Τι είναι η είσοδος χωρίς κλειδί και η εκκίνηση χωρίς κλειδί;

Η λειτουργία των συστημάτων keyless entry και keyless start των αυτοκινήτων.

Τι είναι η είσοδος χωρίς κλειδί και η εκκίνηση χωρίς κλειδί;

Η λειτουργία των συστημάτων keyless entry και keyless start των αυτοκινήτων.

Όταν μεταφέρουμε ψώνια, τσάντες, ή ρούχα από το καθαριστήριο είναι δύσκολο να βρούμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας μέσα σε κάποια τσέπη. Πολλά αυτοκίνητα έχουν ένα χαρακτηριστικό που μας απαλλάσσει από αυτή την ταλαιπωρία και διευκολύνει τη ζωή μας. Η είσοδος χωρίς κλειδί (keyless entry) όπως υποδηλώνει το όνομά της, θα ξεκλειδώσει το αυτοκίνητό καθώς το πλησιάζουμε, χωρίς να χρειάζεται να βρούμε τα κλειδιά μας. Όταν μπούμε μέσα στο αυτοκίνητό, η εκκίνηση χωρίς κλειδί (keyless start) θα ξεκινήσει τον κινητήρα με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να χρειάζεται να τοποθετήσουμε το κλειδί στην μίζα. Πώς όμως λειτουργούν;

Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν ραδιοκύματα που εκπέμπονται από το ίδιο το αυτοκίνητο και  λαμβάνονται από έναν αισθητήρα στο κλειδί. Αν το αυτοκίνητό μας έχει σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, τοποθετώντας το χέρι μας στο χερούλι της πόρτας (ή σε ένα κουμπί πάνω στη χειρολαβή), στέλνει ένα σήμα και αν εντοπίσει τα κλειδιά κοντά ξεκλειδώνει την πόρτα. Αντίστοιχα, μόλις σβήσουμε τον κινητήρα, κλείσουμε τις πόρτες και φύγουμε, το αυτοκίνητο αντιλαμβάνεται ότι το κλειδί απομακρύνεται και κλειδώνει μόνο του.

Κάπως έτσι λειτουργεί και το συστήματα εκκίνησης χωρίς κλειδί. Πατώντας το κουμπί Start/Stop του αυτοκινήτου θα ενεργοποιηθεί το σήμα και εάν το κλειδί βρίσκεται κοντά, ο κινητήρας θα αρχίσει να λειτουργεί. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια αυτοκίνητα μπορεί να έχουν είσοδο χωρίς κλειδί αλλά όχι εκκίνηση χωρίς κλειδί ή το αντίστροφο.

Για μεγαλύτερη ευκολία κατά τη μεταφορά αντικειμένων, ορισμένα αυτοκίνητα έχουν hands free άνοιγμα στο χώρο των αποσκευών. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα τοποθετημένο κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα και με ένα απλό πέρασμα του ποδιού μας ξεκλειδώνει και ανοίγει την πόρτα του χώρου αποσκευών. Φυσικά, αυτό απαιτεί να έχουμε πάνω μας το κλειδί του αυτοκινήτου.

Ωστόσο, ορισμένα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται φυσικό κλειδί, αλλά μια εφαρμογή στο smartphone και ξεκλειδώνουν ακουμπώντας το τηλέφωνο στην κολόνα Β.

Τα συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί και εκκίνησης χωρίς κλειδί είναι βολικά, αλλά συνήθως δεν ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό των αυτοκινήτων και μπορεί να έχουν προβλήματα. Για παράδειγμα αν το κλειδί μείνει από μπαταρία, η είσοδος μας θα είναι πολύ δύσκολη. Το ίδιο και η εκκίνηση του κινητήρα. Πολλά αυτοκίνητα μας προειδοποιούν όταν πέφτει η απόδοση της μπαταρίας του κλειδιού και έχουν εναλλακτικούς τρόπους εκκίνησης του αυτοκινήτου, όμως υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθούμε σε αδιέξοδο.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι αυξημένες κλοπές αυτοκινήτων με σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί. ΑΝ και υπάρχει προστασία, οι κλέφτες μπορούν να μιμηθούν το σήμα από το κλειδί και να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητο.

Τέλος, υπάρχει το θέμα του κόστους. Ενώ πολλά ακριβά αυτοκίνητα διαθέτουν αυτές τις λειτουργίες ως βασικό εξοπλισμό, τα πιο οικονομικά συνήθως τα προσφέρουν ως δαπανηρό προαιρετικό εξοπλισμό, όπως στο Volkswagen Polo, που στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει περίπου 420 ευρώ ενώ άλλοι κατασκευαστές τα χρεώνουν περισσότερο.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!