F1: Αγωγή του Felipe Massa κατά των FIA, FOM και Ecclestone

Ο πρώην οδηγός της Ferrari στη Formula 1, Felipe Massa, κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της FIA, της FOM και του Bernie Ecclestone για το σκάνδαλο του GP Σιγκαπούρης το 2008, που του κόστισε τον τίτλο.

F1: Αγωγή του Felipe Massa κατά των FIA, FOM και Ecclestone

Ο πρώην οδηγός της Ferrari στη Formula 1, Felipe Massa, κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της FIA, της FOM και του Bernie Ecclestone για το σκάνδαλο του GP Σιγκαπούρης το 2008, που του κόστισε τον τίτλο.

Oι νομικοί εκπρόσωποι του Βραζιλιάνου Felipe Massa, που το 2008 αγωνιζόταν με τα χρώματα της Ferrari στη Formula 1, επιβεβαίωσαν ότι έχει κατατεθεί αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά των τριών μερών: της FIA, της FOM (Formula One Management) και του Bernie Ecclestone, πρώην επικεφαλής της F1. O Massa έχασε τη μάχη στο Πρωτάθλημα Οδηγών της Formula 1 από το Lewis Hamilton (τότε οδηγό της McLaren) το 2008, για 1 βαθμό, και πιστεύει ότι το αποτέλεσμα του Grand Prix Σιγκαπούρης θα πρέπει να ακυρωθεί.

Σε εκείνο τον αγώνα, ο τότε οδηγός της Renault, Nelson Piquet Jr, προκάλεσε εκούσιο ατύχημα, στέλνοντας το μονοθέσιό του στον τοίχο σε συγκεκριμένο σημείο της πίστας, καθώς εκεί οι γερανοί δεν είχαν πρόσβαση και η απομάκρυνσή του θα έπαιρνε ώρα. Αυτό είχε σκοπό να προκαλέσει την παρέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η στρατηγική του ετέρου οδηγού της ομάδας, Fernando Alonso, ο οποίος κατέκτησε τη νίκη.

Ο Hamilton τερμάτισε 2ος σε εκείνο τον αγώνα, ενώ ο Massa, που ήταν επικεφαλής μέχρι να επέμβει το αυτοκίνητο ασφαλείας, δεν κατάφερε να σημειώσει βαθμούς, διότι στο βιαστικό pit stop που τον κάλεσε να κάνει η Ferrari, οι μηχανικοί του έδωσαν σήμα να φύγει ενώ ήταν προσκολλημένη ακόμα η αντλία ανεφοδιασμού. Ο Βραζιλιάνος αναγκάστηκε να περιμένει στο τέλος του pit lane τους μηχανικούς της Scuderia να τρέξουν και να αποσυνδέσουν την αντλία για να συνεχίσει τον αγώνα και να καταλήξει στη 13η θέση.

Σε συνέντευξη που έδωσε πέρυσι ο Bernie Ecclestone υποστήριξε ότι υπήρχαν αρκετές πληροφορίες διαθέσιμες εκείνη την εποχή ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση και να ακυρωθεί το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της F1 δήλωσε αργότερα ότι δεν θυμόταν να δίνει τη συνέντευξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βραζιλιάνικου δικηγορικού γραφείου Vieira Rezende Advogados, «ο κ. Massa ζητά να αναγνωριστεί ότι η FIA παρέβη τους κανονισμούς της, καθώς δεν διερεύνησε εγκαίρως το ατύχημα του Nelson Piquet Junior στο Grand Prix Σιγκαπούρης το 2008 και υποστήριξε ότι είχε ενεργήσει σωστά».

«Ο κ. Massa θα κατακτούσε το Πρωτάθλημα Οδηγών εκείνη τη χρονιά. Ο κ. Massa ζητά επίσης αποζημίωση για τη σημαντική οικονομική ζημία που υπέστη λόγω της αποτυχίας της FIA, στην οποία συνέπραξαν επίσης ο κ. Ecclestone και η FOM. Οι προσπάθειες για την εξεύρεση φιλικής λύσης ήταν ανεπιτυχείς, με αποτέλεσμα ο κ. Massa να μην έχει άλλη επιλογή από το να κινήσει νομικές διαδικασίες».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, βρέθηκε στο επίκεντρο δύο ερευνών του τμήματος δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας, με την κατηγορία ότι ζήτησε να ανακληθεί η ποινή 10 δλ. που είχε δεχθεί ο Fernando Alonso στο περυσινό GP Σαουδικής Αραβίας 2023 και ζήτησε να βρεθούν αφορμές για να μη δοθεί έγκριση στην πίστα του Λας Βέγκας τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι υποθέσεις αυτές έκαναν τους δικηγόρους του Massa να προσθέσουν: «Τα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι τα ζητήματα διαφάνειας και ακεραιότητας στη Formula 1 παραμένουν επίκαιρα και είναι σαφές ότι απαιτείται σοβαρή δουλειά για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του μακροπρόθεσμου μέλλοντός της». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Massa ζητά αποζημίωση ύψους 60-150 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!