F1: Η FIA χαρακτηρίζει ανακριβή τα δημοσιεύματα για τον πρόεδρό της

Ανησυχία εξέφρασε η FIA για τα «ανακριβή» δημοσιεύματα σχετικά με τους ισχυρισμούς εναντίον του προέδρου της, Mohammed Ben Sulayem. Ο πληροφοριοδότης όμως φαίνεται ότι ήταν πρώην υπάλληλος της FIA που μετέβη στην F1.

F1: Η FIA χαρακτηρίζει ανακριβή τα δημοσιεύματα για τον πρόεδρό της

Ανησυχία εξέφρασε η FIA για τα «ανακριβή» δημοσιεύματα σχετικά με τους ισχυρισμούς εναντίον του προέδρου της, Mohammed Ben Sulayem. Ο πληροφοριοδότης όμως φαίνεται ότι ήταν πρώην υπάλληλος της FIA που μετέβη στην F1.

H FIA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία, διότι όπως αναφέρει, οι ισχυρισμοί εναντίον του προέδρου της, Mohammed Ben Sulayem, διέρρευσαν στον Τύπο και έχουν δώσει τροφή σε «ανακριβή», όπως τα χαρακτήρισε, δημοσιεύματα. Τις προηγούμενες δύο ημέρες, το BBC αποκάλυψε δύο περιπτώσεις για τις οποίες ο Mohammed Ben Sulayem, βρίσκεται υπό έρευνα από το τμήμα δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Υπάρχουν ισχυρισμοί εναντίον του Ben Sulayem ότι προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα του περυσινού GP Σαουδικής Αραβίας της Formula 1, ζητώντας την ανάκληση της ποινής που είχε δεχθεί ο Fernando Alonso και ότι διέταξε τους υπεύθυνους της Διεθνούς Ομοσπονδίας να μη δώσουν έγκριση στην πίστα του Λας Βέγκας, έπειτα από καθυστέρηση της διάθεσής της σε αυτούς από τους διοργανωτές λόγω έργων της τελευταίας στιγμής.

Το Associated Press αναφέρει ότι ο πληροφοριοδότης στον οποίο αναφέρεται στις εκθέσεις του υπεύθυνου συμμόρφωσης της FIA η οποία προωθήθηκε στην επιτροπή δεοντολογίας της FIA είναι πρώην υπάλληλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, ο οποίος έχει προσχωρήσει στον οργανισμό της F1, που ανήκει στην κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων του αθλήματος, Liberty Media.

Το δημοσίευμα δεν κατονομάζει το άτομο, αλλά αυτός που πήρε πρόσφατα ανάλογη μεταγραφή είναι ο πρώην αθλητικός διευθυντής της FIA, Steve Nielsen, που παραιτήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και βρισκόταν στο τεστ προετοιμασίας της F1 πριν από την έναρξη της σεζόν στο Μπαχρέιν, φορώντας πουκάμισο του οργανισμού της F1.

Ο Nielsen επέστρεψε στην F1 σε συμβουλευτικό ρόλο, έπειτα από τη θητεία εκεί μεταξύ 2017 και 2022, καθώς αποτέλεσε μία από τις πρώτες προσλήψεις του Ross Brawn, όταν ανέλαβε διευθύνων και τεχνικός σύμβουλος στον οργανισμό. Ο Nielsen αποτελεί σεβαστό πρόσωπο στα paddock, έχοντας εργαστεί σε ομάδες όπως οι Lotus, Tyrrell, Benetton/Renault, Honda, Arrows, Caterham, Toro Rosso και Williams, κυρίως σε μάνατζερ ομάδας ή αθλητικού διευθυντή.

Από την πλευρά της, η FIA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Η FIA επιβεβαιώνει ότι ο υπεύθυνος συμμόρφωσης έλαβε μια αναφορά που περιγράφει λεπτομερώς πιθανές κατηγορίες που αφορούν ορισμένα μέλη των διοικητικών οργάνων της. Το Τμήμα Συμμόρφωσης αξιολογεί αυτές τις ανησυχίες, όπως είναι η συνήθης πρακτική σε αυτά τα θέματα, για να διασφαλίσει ότι ακολουθείται σχολαστικά η δέουσα διαδικασία».

«Είναι ατυχές και πηγή μεγάλης ανησυχίας το γεγονός ότι το θέμα αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης χωρίς προηγούμενη άδεια και ότι ορισμένα στοιχεία της έκθεσης αναφέρθηκαν ανακριβώς». Αν όλα αυτά ισχύουν, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή όσον αφορά τον Ben Sulayem είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ F1 και FIA η οποία έχει ξεκινήσει από την αρχή της προεδρίας του 62χρονου από το Ντουμπάι.

Η FIA είναι ιδιοκτήτρια των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, αλλά τα έχει «υπενοικιάσει» για τα επόμενα… 90 περίπου χρόνια σε μία συμφωνία που είχε υπογράψει ο πρώην… τσάρος του σπορ, Bernie Ecclestone με το «φιλαράκι» του, Max Mosley, πρώην πρόεδρο της FIA και έπειτα από αρκετές αλλαγές χεριών έχουν καταλήξει στη Liberty Media. O Ben Sulayem προσπαθεί να διεκδικήσει από την F1 περισσότερα χρήματα για τη FIA από τα 40 εκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει ετησίως ως αρχή «διαιτησίας» του σπορ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!