F1: Φημολογείται μεταγραφή του Laurent Mekies από τη Ferrari στην AlphaTauri

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Laurent Mekies, θα μεταβεί στην AlphaTauri, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

F1: Φημολογείται μεταγραφή του Laurent Mekies από τη Ferrari στην AlphaTauri

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Laurent Mekies, θα μεταβεί στην AlphaTauri, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Ο Γάλλος Laurent Mekies, αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, αναμένεται να αποχωρήσει από το Maranello να επιστρέψει στην ομάδα της AlphaTauri, στην οποία εργαζόταν από τον καιρό που ονομαζόταν Minardi, πριν γίνει θυγατρική ομάδα της Red Bull to 2005. Αν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο ομάδων η μεταγραφή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στη φετινή χρονιά, ειδάλλως θα συμβεί το 2024, ισχυρίζεται η ιταλική αθλητική εφημερίδα La Gazzetta dello Sport.

Οι φήμες περί αποχώρησης του Laurent Mekies από τη Ferrari είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά την αναχώρηση του David Sanchez για τη McLaren. Έχουμε αναφέρει τις φήμες ότι ο Γάλλος είχε δεχθεί προτάσεις από την Alpine, τη FIA (στην οποία εργάστηκε μετά την Toro Rosso, πριν μεταβεί στη Ferrari) και τη Liberty Media, ιδιοκτήτρια των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1. Φαίνεται ότι ο Γάλλος είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από το Maranello τότε, αν και ο διευθυντής της Scuderia, και συμπατριώτης του, Frederic Vasseur, o οποίος τον γνωρίζει από όταν ήταν φοιτητής, ήθελε να τον κρατήσει.

Φαίνεται ότι η δυσαρέσκεια του Mekies προέρχεται από τον έλεγχο που ασκεί στην ομάδα ο CEO της Ferrari, Benedetto Vigna, ο οποίος φαίνεται ότι έχει αναλάβει πολλές από τις αρμοδιότητες -ή καλύτερα τις εξουσίες- του πρώην διευθυντή της Scuderia, Mattia Binotto, στο αγωνιστικό τμήμα (Gestione Sportiva) του Maranello. Αυτός προβάλλεται ότι ήταν και ο λόγος για τον οποίο φέρεται ο Vigna πως πίεσε πολύ για την εκπαραθύρωση του Binotto, ακριβώς για να έχει περισσότερη εξουσία σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της Ferrari.

Αναφέρεται ότι ο Vasseur έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση αυτή. O πρόεδρος της Ferrari, John Elkann, είχε δώσει το δικαίωμα τον Vigna να λειτουργεί εν λευκώ, για αυτό και δεν είδε κανείς ξανά τον εγγονό του Gianni Agnelli, όπως ισχυρίζεται το ιταλικό Formu1a.uno. Ίσως τώρα θα πρέπει να επέμβει και να προσδιορίσει εκ νέου τα όρια της εξουσίας του Vigna, ώστε να μη γίνει ακόμη πιο προβληματική η κατάσταση στην ομάδα, που αντί να παγιοποιείται δείχνει να μετράει όλο και περισσότερες απώλειες. Παράλληλα, υπάρχουν φήμες ότι ο Charles Leclerc έχει συνομιλίες με τη Mercedes.

Η Gazzetta dello Sport, η οποία συνήθως εκφράζει την εσωτερική γραμμή της Ferrari, αναφέρει ότι ο Mekies ήταν απογοητευμένος επειδή δεν πήρε τη θέση του Binotto, του οποίου ήταν το δεξί χέρι. Η αναχώρηση του Mekies για την AlphaTauri συνάδει με τα σχέδια αναδιάρθρωσης της μικρής ομάδας, που ξεκίνησε με την πρόσληψη του Lars Stegelmann (με εμπερία στο DTM και τη Formula E, αλλά και τις FIFA και UEFA), ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής του εμπορικού τμήματός της το Μάρτιο.

Παράλληλα, ενδεχομένως να υπάρχει μία δελεαστική προοπτική για τον Mekies να γίνει επικεφαλής της ομάδας της AlphaTauri, αν όχι άμεσα, τότε εντός των επόμενων ετών, καθώς ο 67χρονος νυν κάτοχος της θέσης αυτής, Franz Tost, δήλωσε πρόσφατα ότι θα συνταξιοδοτηθεί πριν να φτάσει τα 70 του.

Ο Mekies γνωρίζει καλά την ομάδα, καθώς ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 στην Asiatech το 2001, η οποία παρείχε κινητήρες στη Minardi το 2002. Ο Mekies ξεκίνησε να εργάζεται στην ομάδα της Minardi την επόμενη χρονιά και παρέμεινε εκεί πέραν της αγοράς της από τη Red Bull και τη μετατροπή της σε Toro Rosso, έως το τέλος του 2014, που είχε γίνει επικεφαλής απόδοσης οχήματος, πριν μεταβεί στη FIA (όπου παρέμεινε έως τον Ιούνιο του 2018).

Σύμφωνα με το Racing News 365, η Red Bull έχει απορρίψει προτάσεις αγοράς της AlphaTauri, συμπεριλαμβανομένης μίας προσφοράς ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν ισχύει αυτό, αποτελεί σαφή πρόθεση της Red Bull να διατηρήσει την ομάδα. Ωστόσο, για να λειτουργήσει πιο οικονομικά η AlphaTauri, αναμένεται η συνεργασία της με τη Red Bull να μοιάζει περισσότερο με αυτήν μεταξύ Ferrari και Haas.

O Franz Tost δήλωσε: «Βρισκόμουν στην Αγγλία αυτές τις ημέρες και θα εντείνουμε τη συνεργασία μας με τη Red Bull σε επίπεδο αεροδυναμικής σήραγγας και εξαρτημάτων που μπορούμε να αγοράσουμε. Θα πάρουμε όλα τα εξαρτήματα που μπορούν να αγοραστούν, αλλά τα εξαρτήματα που είναι σημαντικά για την απόδοση θα πρέπει να τα παράγουμε μόνοι μας».

F1 - Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Carlos Sainz (Ferrari), GP Αυστραλίας 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!