F1: Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Bernie Ecclestone

Σήμερα θα προβληθεί το πρώτο εκ των 8 επεισοδίων του ντοκιμαντέρ «Lucky!» για τον πρώην… τσάρο της Formula 1, τον Bernie Ecclestone.

F1: Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Bernie Ecclestone

Σήμερα θα προβληθεί το πρώτο εκ των 8 επεισοδίων του ντοκιμαντέρ «Lucky!» για τον πρώην… τσάρο της Formula 1, τον Bernie Ecclestone.

O άνθρωπος που διαδραμάτισε τον πιο σημαντικό ρόλο στη γιγάντωση της Formula 1, ο 92 ετών σήμερα Βρετανός δισεκατομμυριούχος Bernie Ecclestone, αποκαλύπτει τα μυστικά της ζωής του στο καινούργιο ντοκιμαντέρ 8 επεισοδίων (διάρκειας 60 λεπτών), «Lucky!». Tο πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στο Cosmote Sport 5HD στις 21:00 και θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή την ίδια ώρα, στο ίδιο κανάλι. Αμέσως μετά την προβολή του, κάθε επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο on demand στην υπηρεσία Cosmote TV Plus.

O Bernie Ecclestone ήταν σκληρός επιχειρηματίας από τα σχολικά του χρόνια και μεγάλος οπαδός των αγώνων αυτοκινήτου. Προσπάθησε μάλιστα να συμμετάσχει στο Grand Prix της πατρίδας του 1958, χωρίς επιτυχία. Αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει το απαιτούμενο ταλέντο ως οδηγός, έγινε ένα είδος μάνατζερ για τον Stuart-Lewis Evans τη δεκαετία του 1950 και ήταν στενός φίλος του Jochen Rindt, του μοναδικού οδηγού στην ιστορία της F1 που έχει κατακτήσει τον τίτλο μετά θάνατο, το 1970.

Έχοντας κάνει μια μικρή περιουσία πουλώντας μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ο Ecclestone σχεδίαζε να αγοράσει μία ομάδα της F1 με τον Rindt, κάτι που τελικά έκανε μόνος του μετά το θάνατο του Αυστριακού. Η ομάδα ήταν αυτή που είχε ιδρύσει ο τρεις φορές Πρωταθλητής Jack Brabham. Εισερχόμενος για τα καλά στο κύκλωμα της Formula 1, ο Ecclestone διέκρινε τις τεράστιες εμπορικές δυνατότητες που είχε το σπορ.

Ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους διοργανωτές αγώνων, έκλεισε συμφωνίες με τηλεοπτικούς σταθμούς για τη ζωντανή κάλυψη των αγώνων και βελτίωσε τα ιατρικά στάνταρ προσλαμβάνοντας τον νευροχειρουργό Sid Watkins. Δημιούργησε τη Συνθήκη Ομονοίας που ακόμη διέπει τον τρόπο λειτουργίας του σπορ για να τερματίσει τον πόλεμο FISA-FOCA στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ενορχήστρωσε την άνοδο του στενού συνεργάτη του Max Mosley στην προεδρία της FIA.

Με τον Mosley, συμφώνησε την αγορά των εμπορικών δικαιωμάτων της F1 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για περισσότερο από έναν αιώνα έναντι αμελητέου ποσού και πούλησε την επιχείρηση στο Γερμανό επιχειρηματία Leo Kirch, διατηρώντας όμως τον έλεγχο του σπορ. Ο Kirch όμως πτώχευσε και το μερίδιό του πέρασε σε τράπεζες, με τον Ecclestone να παραμένει επικεφαλής ακόμα και όταν οι τράπεζες πούλησαν τις μετοχές τους στην επενδυτική εταιρεία CVC. Εντέλει, το τέλος της 40χρονης πορείας του Ecclestone στην F1 ήρθε στις αρχές του 2017, που η Liberty Media αγόρασε την F1.

To ντοκιμαντέρ έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο βραβευμένος με BAFTA Manish Pandey, ο οποίος είχε επιμεληθεί και την ταινία για τον Ayrton Senna που κυκλοφόρησε το 2010. Το «Lucky!» κινηματογραφήθηκε κατά την περίοδο των lockdown του Covid-19, στις οικίες του Ecclestone στο Gstaad και την Ibiza.

Lucky!

O Bernie Ecclestone έχει δηλώσει: «Ποτέ δεν σχεδίασα τίποτα στη Formula 1. Αν έβλεπα μια ευκαιρία, την άρπαζα, και αν ήταν επιτυχημένη ήταν επειδή… ήμουν τυχερός (lucky)! Είναι η πρώτη φορά που εμπιστεύομαι κάποιον να αφηγηθεί την ιστορία μου και την ιστορία της Formula 1, και ο Manish είναι ο μόνος αφηγητής και σκηνοθέτης που πιστεύω ότι μπορεί να τα μεταφέρει στην οθόνη. Δεν είναι απλώς ένας μεγάλος αφηγητής, είναι επίσης ένας μεγάλος οπαδός. Παρακολουθεί τη Formula 1 από τότε που μπορούσε να περπατήσει. Οι γνώσεις του για τον κόσμο και τους ιθύνοντες είναι εγκυκλοπαιδικές και το πάθος του αξεπέραστο».

Ο Manish Pandey δήλωσε: «Το ‘Lucky!’ είναι μια σειρά που γράφω και ερευνώ σε όλη μου τη ζωή. Είναι μια μοναδική ευκαιρία στη ζωή μου να συνεργαστώ με τον Bernie και να αφηγηθώ την ιστορία ενός αινίγματος και απαράμιλλου επιχειρηματία που δημιούργησε ένα αθλητικό franchise μόνος του, κάτι που πιθανώς δεν θα ξαναγίνει ποτέ. Στα 70 χρόνια του στο άθλημα, ασχολήθηκε με δημόσιες προσωπικότητες από τον Nelson Mandela μέχρι τον Tony Blair και με οδηγούς από τον Juan Manuel Fangio, τον Ayrton Senna και τον Lewis Hamilton».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!