Goodwood: Το όνειρο των φίλων της ταχύτητας

Το Goodwood, το Φεστιβάλ της Ταχύτητας, αποτελεί τη μεγάλη γιορτή των φίλων του αυτοκινήτου και όχι μόνο, που όμοιά της δεν υπάρχει.

Goodwood: Το όνειρο των φίλων της ταχύτητας

Το Goodwood, το Φεστιβάλ της Ταχύτητας, αποτελεί τη μεγάλη γιορτή των φίλων του αυτοκινήτου και όχι μόνο, που όμοιά της δεν υπάρχει.

Γιάννης Καλογερόπουλος

Το Goodwood Festival of Speed, είναι μια ετήσια εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πανέμορφο πάρκο πέριξ του Goodwood House. Είναι η απόλυτη γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φίλων των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, αλλά και εν γένει των ανθρώπων που αγαπούν την ταχύτητα.

Πουθενά αλλού δεν καταφέρεις να έρθεις σε τόσο στενή επαφή με αυτές τις μοναδικές «μηχανές» που κυνηγούν τον απόλυτο χρόνο, στη μικρή ανάβαση του ομώνυμου λόφου. Μπορείς να πλησιάσεις αυτά τα μοναδικά δημιουργήματα και να ζήσεις με όλες σου τις αισθήσεις την αύρα που αναδύουν.

Είναι, δίχως άλλο, ο διακαής πόθος κάθε ενός που έχει μεγαλώσει με τα περιοδικά αυτοκινήτου κάτω από το μαξιλάρι του (για εμάς τους πιο παλιούς) ή αρέσκεται να σερφάρει αναζητώντας πληροφορίες για τα νεότερα, αλλά και πιο παλιά μηχανοκίνητα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, με ανεξίτηλα γράμματα.

Κάθε χρόνο γίνεται ακόμα καλύτερο, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον να κάνουν ακόμα και επίσημες πρεμιέρες εκεί και μάλιστα σπουδαίων μοντέλων, που είτε παρουσιάζουν έντονο εμπορικό ενδιαφέρον είτε σκιαγραφούν του μέλλον τους.

Τα αγωνιστικά έχουν την τιμητική τους, με μονοθέσια της Formula 1 να παρελαύνουν και να ξεσηκώνουν τα πλήθη με την ταχύτητα και τον ήχο τους. Αυτοκίνητα τουρισμού, με ένδοξο παρελθόν και γεμάτο παλμαρέ, μας δείχνουν πως ήταν τα αγωνιστικά του… χθες, ενώ το μέλλον εκφράζεται μέσα από τις ηλεκτροκίνητες κατασκευές, με την τεράστια δύναμη, την εντυπωσιακή πρόσφυση, αλλά και την απουσία ήχου.

Συναρπάζουν με τον δικό τους τρόπο, επιδεικνύοντας αδιανόητες μέχρι πρότινος ιπποδυνάμεις που αγγίζουν και τους 2.000 ίππους. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να οδηγήσεις, όπως και οι ίδιοι οι καταξιωμένες επαγγελματίες οδηγοί υποστηρίζουν, αλλά είναι απολαυστικά στα περάσματά τους, για εμάς τους θεατές.

Τα supercar έχουν φυσικά την τιμητική τους, στην πιο παραδοσιακή μορφή τους με τους μεγάλους πολυκύλινδρους κινητήρες, ατμοσφαιρικούς ιδανικά ή turbo, με πολλά dB σε κάθε περίπτωση, που ακούγονται σαν μελωδία στα αφτιά των πιο παραδοσιακών. Είναι ίσως τα τελευταία των Μοϊκανών, τα μαμούθ της αυτοκίνησης που οδεύει ολοταχώς στην ηλεκτροκίνηση, αυτά που σίγουρα όμως συναρπάζουν τους αυθεντικούς petrolhead και θα αφήσουν κενό στο μέλλον.

Ευτυχώς όμως που υπάρχει το Goodwood και ελπίζουμε να συνεχίσει να υπάρχει, για να μπορούμε να θαυμάζουμε αυτοκίνητα, που άφησαν ιστορία, ακόμα και αν δεν πάτησαν ποτέ τις ρόδες τους στο δρόμο ή την πίστα. Όπως γίνεται φέτος, με την παρουσίαση τέτοιων μοναδικών κατασκευών, που ακόμα και οι περισσότερο ψαγμένοι και διαβασμένοι, δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν και όμως τα βλέπουν να περνούν μπροστά τους, από κοντά ή από τις οθόνες τους. Αν υπάρχει ένα τετράδιο επιθυμιών, σίγουρα από αυτό δεν μπορεί να λείπει το Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood. Δείτε το live πατώντας εδώ.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!