F1 και Mercedes καταδικάζουν ρατσιστικό σχόλιο του Piquet κατά του Hamilton

O Βραζιλιάνος τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 τη δεκαετία του 1980, Nelson Piquet, έκανε ρατσιστικό σχόλιο για τον Lewis Hamilton σε συνέντευξή του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη Formula 1 και τη Mercedes.

F1 και Mercedes καταδικάζουν ρατσιστικό σχόλιο του Piquet κατά του Hamilton

O Βραζιλιάνος τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 τη δεκαετία του 1980, Nelson Piquet, έκανε ρατσιστικό σχόλιο για τον Lewis Hamilton σε συνέντευξή του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη Formula 1 και τη Mercedes.

Ο Nelson Piquet είναι γνωστός για την αθυροστομία του όσο και για τις προκλητικές δηλώσεις του, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Έχει μείνει στην ιστορία μία συνέντευξή του από το 1988 στην οποία είχε υπονοήσει ότι ο Ayrton Senna ήταν ομοφυλόφιλος αποκαλώντας τον «ταξιτζή του Σάο Πάολο», ενώ έκανε υποτιμητικά σχόλια και για το παρουσιαστικό της συζύγου του πρώην team-mate του, Nigel Mansell. Αυτή τη φορά, ο Βραζιλιάνος τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 (1981, 1983, 1987), ξεπέρασε και πάλι τα όρια.

Ο Piquet, σε συνέντευξη που είχε δώσει το Νοέμβριο, στο Βραζιλιάνο δημοσιογράφο Ricardo Oliveira για την εκπομπή Motorsport Talk, αλλά η οποία δημοσιεύτηκε τώρα, αποκάλεσε με ρατσιστικό όρο τον Lewis Hamilton, αναφερόμενος στη σύγκρουση που είχε ο Βρετανός με τον Max Verstappen στο GP Μ. Βρετανίας του 2021. Ο Ολλανδός οδηγός έχει δεσμό με την κόρη του Βραζιλιάνου, Kelly Piquet.

Ο Nelson Piquet στις δηλώσεις του για τη σύγκρουση του Silverstone, δήλωσε: «Ο μικρός ν@#%&$ τοποθέτησε το αυτοκίνητό του στα αριστερά, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να περάσουν δύο μονοθέσια μαζί από εκείνη τη στροφή. Ευτυχώς για εκείνον, μόνο ο άλλος @#$%&@ηκε». Τα σχόλια του Piquet αποτέλεσαν είδηση σε πολλά και γνωστά ΜΜΕ της Βραζιλίας.

Σε απάντηση για τη δήλωση αυτή, η Formula 1 εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Οι διακρίσεις ή η ρατσιστική γλώσσα είναι απαράδεκτες σε οποιαδήποτε μορφή και δεν έχουν θέση στην κοινωνία. Ο Lewis είναι ένας απίστευτος πρεσβευτής του σπορ μας και αξίζει σεβασμό. Οι ακούραστες προσπάθειές του για αύξηση της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης αποτελούν μάθημα για πολλούς και κάτι στο οποίο δεσμευόμαστε στην F1».

Παράλληλα και η ομάδα της Mercedes εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε χρήση ρατσιστικών ή εκφράσεων διάκρισης οποιουδήποτε είδους. Ο Lewis πρωτοστάτησε στις προσπάθειες του σπορ μας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και είναι ένας πραγματικός υπέρμαχος της ποικιλομορφίας εντός και εκτός πίστας».

«Μαζί, μοιραζόμαστε ένα όραμα για ένα ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς μηχανοκίνητο αθλητισμό και αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τη θεμελιώδη σημασία του να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ανέφερε μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: «Η FIA καταδικάζει σθεναρά κάθε ρατσιστική γλώσσα και συμπεριφορά που δημιουργεί διακρίσεις, οι οποίες δεν έχουν θέση στον αθλητισμό ή στην ευρύτερη κοινωνία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Lewis Hamilton και υποστηρίζουμε πλήρως τη δέσμευσή του για ισότητα, ποικιλομορφία και συμπερίληψη στον μηχανοκίνητο αθλητισμό».

Ο ίδιος ο Hamilton έκανε ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στην οποία αναφέρει: «Είναι κάτι περισσότερο από γλώσσα. Αυτές οι αρχαϊκές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και δεν έχουν θέση στο σπορ μας. Περιβάλλομαι από αυτές τις συμπεριφορές και ήμουν στόχος τους σε όλη μου τη ζωή. Υπήρχε άφθονος χρόνος για να μάθω. Ήρθε η ώρα για δράση».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!