F1: Στον πάγο τα σχέδια για το GP Νότιας Αφρικής

Η Formula 1 εγκατέλειψε τα σχέδια να επαναφέρει το GP Νότιας Αφρικής στο Πρωτάθλημα του 2024 για πολιτικούς λόγους.

F1: Στον πάγο τα σχέδια για το GP Νότιας Αφρικής

Η Formula 1 εγκατέλειψε τα σχέδια να επαναφέρει το GP Νότιας Αφρικής στο Πρωτάθλημα του 2024 για πολιτικούς λόγους.

Για να υπογραμμίσει το κύρος της ως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η Formula 1 θέλει να διοργανώσει ένα Grand Prix και στην Αφρική, τη μοναδική ήπειρο του κόσμου που δεν διαθέτει αγώνα από το 1993. Η επιστροφή στη φημισμένη πίστα του Kyalami, στη Νότια Αφρική, ήταν εδώ και καιρό ο επικρατέστερος υποψήφιος να διοργανώσει αυτό το Grand Prix.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της F1, Stefano Domenicali, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους της πίστας και άλλους ενδιαφερόμενους για το GP Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για την αναβίωση της διοργάνωσης. Αρχικά υπήρχε η ιδέα για μια θέση στο Πρωτάθλημα του 2023, αλλά οι διαπραγματεύσεις με τους διοργανωτές (Warren Scheckter) κατέρρευσαν.

Πέρυσι, αυτό άνοιξε το δρόμο για το GP Βελγίου, που φιλοξενεί η πίστα του Spa-Francorchamps να συμφωνήσει μονοετή επέκταση του συμβολαίου του με τη Formula 1 για τη φετινή σεζόν. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνεχόμενη βραχυπρόθεσμη συμφωνία για το αγώνα στo Spa.

Το GP Βελγίου θα παραμείνει στο Πρωτάθλημα και το 2024, αφού τα σχέδια για τη διοργάνωση ενός GP Νότιας Αφρικής του χρόνου μπήκαν στον πάγο, παρότι βρίσκονταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους οι διαπραγματεύσεις της F1 με τους καινούργιους διοργανωτές, την εταιρεία 777 (με έδρα το Μαϊάμι), που δραστηριοποιείται στο ποδόσφαιρο και διοργανώνει τον αγώνα αντοχής 9 Ωρών του Kyalami.

Η Formula 1 αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια διοργάνωσης Grand Prix στο Kyalami για πολιτικούς λόγους, έπειτα από τις κατηγορίες του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια Αφρική ότι η αφρικανική χώρα έχει προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, με την οποία διατηρεί «θερμή», όπως την αποκάλεσε πολιτική σχέση.

Η Formula 1 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το GP Ρωσίας πολύ σύντομα έπειτα από την εισβολή των στρατευμάτων του Κρεμλίνου στην Ουκρανία πέρυσι, ενώ η FIA απαγόρευσε τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων οδηγών στις διοργανώσεις της, εάν δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ουδετερότητας.

Η Νότια Αφρική, μέλος της ένωσης αναδυόμενων οικονομιών BRICS μαζί με τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία, δεν κατήγγειλε τη Ρωσία ή την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά κράτησε ουδέτερη στάση. Ωστόσο, οι εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!