Η F1 κατακρίνει τα σχόλια του Ecclestone για Putin και Piquet

Η Formula 1 κατέκρινε τις δηλώσεις του πρώην CEO του σπορ, Bernie Ecclestone, υπέρ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin καθώς και την αναφορά του στα σχόλια του Nelson Piquet.

Η F1 κατακρίνει τα σχόλια του Ecclestone για Putin και Piquet

Η Formula 1 κατέκρινε τις δηλώσεις του πρώην CEO του σπορ, Bernie Ecclestone, υπέρ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin καθώς και την αναφορά του στα σχόλια του Nelson Piquet.

Στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning Britain του βρετανικού σταθμού ITV, o 91 ετών Bernie Ecclestone, πρώην… τσάρος της Formula 1, εξέφρασε την υποστήριξή του προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. Παράλληλα, σχολίασε ότι ο Lewis Hamilton θα έπρεπε απλά να έχει παραβλέψει το ρατσιστικό σχόλιο του Nelson Piquet εναντίον του.

Ο Ecclestone δήλωσε για τον Putin: «Ακόμα θα δεχόμουν σφαίρα για εκείνον. Θα προτιμούσα να μην πονέσει, αλλά και πάλι θα δεχόμουν σφαίρα, διότι είναι πρώτης τάξεως άνθρωπος και αυτό που κάνει είναι κάτι που πίστευε ότι ήταν το σωστό για τη Ρωσία. Δυστυχώς είναι σαν πολλούς επιχειρηματίες, σίγουρα όπως εγώ, που κάνουμε λάθη κατά καιρούς. Όταν κάνεις το λάθος, πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να βγεις από αυτό».

Στη συνέχεια, ο Ecclestone επέκρινε τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy επειδή δεν προσπάθησε να αποτρέψει τη σύρραξη: «Το άλλο πρόσωπο στην Ουκρανία, το επάγγελμά του, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ήταν κωμικός και νομίζω ότι φαίνεται πως θέλει να συνεχίσει αυτό το επάγγελμα. Πιστεύω ότι αν είχε σκεφτεί τα πράγματα, σίγουρα θα είχε κάνει μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια να μιλήσει με τον κ. Putin, ο οποίος είναι λογικός άνθρωπος, και θα τον άκουγε και ίσως θα μπορούσε να κάνει κάτι γι’ αυτό».

Επίσης, ο Ecclestone θέλησε να μειώσει τη βαρύτητα του σχόλιου που έκανε ο Nelson Piquet κατά του Lewis Hamilton. O Βραζιλιάνος τρεις φορές Πρωταθλητής της F1 είχε αγωνιστεί 7 χρόνια για την ομάδα της Brabham υπό την ιδιοκτησία του Ecclestone και οι δύο τους παραμένουν καλοί φίλοι. Ο Ecclestone δήλωσε για το σχόλιο του Piquet: «Γνωρίζω τον Nelson εδώ και πάρα πολύ καιρό, βρέθηκα μαζί του πριν από δύο εβδομάδες. Δεν είναι το είδος του πράγματος που θα έλεγε εννοώντας κάτι κακό».


«Πολλά πράγματα που λέει και τα οποία μπορεί να μας αναστατώσουν, ή να μας φανούν λίγο προσβλητικά, γι’ αυτόν δεν είναι τίποτα. Είναι απλώς μέρος της συζήτησης. Σίγουρα ο Nelson δεν θα έκανε προσπάθεια να πει κάτι κακό. Νομίζω ότι αυτό που πιθανόν συνέβη, γνωρίζοντας τον Nelson όπως τον ξέρω, καθώς η κόρη του είναι η φίλη του Max Verstappen, πιθανόν αφού είδε το ατύχημα, μάλλον εξερράγη και το μετέφερε αυτό προς τα έξω. Πιθανότατα δεν είναι πρέπον για εμάς. Αλλά μάλλον δεν συμβαίνει κάτι τρομερό αν το πεις αυτό στη Βραζιλία».

«Οι άνθρωποι λένε πράγματα… Αν κάποιοι τυχαίνει να είναι λίγο υπέρβαροι ή μικρόσωμοι όπως εγώ, είμαι αρκετά σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει παρατηρήσεις γι’ αυτό. Αν το είχα ακούσει, θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω μόνος μου χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκπλήσσομαι που ο Lewis δεν επέλεξε να το παραβλέψει. Ή, ακόμα καλύτερα, να μην απαντήσει. Αλλά το έκανε, και ο Nelson ζήτησε συγγνώμη. Οπότε όλοι φαίνονται, ή θα έπρεπε να είναι, ευχαριστημένοι».

Η Formula 1 έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ανισότητας, διαφωνούμε πλήρως με τα σχόλια του Bernie Ecclestone που δεν έχουν θέση στη Formula 1 ή την κοινωνία». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η F1 σκοπεύει να απαγορεύσει την είσοδο του Nelson Piquet στα paddock των αγώνων, παρά το γεγονός ότι εξέδωσε απολογητική ανακοίνωση για το σχόλιό του.

Nelson Piquet

Ο Ecclestone είχε κάνει απαράδεκτες δηλώσεις για το θέμα του ρατσισμού και στο παρελθόν. To 2020 είχε σχολιάσει: «Σε πολλές περιπτώσεις, οι μαύροι άνθρωποι είναι πιο ρατσιστές απ’ ό,τι οι λευκοί». Πρόσφατα, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει για τον Hamilton: «Ο Toto (Wolff, διευθυντής της ομάδας της Mercedes) έχει αρχίσει να εξαντλεί την υπομονή του με τον Lewis. Δεν νομίζω ότι προσπαθεί, εσείς; Ας το θέσουμε αλλιώς, ο Lewis δεν φαίνεται να ενοχλείται που χάνει. Δεν είναι του χαρακτήρα του. Έχει μια ανταγωνιστική φύση, αλλά παίρνει την ήττα λίγο εύκολα για τα γούστα μου».

«Δεν ξέρω τι κάνει ντυμένος με όλα αυτά τα αστεία ρούχα. Έχει κάποια συμφωνία; Μήπως για να τον προσέξουν; Ίσως αυτό να είναι. Δεν νομίζω ότι βοηθάει ενεργά τον George Russell. Δεν νομίζω ότι κάνει τίποτα. Δεν νομίζω ότι τον ενδιαφέρει και πολύ. Δεν είναι διατεθειμένος να καταβάλει την προσπάθεια που κατέβαλε για να κερδίσει».

«Ο Lewis θα μπορούσε να πουλήσει τη θέση του στην Toto: ‘Τόσα παίρνω, θα παραιτηθώ και θα μου δώσουν τα μισά από αυτά που θα έπαιρνα’. Ο Toto μπορεί να πάει και να κάνει μια από τις μαγικές του συμφωνίες, να προσφέρει σε κάποιον λιγότερα χρήματα και να κρατήσει 35 εκατομμύρια δολάρια. Κανείς δεν χρειάζεται να το πει αυτό στον Toto, γιατί το έχει ήδη σκεφτεί. Ο Lewis πιθανότατα θα σταματούσε υπό αυτές τις συνθήκες».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!