F1: Η FIA απέρριψε το αίτημα της Haas για επανεξέταση του GP ΗΠΑ

Η FIA απέρριψε το αίτημα της ομάδας της Haas να επανεξεταστούν φερόμενες παραβάσεις ορίων της πίστας στο Grand Prix της Formula 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

F1: Η FIA απέρριψε το αίτημα της Haas για επανεξέταση του GP ΗΠΑ

Η FIA απέρριψε το αίτημα της ομάδας της Haas να επανεξεταστούν φερόμενες παραβάσεις ορίων της πίστας στο Grand Prix της Formula 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H ομάδα της Haas είχε καταθέσει στη FIA αίτημα να επανεξεταστούν τα αποτελέσματα του GP ΗΠΑ, της Formula 1, αφότου οι αγωνοδίκες παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν επαρκή στοιχεία για να προσδιορίσουν αν υπήρχαν παραβάσεις ορίων πίστας στη στροφή 6. Η αμερικανική ομάδα το έκανε αυτό διότι αν κάποιοι από τους προπορευόμενους δέχονταν ποινές, οι οδηγοί της θα σημείωναν πολύτιμους για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών βαθμούς.

Η ακρόαση του αιτήματος επανεξέτασης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη 8-9 Νοεμβρίου με εκπροσώπους από τις ομάδες των Haas, Red Bull, Williams, Aston Martin, καθώς και από τις Ferrari και McLaren, που δεν ήταν άμεσα εμπλεκόμενες. Η Haas κατέθεσε υλικό από τα onboard πλάνα των Sergio Perez, Alex Albon, Logan Sargeant και Lance Stroll που φέρεται να πέρασαν τα όρια της πίστας στη στροφή 6 σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς και υλικό από μονοθέσια που ακολουθούσαν τον Albon.

Ωστόσο, οι αγωνοδίκες του Austin αποφάσισαν ότι, αντίθετα με την άποψη της Haas, τα βίντεο αυτά ήταν ήδη στη διάθεσή τους όταν έλαβαν τις αρχικές τους αποφάσεις το βράδυ της Κυριακής του αγώνα, οι οποίες απάλλαξαν τον Albon και οριστικοποίησαν την κατάταξη του αγώνα. Συνεπώς, η επιτροπή της FIA απέρριψε το αίτημα της Haas, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα έχει πλέον κλείσει. Εάν η FIA είχε συμφωνήσει ότι τα στοιχεία της Haas πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να γίνει επανεξέταση, η ομάδα θα είχε λάβει μια δεύτερη ακρόαση.

Οι αγωνοδίκες συμφώνησαν ότι τα στοιχεία εναντίον του Albon ήταν σημαντικά, ενώ απέρριψαν τα στοιχεία εναντίον των άλλων τριών οδηγών και έκριναν ότι κανένα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν ήταν νέο ή σχετικό. Επανέλαβαν ότι οι εικόνες ήταν στη διάθεσή τους, αλλά δεν θεωρήθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία λόγω της έλλειψης σταθερού υλικού από κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Η κάμερα CCTV που κάλυπτε τη στροφή 6 δεν παρείχε καθαρή εικόνα της κορυφής της. Επομένως, οι αγωνοδίκες δεν μπορούσαν να τιμωρήσουν τον Albon ή άλλους οδηγούς για τις υποτιθέμενες παραβάσεις στη στροφή 6, αλλά τόνισαν τη σημασία της εξεύρεσης καλύτερων λύσεων για τα όρια της πίστας στο μέλλον, μια διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Οι αγωνοδίκες βρίσκουν την αδυναμία τους να επιβάλουν σωστά το τρέχον πρότυπο για τα όρια πίστας για όλους τους αγωνιζόμενους εντελώς μη ικανοποιητική και, ως εκ τούτου, συνιστούν σθεναρά σε όλους τους ενδιαφερόμενους να αναπτυχθεί γρήγορα μια λύση για την αποτροπή επανεμφάνισης αυτού του ευρέως διαδεδομένου προβλήματος».

«Αν το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με καλύτερες τεχνολογικές λύσεις, με τροποποιήσεις στις πίστες, με συνδυασμό αυτών ή με ένα διαφορετικό πρότυπο κανονισμών και επιβολής, οι αγωνοδίκες το αφήνουν σε εκείνους που είναι σε καλύτερη θέση να κάνουν τέτοιες εκτιμήσεις. Ωστόσο, με βάση το χρονοδιάγραμμα της απόφασης αυτής, είναι σαφές ότι μια πλήρης λύση δεν μπορεί, πρακτικά, να επιτευχθεί φέτος».

«Δεδομένου όμως του αριθμού διαφορετικών περιπτώσεων με πίστες στις οποίες προέκυψαν σημαντικά προβλήματα ορίων τη φετινή σεζόν, αναγνωρίζοντας ότι η FIA σε συνεργασία με τις πίστες έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα προόδου, θα πρέπει να βρεθούν περαιτέρω λύσεις πριν από την έναρξη της σεζόν του 2024».

Το ζήτημα τήρησης των ορίων πίστας έχει ταλαιπωρήσει τη F1 τα τελευταία χρόνια, και στο φετινό GP Αυστρίας οι αγωνοδίκες αντιμετώπισαν το σχεδόν ακατόρθωτο έργο της εξέτασης πάνω από 1.200 πιθανών παραβάσεων. Το τελικό αποτέλεσμα ανακοινώθηκε σχεδόν πέντε ώρες μετά την καρό σημαία. Η δημιουργία από τη FIA ενός Κέντρου Απομακρυσμένων Επιχειρήσεων (ROC) στη Γενεύη έχει επιταχύνει τη διαδικασία εντοπισμού και αντιμετώπισης των ορίων της πίστας, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού που παρακολουθεί πιθανές παραβάσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων της Formula 1.

F1 - Kevin Magnussen & Nico Hulkenberg (Haas), GP ΗΠΑ 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!