F1: Ο Ricciardo δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μονοετούς απουσίας

Ο Daniel Ricciardo, ο οποίος έχασε πρόσφατα τη θέση του στη McLaren, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός Formula 1 για τη σεζόν του 2023, εφόσον αυτό έχει νόημα.

F1: Ο Ricciardo δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μονοετούς απουσίας

Ο Daniel Ricciardo, ο οποίος έχασε πρόσφατα τη θέση του στη McLaren, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός Formula 1 για τη σεζόν του 2023, εφόσον αυτό έχει νόημα.

Έπειτα από το πρόωρο διαζύγιο του Daniel Ricciardo με τη McLaren, ο 33χρονος Αυστραλός έχει περιορισμένες επιλογές για να παραμείνει στο grid της Formula 1 το 2023. Θα μπορούσε να επιστρέψει στην Alpine, εφόσον η γαλλική ομάδα τον θέλει πίσω και δεν προτιμήσει τον Mick Schumcaher ή θα μπορούσε να πάει στη Haas (που έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί του) ή τη Williams και ίσως την Alfa Romeo, που εξακολουθούν να έχουν κενά cockpit για την επόμενη χρονιά.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Spa-Francorchamps, σε ερώτηση αν εξετάζει το ενδεχόμενο να παραμείνει εκτός αγωνιστικής δράσης την επόμενη χρονιά, ο Ricciardo δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο: «Εάν είχε νόημα, ναι». Ο Αυστραλός ξεκαθάρισε ότι η Formula 1 παραμένει ο μοναδικός του στόχος: «Είναι η μοναδική μορφή αγώνων που με ενδιαφέρει σε αυτό το στάδιο της καριέρας μου. Η F1 είναι αυτό που αγαπώ και εκεί βλέπω τον εαυτό μου εφόσον αγωνίζομαι».

«Αλλά εάν τα αστέρια δεν ευθυγραμμιστούν και δεν έχει απόλυτο νόημα την επόμενη χρονιά και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρω αυτή τη διακοπή για να επαναπροσδιορίσω ή να επανεκτιμήσω, εάν αυτό είναι το σωστό, τότε είμαι πρόθυμος να το κάνω. Εξακολουθώ να αγαπώ το σπορ και νομίζω ότι μέσα από όλες αυτές τις αντιξοότητες δεν έχω χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου». Άλλωστε, για αυτό το λόγο απέρριψε και την πρόταση της McLaren να αγωνιστεί στο Πρωτάθλημα (μονοθεσίων στις ΗΠΑ) IndyCar του χρόνου.

Ωστόσο, ο Ricciardo ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να συμμετέχει απλά στη Formula 1 και να βρίσκεται στο πίσω μέρος του grid: «Είχαμε μερικά δύσκολα Σαββατοκύριακα και δεν μπορείς να μην δείξεις συναίσθημα μερικές φορές, αλλά εξακολουθώ να το αγαπώ και εξακολουθώ να θέλω να το κάνω ανταγωνιστικά. Θέλω να το κάνω στο σωστό μέρος. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να είμαι απλώς ένας οδηγός για να συμπληρώνω τα νούμερα. Αν είμαι εδώ, θέλω να είμαι εδώ για ένα σκοπό».

F1 - Daniel Ricciardo (McLaren), GP Ουγγαρίας 2022

«Δεν ξέρω ακόμα τι σημαίνει αυτό για το μέλλον, αλλά φυσικά αν είναι η σωστή ευκαιρία, τότε θέλω να είμαι εδώ. Το να σηκώσω τον εαυτό μου είναι κάτι που αισθάνομαι ότι είμαι πολύ ικανός να κάνω. Αυτή είναι σίγουρα μια μεγάλη στιγμή για την καριέρα μου, αλλά ακόμα και αν κάποια πράγματα δεν επισημαίνονται, πάντα περνάς από προκλήσεις και πάντα πρέπει να σηκώνεις τον εαυτό σου».

