F1: H πορεία του Lance Stroll από τον τραυματισμό έως το GP Μπαχρέιν

Ο Lance Stroll παρείχε περισσότερες πληροφορίες για τον τραυματισμό του σε ποδηλατικό ατύχημα στην Ισπανία πριν από τις δοκιμές προετοιμασίας της φετινής σεζόν της Formula 1 και την πορεία ανάρρωσής του έως τη συμμετοχή του στο GP Μπαχρέιν.

F1: H πορεία του Lance Stroll από τον τραυματισμό έως το GP Μπαχρέιν

Ο Lance Stroll παρείχε περισσότερες πληροφορίες για τον τραυματισμό του σε ποδηλατικό ατύχημα στην Ισπανία πριν από τις δοκιμές προετοιμασίας της φετινής σεζόν της Formula 1 και την πορεία ανάρρωσής του έως τη συμμετοχή του στο GP Μπαχρέιν.

Ο Lance Stroll κατάφερε να αγωνιστεί στον εναρκτήριο αγώνα της φετινής σεζόν της Formula 1, το GP Μπαχρέιν και να φέρει πολύτιμους βαθμούς στην Aston Martin, κερδίζοντας τη μονομαχία του με τον George Russell. Μόλις δύο εβδομάδες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Φεβρουαρίου, ο 24χρονος Καναδός υπέστη κάταγμα και μετατόπιση στον καρπό του δεξιού χεριού του, ράγισμα στον αριστερό καρπό του και κάταγμα στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού του.

Ο Stroll αποκάλυψε ότι οι γιατροί προέβλεπαν πως θα ήταν σε θέση να αγωνιστεί μόνο στον 3ο αγώνα τη σεζόν, το GP Αυστραλίας: «Ήταν οι δύο πιο τρελές εβδομάδες της ζωής μου. Έπεσα από το ποδήλατό μου πολύ δυνατά. Και κατάλαβα αμέσως ότι και οι δύο καρποί είχαν συνθλιβεί. Πρόσεξα το δάχτυλο του ποδιού μου μόνο στο τέλος της ημέρας, επειδή ήμουν τόσο συγκεντρωμένος στους καρπούς μου».

«Όλος ο κόσμος μου κατέρρεε μπροστά μου, γιατί ήδη σκεφτόμουν ότι πιθανότατα θα χάσω μερικούς αγώνες. Όλες αυτές οι σκέψεις περνάνε από το κεφάλι σου και ήταν φρικτός συγχρονισμός, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το τεστ».

Ο Stroll έκρινε ότι η βοήθεια από τον διάσημο Ισπανό ορθοπεδικό χειρούργο Δρ Xavier Mir, ο οποίος έχει δουλέψει με πολλούς αναβάτες του MotoGP σε περιπτώσεις τραυματισμών, του έδωσε τις καλύτερες πιθανότητες να καταφέρει να αγωνιστεί στο Μπαχρέιν: «48 ώρες μετά το ατύχημά μου και 12 ημέρες πριν από τον πρώτο αγώνα, ο Δρ Xavier Mir χειρούργησε με επιτυχία το δεξιό μου καρπό, και στη συνέχεια μου έβαλε γύψο στον αριστερό».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lance Stroll (@lance_stroll)

«Μετά από την επέμβαση, ο Δρ Mir μου είπε ότι θα μπορούσα να επιστρέψω στην Jeddah αν δούλευα σκληρά, και με λίγη τύχη ήταν αισιόδοξος ότι θα μπορούσα να αγωνιστώ στο Μπαχρέιν, αλλά αυτό ήταν μια αμυδρή πιθανότητα. Μέχρι σήμερα είμαι πεπεισμένος ότι η αμεσότητα που επέδειξε ο Δρ Mir με βοήθησε να φτάσω στο Μπαχρέιν».

