Ο Lewis Hamilton έπεσε από τη 12η στη 14η θέση στην προβλεπόμενη σειρά εκκίνησης του Grand Prix Ολλανδίας της Formula 1. Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes είχε βρεθεί στο διάβα του Sergio Perez κινούμενος αργά στη στροφή 9 στο Q1 των κατατακτήριων δοκιμών. Ο Μεξικανός οδηγός της Red Bull αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά του και να χρησιμοποιήσει και δεύτερο σετ ελαστικών για να προκριθεί στο Q2, κάτι που τον άφησε με μόνο μία προσπάθεια στο Q3.
Ο Hamilton από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι κατατακτήριες δοκιμές πήραν την κατιούσα για τον ίδιο έπειτα από αυτό το περιστατικό. Εντέλει, σημείωσε τον 12ο χρόνο της διαδικασίας και αποκλείστηκε από το Q3, όντας 0,45 δλ. μακριά από την κορυφή. Ο Βρετανός, είχε προσπαθήσει με τις αλλαγές που είχε κάνει στο στήσιμο του μονοθεσίου του να καταπολεμήσει την υποστροφή που είχε την Παρασκευή.
Χωρίς όμως τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις αλλαγές στο βρεγμένο FP3, που είχε μόνο 20 λεπτά δράσης λόγω του ατυχήματος του Logan Sargeant και τις επισκευές στις μπαριέρες του Zandvoort, η ισορροπία της W15 του Hamilton πήγε πολύ προς την υπερστροφική πλευρά. Ο Βρετανός πλαγιολίσθαινε συνέχεια, υπερθερμαίνοντας τα πίσω ελαστικά του χάνοντας απόδοση.
- Mercedes-Benz: Νέες εκδόσεις Iconic με όφελος τιμής έως και 6.000 ευρώ
- Toyota Relax: Το νέο πρόγραμμα εγγύησης που φτάνει έως και τα 11 χρόνια
- Nissan All Clear Service με έκπτωση 25% σε ανταλλακτικά & αξεσουάρ
- Το νέο SUV που πρωταγωνιστεί στην ηλεκτροκίνηση
- Το SUV που αναβαθμίστηκε και είναι διαθέσιμο με όφελος 5.000 €
Τώρα, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον 7 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, καθώς οι αγωνοδίκες του GP Ολλανδίας αποφάνθηκαν ότι ο Hamilton εμπόδισε τον Perez χωρίς λόγο και του επέβαλαν ποινή 3 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του αγώνα.
On vous laisse juger l’action. pic.twitter.com/29VTyeuijD
— Clutch 👑 (@Clutch__Zone) August 24, 2024
Οι αγωνοδίκες ανέφεραν ότι ο Hamilton (που βρισκόταν σε γύρο επιστροφής στα pits) είχε δεχθεί προειδοποίηση ότι τον πλησιάζει ο Perez και θα μπορούσε να έχει επιβραδύνει περισσότερο στην έξοδο από τη στροφή 8, ώστε να μη βρεθεί στην εξωτερική της 9 όταν έφτασε στο σημείο εκείνο και ο Perez.
Κανονικά, ο Βρετανός θα έπεφτε από τη 12η στη 15η θέση του grid. Ωστόσο, οι αγωνοδίκες απέκλεισαν τον Alex Albon από τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών (που είχε γράψει τον 8ο χρόνο), επειδή οι διαστάσεις του σώματος του δαπέδου της Williams βρέθηκαν εκτός των ορίων των τεχνικών κανονισμών.
Συνεπώς, ο Hamilton θα εκκινήσει από τη 14η θέση το GP Ολλανδίας, και ο Alex Albon θα βρεθεί στο πίσω μέρος του grid, μαζί με τον team-mate του, Logan Sargeant, καθώς οι μηχανικοί της Williams δεν πρόλαβαν να επισκευάσουν το μονοθέσιο του Αμερικανού, έπειτα από το σφοδρό ατύχημά του στις ελεύθερες δοκιμές Σαββάτου (FP3). Η βρετανική ομάδα θα ερευνήσει γιατί το δάπεδο του Albon βρέθηκε εκτός ορίου.