F1: Ο Fernando Alonso στην Aston Martin το 2023

Ο 41 ετών Fernando Alonso υπέγραψε πολυετή συμφωνία με την Aston Martin και θα αφήσει την Alpine το 2023, για χάρη της βρετανικής ομάδας.

F1: Ο Fernando Alonso στην Aston Martin το 2023

Ο 41 ετών Fernando Alonso υπέγραψε πολυετή συμφωνία με την Aston Martin και θα αφήσει την Alpine το 2023, για χάρη της βρετανικής ομάδας.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Sebastian Vettel ότι θα αποχωρήσει από τη Formula 1 στο τέλος της φετινής σεζόν, η Aston Martin ανακοίνωσε ότι τη θέση του Γερμανού θα πάρει ένας άλλος Πρωταθλητής, ο Fernando Alonso, o οποίος γιόρτασε την Παρασκευή τα 41α γενέθλιά του.

Ο Alonso είχε αναφέρει ότι προτεραιότητά του ήταν να παραμείνει στην Alpine, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα χρειαζόταν μόνο 10 λεπτά για να συνάψει συμφωνία με τη γαλλική ομάδα, αν και οι δύο πλευρές είχαν κοινές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιζόταν η συνεργασία τους. Ωστόσο, δεν συνέβαινε αυτό.

Ο Ισπανός -που έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στη Formula 1 πέραν του 2023- ζητούσε διετές συμβόλαιο με επιλογή ανανέωσης, ενώ η Alpine του προσέφερε 1 + 1. Εντέλει, η Aston Martin ήταν πρόθυμη να εκπληρώσει την επιθυμία του Alonso και να του προσφέρει πολυετές συμβόλαιο, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Όπως είχε αναφέρει ο Alonso, εφόσον οι επιθυμίες του εκπληρώθηκαν, δεν χρειάστηκε πολύ για να υπογράψει, με τις πρώτες φήμες ότι είχε προχωρήσει στη συμφωνία αυτή να προκύπτουν εχθές. Ο Ισπανός πληροί τις προϋποθέσεις της μάρκας αυτοκινήτων της Aston Martin, η οποία χρειάζεται ένα αναγνωρίσιμο όνομα για τις προωθητικές της λειτουργίες.

F1 - Sebastian Vettel (Aston Martin) & Fernando Alonso (Alpine), GP Ουγγαρίας 2022

Παράλληλα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον Sebastian Vettel, ο Alonso θα φέρει εμπειρία και τεχνογνωσία που θα βοηθήσει την ομάδα να αναπτυχθεί. Επίσης και ο Lance Stroll θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τη συνεργασία μαζί του.

Επιπτώσεις στο υπόλοιπο grid

Η επιλογή του Alonso σημαίνει ότι η Alpine διαθέτει πλέον ελεύθερο cockpit για τον προστατευόμενό της, τον 21 ετών Αυστραλό Oscar Piastri, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο στη Formula 2 πέρυσι και στη Formula 3 το 2020 και θεωρείται ένα από τα μεγάλα ανερχόμενα ταλέντα του σπορ.

Κατά συνέπεια, αυτό ενδέχεται να αφήσει ελεύθερο και ένα από τα cockpit της Williams (αν η βρετανική ομάδα αποφασίσει να τερματίσει τη συνεργασία της με τον Καναδό Nicholas Latifi) για να προωθήσει τον δικό της προστατευόμενο, τον -επίσης 21 ετών- Αμερικανό Logan Sargeant, που αγωνίζεται φέτος στη Formula 2.

Στο χθεσινό GP Ουγγαρίας, ο Alonso δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από την σθεναρή άμυνα που πραγματοποίησε ο team-mate του στην Apine, Esteban Ocon. Δύο φορές ο Γάλλος προτίμησε να αφήσει έναν αντίπαλο να περάσει μπροστά και από τις δύο Alpine (τον Hamilton στην εκκίνηση και τον Ricciardo έπειτα από το πρώτο του pit stop), για να διασφαλίσει ότι θα διατηρούσε πίσω του τον Alonso, ο οποίος όμως κατάφερε στο μέσο του αγώνα να περάσει εμπρός.

F1 - Fernando Alonso (Alpine), GP Ουγγαρίας 2022

Παρασκήνιο συμφωνίας

Ενώ οι διαπραγματεύσεις του Alonso ξεκίνησαν καλά, οι δύο πλευρές είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διάρκεια της μελλοντικής τους συνεργασίας. Αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της Alpine, Otmar Szafnauer, ανακοίνωσε εχθές στο προσωπικό της ομάδας που βρίσκεται στην πίστα ότι ο Alonso θα αποχωρήσει από την ομάδα.

Σύμφωνα με τις αναφορές στο γερμανικό Τύπο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Alonso και Aston Martin συμβαίνουν εδώ και εβδομάδες και για αυτό το λόγο η ομάδα προσέγγισε τον Vettel, ζητώντας του να λάβει τη δική του απόφαση πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα. Σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, όταν ο Vettel ενημέρωσε την ομάδα για τα σχέδιά του την Τετάρτη, φρόντισε να επικοινωνήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το γεγονός και να προλάβει οποιαδήποτε καλή ευκαιρία υπήρχε στην αγορά οδηγών.

