάρευαν» τα κλειδιά από ένα μικρό άνοιγμα έχουν παρέλθει, καθώς οι σημερινοί εγκληματίες έχουν στραφεί προς τον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας. Οι κατασκευαστές σκέφτονται συνεχώς καινοτόμους τρόπους για να διασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά οι κλέφτες πάντα ψάχνουν να παρακάμψουν τα συστήματα με παράνομους τρόπους.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι κλοπές αυτοκινήτων βρίσκονται σε άνοδο, καθώς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 50% την τελευταία πενταετία. Η ασφαλιστική εταιρεία LV ανέφερε ότι το 33% των αποζημιώσεων για κλοπή οχήματος από το 2019, αφορά οχήματα με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί. Αυτό υπογραμμίζει το αυξανόμενο ζήτημα της κλοπής αυτοκινήτων χωρίς την ανάγκη χρήσης κλειδιού μεταξύ των οχημάτων με τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας.

Δεν είναι μόνο οι κλέφτες αυτοκινήτων που προσπαθούν να νικήσουν τα συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί. Μια σειρά εταιρειών που ειδικεύονται στην ηλεκτρονική ασφάλεια και το hacking εργάζονται για να βρουν αδυναμίες και να ειδοποιήσουν τους κατασκευαστές σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του εγκλήματος. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους κατασκευαστές αυτοκινήτων να ενισχύσουν τα συστήματά τους πριν οι ιδιοκτήτες πέσουν θύματα κλοπής. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν, αν έχετε αυτοκίνητο εξοπλισμένο με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κλοπής;

Επεξήγηση του συστήματος

Τα μπρελόκ ή οι κάρτες αυτοκινήτου χωρίς κλειδί λειτουργούν εκπέμποντας ένα σήμα που το αυτοκίνητο ανιχνεύει όταν βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων. Αυτό επιτρέπει να ξεκλειδώσετε τις πόρτες και να βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Οι κλέφτες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την ασύρματη τεχνολογία αποκτώντας έναν ενισχυτή σήματος και έναν πομπό στη μαύρη αγορά. Στη συνέχεια, βρίσκουν ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο αρκετά κοντά στο σπίτι του ιδιοκτήτη, όπου βρίσκεται το κλειδί.

Ενώ ένας εγκληματίας στέκεται δίπλα στο αυτοκίνητο με έναν ψηφιακό πομπό, ένας δεύτερος περπατάει περιμετρικά του σπιτιού με τον ενισχυτή σήμτος, και αν το κλειδί είναι αρκετά κοντά θα ανιχνεύσει το σήμα του και θα το στείλει στον πομπό. Σε αυτό το σημείο ο πομπός γίνεται ουσιαστικά το κλειδί, επιτρέποντας στους κλέφτες να αποκτήσουν πρόσβαση στο αυτοκίνητο και ακόμη και να το οδηγήσουν. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά μόλις δευτερόλεπτα και να ολοκληρωθεί σχεδόν αθόρυβα.

Ωστόσο, ο κλάδος λαμβάνει τα μέτρα του, με τον Richard Billyeald της Thatcham Research να δηλώνει: «Οι κατασκευαστές εργάζονται ήδη σε νέα συστήματα. Μερικά νέα μοντέλα διαθέτουν ήδη ρυθμίσεις που δεν είναι ευάλωτες σε επιθέσεις αναμετάδοσης. Η λειτουργικότητα είναι η ίδια, αλλά δεν μπορούν να ξεγελαστούν από συσκευές αναμετάδοσης». Κατασκευαστές όπως η Mercedes και η BMW έχουν εξελίξει κλειδιά με αισθητήρα κίνησης που δεν εκπέμπουν σήμα ενώ το κλειδί είναι ακίνητο.

Ένας αυξανόμενος αριθμός αυτοκινήτων εγκαταλείπει εντελώς τα παραδοσιακά κλειδιά, χρησιμοποιώντας αντ’ αυτού το smartphone σας για να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο με μια μέθοδο παρόμοια με το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί. Ωστόσο, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι αυτά είναι εξίσου ευάλωτα σε συσκευές αναμετάδοσης που μπορούν να υποκλέψουν μια σύνδεση Bluetooth.

Το αυτοκίνητο δεν θα πρέπει να ξεκλειδώνει αν το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη δεν βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων από το όχημα, αλλά με έναν αναμεταδότη συνδεδεμένο σε φορητό υπολογιστή, οι κλέφτες έχουν καταφέρει να ξεκλειδώσουν αυτοκίνητα από απόσταση άνω των 60 μέτρων.