«Κανείς δεν έχει τέλεια καριέρα. Έχω μάθει να το αντιμετωπίζω με τον καιρό. Αυτό ήταν άλλη μια πρόκληση, άλλο ένα εμπόδιο, αλλά απλά το βλέπω σαν πεποίθηση, ότι αν θέλω να σηκωθώ, θα το κάνω. Αυτή η φλόγα, αυτή η πίστη, είναι ακόμα μέσα μου, οπότε αν θέλω να κάνω αυτή την επιλογή, μπορώ να το κάνω. Προφανώς, δεν έχω όλες τις επιλογές στο grid, δεν είναι ότι μπορώ να αγωνιστώ όπου θέλω, αλλά από άποψη αυτοεκτίμησης, οπωσδήποτε» (θα ανακάμψει από το διαζύγιο με τη McLaren).

O CEO της McLaren Racing, Zak Brown, δήλωσε ότι το μοναδικό μάθημα που θα μπορούσε να πάρει από την εξέλιξη της κατάστασης του Ricciardo, αφορούσε τους όρους του συμβολαίου του Αυστραλού, καθώς, όπως δηλώνει: «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να τον κάνουμε πιο ανταγωνιστικό. Τα δοκιμάσαμε όλα. Νομίζω ότι αναγκαστήκαμε να τερματίσουμε τη σχέση νωρίς και αναγκαστήκαμε να γράψουμε μια μεγάλη επιταγή. Το οποίο είναι εντάξει, γιατί αυτή είναι η συμφωνία που κάναμε».

«Νομίζω ότι αυτό που θα κάνω διαφορετικά την επόμενη φορά είναι ίσως να έχουμε μεγαλύτερη προστασία εμείς όσον αφορά τις επιδόσεις του οδηγού. Και να μην θεωρώ ότι ένας μεγάλος οδηγός μπορεί πάντα να είναι μεγάλος». Σύμφωνα με το Associated Press, η McLaren αναγκάστηκε να συμφωνήσει να καταβάλει 16,75 εκατομμύρια ευρώ στον Ricciardo για να λύσει ένα χρόνο νωρίτερα το συμβόλαιό του.

F1 - Daniel Ricciardo (McLaren), GP Γαλλίας 2022

Όπως ανέφερε ο Ricciardo, «Δεν ήταν απλά ένα τυχαίο τηλεφώνημα μια ημέρα όπου μου είπαν ‘αυτό θα κάνουμε’. Είχαμε διάλογο τους τελευταίους μήνες. Και δεν ήταν: ‘Αν δεν τερματίσεις στην πρώτη πεντάδα σε αυτόν τον αγώνα, τελείωσες’. Αλλά ήταν περισσότερο ‘Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε συλλογικά να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε να δουλέψει;’»

«Και προφανώς προσπάθησα να προσφέρω τα σχόλιά μου και προφανώς τα πράγματα με τα οποία δυσκολευόμουν στο μονοθέσιο. Υπήρχε πολύς διάλογος. Αλλά επίσης κατάλαβα ότι αυτό ήταν ένα σημείο ανησυχίας, επειδή τα αποτελέσματα που έφερνα δεν ήταν στο επίπεδο που όλοι πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να είναι. Οπότε συζητήσαμε μήνες για αυτό και για τους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθούσαμε να διορθώσουμε τα προβλήματα».

«Αλλά και στη συνέχεια, ενδεχομένως είπαν ‘Εντάξει, τι θα γίνει μετά; Τι κάνουμε τώρα;’ Φτάσαμε δυστυχώς σε ένα μικρό αδιέξοδο, όπου νιώθαμε ότι είχαμε εξαντλήσει τα περισσότερα πράγματα που ήταν εφικτά τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή. Και τότε ήταν που προφανώς πήραν μια απόφαση. Προφανώς, δεν είναι το πιο ωραίο συναίσθημα, αλλά κοιτάζω πίσω και μπορώ να κρατήσω ψηλά το κεφάλι μου όσον αφορά την αφοσίωση και την προσπάθεια να το κάνω να δουλέψει, όπως και την προσπάθεια να τα δώσω όλα».

«Μερικές φορές πρέπει να αποδεχτείς ότι ‘εντάξει, προσπάθησα και δεν τα κατάφερα’. Αλλά από αυτή την άποψη, δεν κοιτάζω πίσω λέγοντας ‘ωχ, ρε φίλε, ήμουν χαλαρός’. Είμαι περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε και να επιμείνουμε σε αυτό, αλλά κάποια πράγματα απλά λες ότι δεν είναι γραφτό να συμβούν».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!