F1: Καθυστέρηση των μέτρων περιορισμού αναπηδήσεων

Η FIA ανακοίνωσε την καθυστέρηση της εφαρμογής των περιορισμών όσον αφορά τις αναπηδήσεις των φετινών μονοθεσίων, και των πιο αυστηρών τεστ ακαμψίας των δαπέδων για το GP Βελγίου.

F1: Καθυστέρηση των μέτρων περιορισμού αναπηδήσεων

Η FIA ανακοίνωσε την καθυστέρηση της εφαρμογής των περιορισμών όσον αφορά τις αναπηδήσεις των φετινών μονοθεσίων, και των πιο αυστηρών τεστ ακαμψίας των δαπέδων για το GP Βελγίου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Formula 1, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των ομάδων, της Formula 1 και της FIA και η οποία πραγματοποιήθηκε στην πίστα του Red Bull Ring, πριν τις ελεύθερες δοκιμές Παρασκευής του GP Αυστρίας, αποφασίστηκε η καθυστέρηση της εφαρμογής των περιορισμών σχετικά με τις αναπηδήσεις των μονοθεσίων καθώς και την ευκαμψία των δαπέδων, που αναφέρονται στην τεχνική υπόδειξη η οποία εκδόθηκε πριν από το GP Μ. Βρετανίας.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί οι περιορισμοί της FIA να τεθούν σε εφαρμογή από το GP Γαλλίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 22 και 24 Ιουλίου. Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Επιτροπής της F1, συμφωνήθηκε η παράταση εφαρμογής τους για το GP Βελγίου, τον πρώτο αγώνα έπειτα από το καλοκαιρινό διάλειμμα, ο οποίος θα διεξαχθεί μεταξύ 26 και 28 Αυγούστου. Η παράταση δόθηκε για να έχουν οι ομάδες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τροποποιήσεις στα μονοθέσιά τους για να συμμορφώνονται με τις καινούργιες απαιτήσεις της FIA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FIA, «υπήρξε συζήτηση σχετικά με την τεχνική υπόδειξη που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για την ασφάλεια, οι οποίες σχετίζονται με την κατακόρυφη ταλάντωση των μονοθεσίων (που αναφέρεται επίσης και ως porpoising). Μετά από τα σχόλια των ομάδων και διαβούλευση θα τους επιτραπεί να κάνουν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στη διάταξη των σανίδων νομιμότητας και των μπλοκ ολίσθησης».

«Για να εξασφαλίσουν μια δίκαιη εφαρμογή της μέτρησης που χρησιμοποιείται για την οριοθέτηση αυτής της ταλάντωσης σε όλα τα μονοθέσια, η εφαρμογή της τεχνικής υποδειξης που εκδόθηκε στις ομάδες πριν από το Βρετανικό Grand Prix θα τεθεί σε ισχύ από το GP Βελγίου. Οι ενισχυμένοι έλεγχοι από τη FIA που παρουσιάστηκαν στο GP Καναδά θα συνεχιστούν. Συζητήθηκαν επίσης διάφορες προτεινόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού στους τεχνικούς κανονισμούς του 2023, με σαφείς κατευθύνσεις να έχουν οριστεί για την Τεχνική Συμβουλευτική Επιτροπή».

Επιτροπή F1

Πέραν της καθυστέρησης εφαρμογής των μέτρων περί ταλαντώσεων και εύκαμπτων δαπέδων, «η Επιτροπή συζήτησε για τις μονάδες ισχύος του 2026 και επιβεβαιώθηκε ότι το πακέτο κανονισμών βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση». Επίσης, από το 2023 θα επιτραπεί η διεξαγωγή χειμερινών δοκιμών μόλις 4 ημέρες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν. Αυτό θα μειώσει την παραμονή -άρα και τα έξοδα- των ομάδων στο Μπαχρέιν για το τελευταίο χειμερινό τεστ και το πρώτο Grand Prix της σεζόν.

Παράλληλα, επισημάνθηκαν τομείς όπου μπορούν να βελτιωθούν οι κανονισμοί του καθεστώτος parc ferme (υπό το οποίο οι ομάδες δεν επιτρέπεται να επεμβαίνουν στο μονοθέσιο) έπειτα από τις κατατακτήριες δοκιμές. Το MotorOne θα δημοσιεύσει σύντομα μια ανάλυση σχετικά με τις πρακτικές που ενδέχεται να εφαρμόζουν ορισμένες ομάδες σχετικά με τα εύκαμπτα δάπεδα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!