Συμβουλές για την αποφυγή κλοπής αυτοκινήτου χωρίς κλειδί

Οι κλέφτες μπορεί να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν ένα τρωτό σημείο στην ασφάλεια του αυτοκινήτου, αλλά οι ιδιοκτήτες μπορούν να λάβουν μέτρα για να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους εγκληματίες να πραγματοποιήσουν κλοπή αυτοκινήτου με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί. Ορισμένα από αυτά είναι απλά μέτρα ασφαλείας, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν το ζήτημα στη ρίζα του.

Βασικά στοιχεία ασφάλειας αυτοκινήτου

Τηρείτε πάντα τα βασικά στοιχεία της ασφάλειας του αυτοκινήτου. Βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι σταθμευμένο σε καλά φωτισμένο ή ασφαλή χώρο, ότι είναι σωστά κλειδωμένο και ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα πράγματα αξίας από μέσα. Μόλις μπείτε στο σπίτι ή το γραφείο σας, βεβαιωθείτε ότι τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από πόρτες και παράθυρα, κατά προτίμηση κλεισμένα μέσα σε ένα συρτάρι.

Θήκες Faraday που μπλοκάρουν τα σήματα

Μην υποθέτετε ότι το να τυλίξετε το κλειδί σας σε αλουμινόχαρτο θα κάνει αρκετά καλή δουλειά. Δεν έχει σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό. Καθώς η εγκληματικότητα στα αυτοκίνητα με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί έχει αυξηθεί, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά διάφορες αντικλεπτικές θήκες που έχουν σχεδιαστεί για να μπλοκάρουν το σήμα που εκπέμπει το κλειδί.

Η ιδέα είναι απλή: κρατήστε το κλειδί σας μέσα στη θήκη Faraday όταν δεν το χρησιμοποιείτε, και το ειδικό υλικό θα εμποδίσει έναν ενισχυτή σήματος να το λάβει και να το μεταδώσει. Ωστόσο, θα σας συνιστούσαμε να τα αγοράζετε μόνο από αξιόπιστα καταστήματα και να αναζητάτε κριτικές και διαπίστευση για να βεβαιωθείτε ότι θα λειτουργεί. Ευτυχώς, οι καλές δεν είναι πολύ ακριβές και μπορείτε να τις βρείτε σε καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή διαδικτυακά για λιγότερο από 25 ευρώ.

Κλείστε το κλειδί

Το ασύρματο σήμα από ορισμένα κλειδιά μπορεί να απενεργοποιηθεί, αν και η λειτουργία αυτή δεν είναι πάντα προφανής και μπορεί να απαιτεί συνδυασμό κουμπιών. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για να μάθετε αν αυτό είναι εφικτό για τα κλειδιά του δικού σας αυτοκινήτου.

Η απενεργοποίηση του κλειδιού είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει τους κλέφτες αυτοκινήτων και συνιστάται όταν φεύγετε για διακοπές. Αξίζει επίσης να ελέγξετε με τον κατασκευαστή αν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού, καθώς μπορεί να έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα για την αποτροπή κλοπής από τότε που αποκτήσατε το αυτοκίνητό σας.

Φυσικά μέτρα ασφάλειας

Καθώς οι εγκληματίες στρέφονται προς την τεχνολογία, πολλοί ιδιοκτήτες καταφεύγουν σε απλά φυσικά μέσα ασφαλείας, και εισόδους με κλειδωμένες πύλες ή εμπόδια. Τα δρομάκια με χαλίκι δημιουργούν θορυβώδη βήματα και αποτρέπουν τους εγκληματίες, καθώς είναι αδύνατο να φτάσουν στο αυτοκίνητο χωρίς να κάνουν θόρυβο.

Κάντε τη ζωή των κλεφτών δύσκολη με αυτόν τον τρόπο και ακόμη και αν μπορέσουν να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητο, υπάρχει η ελπίδα ότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν με αυτό. Πολλοί εγκληματίες θα προτιμήσουν έναν πιο εύκολο στόχο όταν βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετη ασφάλεια που είναι χρονοβόρα και θορυβώδης στην προσπάθεια παραβίασής της.

Συσκευές εντοπισμού

Είναι δυνατόν να εγγραφείτε σε μια εταιρεία ασφαλείας, η οποία μπορεί να τοποθετήσει μια συσκευή εντοπισμού στο αυτοκίνητό σας και να τη χρησιμοποιήσει για να εντοπίσει τη θέση του σε περίπτωση κλοπής. Σύμφωνα με την Tracker, το 96% των αυτοκινήτων που είναι εφοδιασμένα με την τεχνολογία της ανακτώνται όταν κλαπούν, σε σύγκριση με μόλις το 50% σε άλλες περιπτώσεις.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Keys

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!