Ο Alonso ήταν ένας από τους οδηγούς που ήρθε σε επικοινωνία με την Aston Martin, η οποία έσπευσε να διαμορφώσει μία συμφωνία την οποία θα συμφωνούσε να υπογράψει άμεσα ο Ισπανός. O Alonso συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Aston Martin, στο motorhome της ομάδας το Σάββατο και εικάζεται ότι εκείνη την ημέρα υπογράφηκε η συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Alonso βρήκε στην Aston Martin μία ομάδα που είναι διατεθειμένη να του προσφέρει πολυετές συμβόλαιο. Επίσης, επενδύει αδρά στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ομάδας στο Silverstone, όπου εδρεύει και την επέκταση του προσωπικού της, με πολυάριθμες μεταγραφές τεχνικών από κορυφαίες ομάδες όπως η Red Bull και η Mercedes. Στην Aston Martin, ο Alonso θα βρει και πάλι τον Martin Whitmarsh, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στη McLaren το 2007.

Δηλώσεις

Ο Alonso δήλωσε: «H ομάδα της Aston Martin εφαρμόζει ξεκάθαρα την ενέργεια και τη δέσμευση για να κερδίσει. Ως εκ τούτου, είναι μία από τις πιο συναρπαστικές ομάδες της Formula 1 σήμερα. Γνωρίζω τον Lawrence και τον Lance εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολύ προφανές ότι έχουν τη φιλοδοξία και το πάθος να πετύχουν στη Formula 1».

«Έχω παρακολουθήσει την ομάδα να προσελκύει συστηματικά σπουδαίους ανθρώπους με ιστορικό νικητή και έχω ενημερωθεί για την τεράστια δέσμευση στις νέες εγκαταστάσεις στο Silverstone. Κανείς στη Formula 1 σήμερα δεν επιδεικνύει μεγαλύτερο όραμα και απόλυτη δέσμευση για τη νίκη, και αυτό καθιστά την ευκαιρία αυτή πραγματικά συναρπαστική για εμένα».

Fernando Alonso

«Εξακολουθώ να έχω τη δίψα και τη φιλοδοξία να παλέψω για να βρεθώ στην κορυφή και θέλω να γίνω μέλος ενός οργανισμού που δεσμεύεται να μάθει, να αναπτυχθεί και να πετύχει. Όλοι εκτιμούμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να φτάσουμε στην κορυφή και ότι πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να συνεργαστούμε για να βρούμε επιδόσεις».

«Το πάθος και η επιθυμία για απόδοση που έχω διακρίνει με πείθουν να διατηρήσω την απόλαυση και τη δέσμευσή μου στο σπορ. Σκοπεύω να κερδίσω ξανά σε αυτό το άθλημα και για αυτό πρέπει να εκμεταλλευτώ τις ευκαιρίες που μου φαίνονται σωστές».

Ο πρόεδρος της Aston Martin, Lawrence Stroll, δήλωσε: «Γνωρίζω και θαυμάζω τον Fernando εδώ και πολλά χρόνια και ήταν πάντα σαφές ότι είναι ένας αφοσιωμένος νικητής όπως εγώ. Έχω θέσει ως στόχο να συγκεντρώσω τους καλύτερους ανθρώπους και να αναπτύξω τους κατάλληλους πόρους και την οργάνωση για να πετύχω σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό σπορ, και αυτά τα σχέδια παίρνουν τώρα σάρκα και οστά στο Silverstone».

«Φάνηκε λοιπόν φυσικό να προσκαλέσω τον Fernando να συμμετάσχει στην ανάπτυξη μιας νικηφόρας ομάδας, και πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε στις πρόσφατες συζητήσεις μας ότι έχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες και αξίες. Ήταν λογικό και εύκολο να επιβεβαιώσουμε την επιθυμία μας να συνεργαστούμε».

Ο επικεφαλής της ομάδας της Aston Martin, Mike Krack, δήλωσε: «Είδα τον ενθουσιασμό της ομάδας μηχανολογίας και όλου του οργανισμού για την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τον Fernando. Γνωρίζουμε ότι σχεδόν όλοι μπορούν να μάθουν από κάποιον με το διαμέτρημα και την εμπειρία του Fernando. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους μας να ανεβάσουν το επίπεδό τους και αυτό θα ενισχύσει την ήδη μεταδοτική ενέργεια που υπάρχει στην ομάδα».

«Βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι για να δημιουργήσουμε έναν νικηφόρο οργανισμό και είναι σαφές ότι ο Fernando θα επιταχύνει την πρόοδό μας και θα μας οδηγήσει σε μια απόδοση για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τον Fernando και τον Lance στην οδηγική μας παράταξη για την επόμενη χρονιά. Ο συνδυασμός εμπειρίας και νεότητας θα είναι απίστευτα ισχυρός και οι δύο οδηγοί ανυπομονούν να αγωνιστούν και να συνεργαστούν».

«Η ομάδα έχει μια νέα ηγεσία που επικεντρώνεται στην εξέλιξη της AMR23 και είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι που αυτοί, καθώς και τα μελλοντικά μας σχέδια θα επωφεληθούν από τη γνώση και την εμπειρία που θα φέρει ο Fernando».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!