F1: Υπό έρευνα ο πρόεδρος της FIA για παρέμβαση σε αποτέλεσμα αγώνα

Έρευνα θα διεξαχθεί για τον πρόεδρο της FIA, Mohammed Ben Sulayem, καθώς υπάρχει η κατηγορία ότι αποπειράθηκε να παρέμβει στο αποτέλεσμα του περυσινού Grand Prix Σαουδικής Αραβίας της Formula 1.

F1: Υπό έρευνα ο πρόεδρος της FIA για παρέμβαση σε αποτέλεσμα αγώνα

Έρευνα θα διεξαχθεί για τον πρόεδρο της FIA, Mohammed Ben Sulayem, καθώς υπάρχει η κατηγορία ότι αποπειράθηκε να παρέμβει στο αποτέλεσμα του περυσινού Grand Prix Σαουδικής Αραβίας της Formula 1.

Ο Mohammed Ben Sulayem, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), βρίσκεται υπό έρευνα, με την κατηγορία ότι επενέβη για να ανατρέψει μία ποινή που δέχθηκε στο περυσινό GP Σαουδικής Αραβίας της Formula 1 ο Fernando Alonso, οδηγός της Aston Martin. O Ισπανός δέχθηκε ποινή 10 δλ. επειδή οι μηχανικοί άγγιξαν με τον πίσω γρύλο το μονοθέσιό του ενώ εκτούσε ποινή 5 δλ. σε pit stop την οποία είχε δεχθεί επειδή δεν είχε τοποθετήσει σωστά το μονοθέσιό του στη σειρά εκκίνησης.

Η εν λόγω ποινή είχε ρίξει τον Alonso από την 3η στην θέση και η ανάκλησή τον επανέφερε στο βάθρο. Τότε, η αιτιολόγηση που δόθηκε από τους αγωνοδίκες για την ανατροπή της απόφασης αναφερόταν σε μια συζήτηση που είχε γίνει μεταξύ των ομάδων, της F1 και της FIA, σχετικά με το θέμα των εργασιών στα μονοθέσια κατά τη διάρκεια της έκτισης ποινής σε pit stop, και συμπέραναν ότι δεν υπήρχε καθαρή συμφωνία ότι όταν ένας γρύλος ακουμπά το μονοθέσιο θεωρείται ότι οι μηχανικοί εργάζονται επάνω του, όπως απαγορεύουν οι κανονισμοί.

Ο ισχυρισμός εναντίον του Ben Sulayem περιλαμβάνεται σε έκθεση ενός υπεύθυνου συμμόρφωσης της FIA προς την επιτροπή δεοντολογίας της, και την ύπαρξή της αποκάλυψε το BBC. Ο ισχυρισμός αναφέρει ότι ο Ben Sulayem τηλεφώνησε στον σεΐχη Abdullah bin Hamas bin Isa Al Khalifa, τον αντιπρόεδρο της FIA για τον αθλητισμό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο οποίος βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία για τον αγώνα με επίσημη ιδιότητα, και κατέστησε σαφές ότι πίστευε ότι η ποινή του Alonso έπρεπε να ανακληθεί.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον υπεύθυνο συμμόρφωσης Paolo Basarri, αναφέρει ότι ο πληροφοριοδότης δήλωσε πως ο Ben Sulayem ζήτησε από τους αγωνοδίκες ότι να ανατρέψουν την απόφασή τους να δώσουν ποινή στον Alonso. Η επιτροπή δεοντολογίας αναμένεται να χρειαστεί 4-6 εβδομάδες για να εκδώσει την έκθεσή της.

Αν οι ισχυρισμοί επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για άλλο ένα μελανό κεφάλαιο της προεδρίας του Mohammed Ben Sulayem στη FIA. Μένει να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!