«Η δουλειά δεν είχε τελειώσει. Δυστυχώς, ο Δρ Mir εξήγησε ότι τα κατάγματα στο αριστερό χέρι/καρπό και στο δάχτυλο του ποδιού μου δεν ήταν κατάλληλα για σταθεροποίηση και ότι θα έπρεπε να βασιστώ σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση για την επούλωση των άλλων τραυματισμών μου».

«Θα ακινητοποιήσουμε για δύο έως τέσσερις εβδομάδες στον αριστερό καρπό, αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα χρειαστεί ο δεξιός καρπός, ελπίζοντας ότι στο Μπαχρέιν θα αρχίσεις να κινείσαι. Μπορεί να είσαι σε θέση να οδηγήσεις και στη συνέχεια το δάχτυλο του ποδιού θα πάρει απλώς χρόνο».

«Δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να μπω στο μονοθέσιο σύντομα. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ήμουν πολύ μακριά από το να είμαι σε θέση να οδηγήσω. Αρχικά η πρόοδος ήταν αργή. Χρειαζόμουν πολλή βοήθεια ακόμη και με τις καθημερινές ανάγκες στο σπίτι. Όμως κάθε μέρα γινόταν καλύτερα, και μόλις έβγαλα τον γύψο την 4η μέρα, έγινε πιθανό να έχουμε ευκαιρία να αγωνιστούμε στο Μπαχρέιν. Η ιατρική μου ομάδα σχεδίασε ένα πρόγραμμα που θα με βοηθούσε να αποκαταστήσω την κινητικότητα και τη δύναμη στους καρπούς μου».

«Η ιατρική μου ομάδα διασφάλισε ότι κάναμε οτιδήποτε έδειχνε κάποια στοιχεία επούλωσης των οστών. Έγινε η πλήρης απασχόληση μου, προσπαθώντας να συνδυάσω οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει, ακόμη και αν αυτό ήταν κατά 0,5%. Ήμουν μόνο με τον οστεοπαθητικό μου, Henry, 10 ώρες την ημέρα, κάνοντας αποκατάσταση. Την περασμένη εβδομάδα, γύρω στη Δευτέρα ή Τρίτη, κατάφερα ξαφνικά να αρχίσω να αισθάνομαι λίγη περισσότερη κίνηση».

«Ήμουν στον προσομοιωτή την Τετάρτη και πονούσα πάρα πολύ, αλλά σκεφτόμουν: ‘Μέχρι να φτάσω εκεί την Παρασκευή για το FP1, ίσως να είμαι σε θέση να το κάνω’. Ο γιατρός είπε ότι οι καρποί είναι αρκετά υγιείς για να αγωνιστώ. Έτσι, είπα ότι εντάξει, την πάτησα, θα πάω να προσπαθήσω. Κατάφερα να μπω στο μονοθέσιο την Παρασκευή. Τέλος πάντων, ήταν μια σπουδαία εμπειρία ζωής, κάνει μια σπουδαία ιστορία δείπνου».

Ο Stroll είχε δυσκολία να βγει από το μονοθέσιο την Παρασκευή στο Μπαχρέιν: «Ναι, πονούσα. Απλά εμπιστευόμουν τους καρπούς μου, όταν προσπαθούσα να αντιμετωπίσω αποσταθεροποιήσεις του πίσω μέρος του μονοθεσίου. Δεν μου δίνει την αυτοπεποίθηση να πιέσω το μονοθέσιο 100%, επειδή αυτά τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα».

«Η αποκατάσταση απαιτούσε σκληρή δουλειά και επιμονή, αλλά με μια απίστευτη ιατρική ομάδα και τους φίλους και την οικογένειά μου να με υποστηρίζουν, κατάφερα να ξεπεράσω τον πόνο και να επιστρέψω στην πίστα στο Μπαχρέιν με την ομάδα μου και τους συναθλητές μου. Και τα καταφέραμε! Ευχαριστώ όλη την ιατρική ομάδα. Ο γιατρός Mir, ο οστεοπαθητικός μου, υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που με βοήθησαν. Είμαι ευγνώμων για όλους όσους με στήριξαν, έστειλαν ευγενικά μηνύματα και ευχές».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!