F1: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για GP Νότιας Αφρικής το 2023

Οι διαπραγματεύσεις για τη διεξαγωγή GP Νότιας Αφρικής το 2023 κατέρρευσαν σύμφωνα με τις πληροφορίες, γεγονός που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση της θέσης του GP Βελγίου στο Πρωτάθλημα της Formula 1.

F1: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για GP Νότιας Αφρικής το 2023

Οι διαπραγματεύσεις για τη διεξαγωγή GP Νότιας Αφρικής το 2023 κατέρρευσαν σύμφωνα με τις πληροφορίες, γεγονός που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση της θέσης του GP Βελγίου στο Πρωτάθλημα της Formula 1.

Παρότι η Liberty Media, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Formula 1, είναι αποφασισμένη να διοργανώσει έναν αγώνα στην Αφρική, για να έχει Grand Prix σε κάθε ήπειρο, ενδέχεται να ψάξει να βρει νέο διοργανωτή. Οι διαπραγματεύσεις για τη διεξαγωγή ενός Grand Prix στο Kyalami της Νότιας Αφρικής το 2023 κατέρρευσαν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η τρέχουσα εταιρεία προώθησης, η South African Grand Prix (Pty) Ltd, με επικεφαλής τον Warren Scheckter, ανιψιό του Παγκόσμιου Πρωταθλητή της F1 το 1979 Jody Scheckter (με Ferrari), έχει ήδη ενημερωθεί για την απόφαση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου. Στόχος της Formula 1 τώρα, είναι να διοργανώσει έναν αγώνα στην Αφρική το 2024.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το GP Βελγίου θα διατηρήσει τη θέση του στο Πρωτάθλημα της Formula 1 και το 2023, ενώ αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός, με το συμβόλαιο των διοργανωτών να λήγει αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οποιαδήποτε συμφωνία με το Spa-Francorchamps, θα περιλαμβάνει την εναλλαγή του ανά σεζόν με κάποιο άλλο Grand Prix.

H επίσημη ανακοίνωση διατήρησης του GP Βελγίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο (ίσως το πρωί του Σαββάτου). Ύστερα, θα εκδοθεί ένα προσωρινό πρόγραμμα 24 αγώνων για το 2023, το οποίο θα αναλάβει να επικυρώσει η FIA τον Οκτώβριο και θα εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Spa-Francorchamps.

Μεταξύ των 24 Grand Prix του 2023 αναμένεται να περιλαμβάνεται και το GP Κίνας, ενώ το GP Βελγίου αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο και θα συνδυαστεί είτε με το GP M. Βρετανίας ή με το GP Ουγγαρίας.

Spa-Francorchamps

Το σημαντικότερο εμπόδιο όσον αφορά το GP Νότιας Αφρικής για τη διεξαγωγή αγώνα στο Kyalami το 2023, ήταν η έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης, με το Υπουργείο Τουρισμού της Νότιας Αφρικής να είναι διατεθειμένο να συνεισφέρει μέσω ειδικής τουριστικής εισφοράς, αλλά χωρίς να παράσχει εγγυήσεις.

Ο δισεκατομμυριούχος Patrice Motsepe, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Αφρικανικού Ποδοσφαίρου, είχε αρχικά συνομιλίες με την SAGP με σκοπό τη χρηματοδότηση της διοργάνωσης με δάνειο, αλλά η εταιρεία δεν είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στους όρους μίσθωσης της πίστας που είχε θέσει το Kyalami. Ο Motsepe είναι γαμπρός του Προέδρου της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa.

Ο Toby Venter, του οποίου το οικογενειακό καταπίστευμα ελέγχει το Kyalami, έχει δηλώσει ότι θα καλωσόριζε ένα GP Νότιας Αφρικής στην πίστα, αλλά «όχι με οποιοδήποτε κόστος», υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι προηγούμενοι διοργανωτές του αγώνα έχουν κηρύξει πτώχευση. Η Motorsport South Africa, η τοπική αγωνιστική αρχή της FIA, είχε επίσης εκφράσει ανησυχίες για το πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν έχει φιλοξενήσει Grand Prix εδώ και 30 χρόνια. Ο πρόεδρος της MSA, Anton Roux, παρευρέθη στο GP Αυστρίας τον Ιούλιο για να συζητήσει την κατάσταση.

Ένα άλλο εμπόδιο ήταν ότι το Kyalami θα χρειαζόταν αναβαθμίσεις κόστους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της άδειας Grade 1 της FIA. Το στενό χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των εργασιών (καθώς ο στόχος ήταν η διεξαγωγή του αγώνα τον Απρίλιο), σε συνδυασμό με τα προβλήματα χρηματοδότησης του διοργανωτή έβαλε τέλος στην πιθανότητα διεξαγωγής ενός Grand Prix στην πίστα που φιλοξένησε μονοθέσια της Formula 1 τελευταία φορά το 1993, με τον Alain Prost να κατακτά τη νίκη πίσω από το τιμόνι με μία Williams-Renault, έπειτα από ωραία μάχη με τη McLaren-Ford του Ayrton Senna στους αρχικούς γύρους.

Το RacingNews365 αναφέρει ότι μια ξεχωριστή κοινοπραξία διερευνά την ανάληψη του έργου, ενδεχομένως με χρηματοδότηση από την επενδυτική εταιρεία 777 με έδρα το Μαϊάμι. Ένας εκπρόσωπος του ομίλου, ο οποίος λειτούργησε ως τοπικός διοργανωτής για το σκέλος του διηπειρωτικού πρωταθλήματος GT του Kyalami τον Φεβρουάριο, λέγεται ότι επισκέφθηκε την Τετάρτη τα γραφεία της F1 στο Λονδίνο για να ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!