WRC-Ράλλυ Μεξικού, Παρασκευή: Lappi και Ogier στην κορυφή

Παρακολουθήστε τα κλύτερα στιγμιότυπα της Παρασκευής από το Ράλλυ Μεξικού, όπου ο Φινλανδός Esapekka Lappi με Hyundai, μονομαχεί με τον Sebastien Ogier (Toyota) για την πρωτοπορία, έπειτα από την ολοκλήρωση 10 ειδικών διαδρομών.

Η ημέρα της Παρασκευής ξεκίνησε με την 3η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Μεξικού, τη διάσημη El Chocolate, η οποία αποδείχθηκε καταστροφική για την M-Sport. Ο επικεφαλής της γενικής κατάταξης μέχρι εκείνη τη στιγμή, Ott Tanak, είχε πρόβλημα με το turbo του Ford Puma, γεγονός που τον ανάγκασε να κάνει στην άκρη, αφήνοντας τους Kalle Rovanpera και Thierry Neuville να τον περάσουν, χάνοντας 12,5 λεπτά.

Ο Εσθονός έφτασε έως το τέλος της ειδικής, αλλά ο ρυθμός του ήταν πολύ αργός, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στο service park της Leon. Ο team-mate του, Pierre-Louis Loubet, χτύπησε ένα βράχο προς το τέλος της ειδικής διαδρομής, και το αυτοκίνητό του έμεινε ακινητοποιημένο εκεί. Επιπλέον, ο Ιορδάνης Σερδερίδης, με το 3ο Ford Puma, είχε ένα τετ-α-έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητό του έφραξε το δρόμο, για να ολοκληρώσει ένα πολύ κακό ξεκίνημα δεύτερης ημέρας για την M-Sport.

Αυτό άφησε τον Kalle Rovanpera πρώτο, να «καθαρίζει» το  στο δρόμο, για τους υπόλοιπους και ο Φινλανδός Πρωταθλητής έχασε το πίσω μέρος του Toyota GR Yaris, σε μια στιγμή που θα μπορούσε να του είχε κοστίσει πολύ περισσότερο. Ο Thierry Neuville αντιμετώπισε προβλήματα με τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος, όταν το Hyundai i20 N του προσγειώθηκε άτσαλα έπειτα από ένα απρόσμενο άλμα. Το ίδιο συνέβη και στον Rovanpera στην 5η ειδική διαδρομή (Las Minas 1).

To υβριδικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό στο αυξημένο υψόμετρο του Μεξικού, όπου οι κινητήρες εσωτερικής καύσης χάνουν περίπου 20% της ισχύος τους, λόγω της πιο αραιής ατμόσφαιρας. Ο Takamoto Katsuta δεν κατάφερε να γιορτάσει με καλό τρόπο τα 30ά του γενέθλια, καθώς βγήκε εκτός δρόμου και έπεσε από αρκετά μεγάλο ύψος, ευτυχώς χωρίς να πάθει κάτι ο ίδιος ή ο πλοηγός του, Aaron Johnston.

Αυτό άφησε τους Esapekka Lappi (Hyundai) και Sebastien Ogier (Toyota) να μονομαχούν για την πρωτοπορία στη γενική κατάταξη. Ο Φινλανδός οδηγός της Hyundai επικράτησε σε 5 από τις 8 ειδικές διαδρομές της ημέρας, για να ολοκληρώσει την Παρασκευή με προβάδισμα 5,7 δλ. επί του Οgier. Ο Γάλλος κέρδισε δύο ειδικές διαδρομές, καθώς κυνηγάει το ρεκόρ των 7 νικών στο Μεξικό.  Ο Lappi δήλωσε έκπληκτος με την απόδοσή του και χαρακτήρισε την Παρασκευή ως μία από τις καλύτερες ημέρες της αγωνιστικής του καριέρας.

Στην 3η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Elfyn Evans, 30 δλ. μακριά από την κορυφή. Τον Ουαλό ακολουθεί στην 4η θέση ο Neuville στα 10 δλ. περίπου, ενώ ο Rovanpera, που είναι 5ος, βρίσκεται 1 λεπτό μακριά από την κορυφή. Ο Dani Sordo, νικητής της τελευταίας ειδικής της Παρασκευής, αλλά μία αστοχία πίσω αριστερού ελαστικού στο Hyundai του, κόστισε στον Ισπανό ένα λεπτό. Στο WRC2, ο Gus Greensmith προηγείται με διαφορά 8,5 δλ. επί του πρώην team-mate του, Adrien Fourmaux, με τον περυσινό Πρωταθλητή Emil Lindholm στην 3η θέση 18 δλ. μακριά από την κορυφή.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!