5 συμβουλές για διακοπές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Με τις διακοπές προ των πυλών, η SEAT μας δίνει 5 χρήσιμες για να ταξιδέψουμε με το αμιγώς ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο.

5 συμβουλές για διακοπές με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Με τις διακοπές προ των πυλών, η SEAT μας δίνει 5 χρήσιμες για να ταξιδέψουμε με το αμιγώς ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο.

Καθώς οι πιο μαζικές αναχωρήσεις για διακοπές πρόκειται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο, πολλοί είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν με ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Για τον λόγο αυτό, ένας ειδικός από τη SEAT μας δίνει 5 συμβουλές για να ταξιδέψουμε «ηλεκτρικά» αυτό το καλοκαίρι.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε έγκαιρα. Μελετήστε τις διαδρομές που θα κάνετε και σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε που βρίσκονται οι σταθμοί φόρτισης. «Επιλέξτε μερικούς για πιθανές στάσεις κατά τη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες ξεκούρασης του οδηγού όσο και τις ανάγκες φόρτισης του αυτοκινήτου» συνιστά ο Josep Bons, επικεφαλής Ηλεκτρικής και Ηλεκτρονικής Ανάπτυξης της SEAT S.A. Είναι καλύτερα να εντοπίσετε περισσότερους από έναν σταθμό σε περίπτωση που η πρώτη επιλογή έχει πολύ κόσμο ή είναι εκτός λειτουργίας.

Προετοιμάστε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σας

Το σύστημα κλιματισμού ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου καταναλώνει ενέργεια από την μπαταρία, το οποίο σημαίνει ότι η βέλτιστη διαχείριση του κλιματισμού του αυτοκινήτου θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη αυτονομία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διατηρείτε μία σταθερή θερμοκρασία 22°C μέσα στο αυτοκίνητό σας. Πριν ξεκινήσετε, καλό θα ήταν να κατεβάσετε τα παράθυρα για λίγα λεπτά για να αεριστεί το αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, διατηρώντας τα παράθυρα κλειστά θα βελτιστοποιήσετε την αυτονομία εξασφαλίζοντας καλύτερη αεροδυναμική απόδοση. «Ανεβάστε τα πριν ξεκινήσετε και ενεργοποιήστε τον κλιματισμό σταδιακά μέχρι να φτάσει τους 22°C» λέει ο μηχανικός. «Αυτή η συμβουλή θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε διάρκεια ζωής της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού» προσθέτει.

Φορτίστε το πλήρως

Ξεκινήστε από το σπίτι με πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συντιστούμε το επίπεδο φόρτισης να κυμαίνεται πάντα μεταξύ 30% και 80%. «Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο στο σταθμό καθώς το τελευταίο στάδιο φόρτισης είναι το πιο χρονοβόρο», λέει ο Josep.

Οδηγήστε αποδοτικά

Η αποδοτική οδήγηση συνιστάται πάντα για μία βιώσιμη οδηγική εμπειρία, αλλά επίσης θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια από τη μπαταρία. «Η χαλάρωση του γκαζιού και η αποφυγή απότομου φρεναρίσματος θα βοηθήσει ώστε η φόρτιση της μπαταρίας να διαρκεί περισσότερο».

Αξιοποιήστε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο σας

Η επαναφόρτιση δε χρειάζεται να είναι βαρετή. Σύμφωνα με τον Josep, «ανάλογα με τον φορτιστή, μπορεί να διαρκέσει μόλις 20 λεπτά. Με αργούς φορτιστές, θα χρειαστούν 6 με 8 ώρες» αλλά το κλειδί είναι να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο. Ανάλογα με την επιλογή που θα κάνετε και με τον εκ των προτέρων προγραμματισμό της διαδρομής, κατά τη διάρκεια της επαναφόρτισης μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε ένα παγωτό, να κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα ή να περάσετε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή συνταξιδιώτες. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή ευκαιρία να αφήσετε την μπαταρία να επαναφορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ξεκουράζεστε στο ξενοδοχείο

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!