Έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα από τη στιγμή που η Opel πανηγύρισε τη σημαντικότερη επιτυχία της στον μηχανοκίνητο αθλητισμό: την κατάκτηση των τίτλων τόσο κατασκευαστών όσο και οδηγών στο Διεθνές Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού.
Πίσω στο 1996, το DTM είχε μετονομαστεί – με την ευλογία της FIA – σε International Touring Car Championship (ITC), προκειμένου να προσεγγίσει και άλλες αγορές. Το καλεντάρι περιελάμβανε 13 διπλούς αγώνες, κυρίως σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πέρα από τη Γερμανία, αγώνες διεξήχθησαν στην Πορτογαλία, την Φινλανδία, την Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία.
Τρεις κατασκευαστές συμμετείχαν στο θεσμό, με διάφορες ομάδες ο κάθε ένας: η Alfa Romeo, η Mercedes-Benz και η Opel. Η τελευταία στήριζε τις ελπίδες της στo Calibra, το 4×4 coupe με V6 κινητήρα 2,5 λίτρων που απέδιδε 500 ίππους και πληρούσε τις προδιαγραφές της Class 1. Η εξέλιξή του κατά τη διάρκεια της σεζόν είχε γίνει από την Cosworth Engineering, ενώ στο 6τάχυτο ημιαυτόματο κιβώτιο είχε συμβάλει η Williams GP Engineering.
- Opel: “Bazaar Μεταχειρισμένων” αυτοκινήτων με 5 χρόνια εγγύηση
- Tο νέο crossover της smart που αποτελεί το ιδανικό κίνητρο για να κινείστε ηλεκτρικά
- Το Leapmotor T03 τώρα με νέα τιμή από 13.950 ευρώ
- Το νέο Ford Capri, τώρα διαθέσιμο κάτω από 32.000 ευρώ
- MG3 Hybrid+: 5 λόγοι που το έχρισαν “Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025” >>
Ο συναγωνισμός ήταν έντονος και στο επίπεδο των οδηγών, με πρώην αστέρες της Formula 1 (Alessandro Nannini, JJ Lehto, Hans-Joachim Stuck), πρωταθλητές του DTM (Nicola Larini το 1993, Klaus Ludwig το 1994, Bernd Schneider το 1995) και ταλέντα όπως ο Giancarlo Fisichella.
Στο τέλος της σεζόν, η Opel πανηγύρισε τόσο το πρωτάθλημα κατασκευαστών, όσο και αυτό των οδηγών με τον 35χρονο τότε Manuel Reuter. Ο Γερμανός οδηγός εξασφάλισε τον τίτλο υπό βροχή στο Σάο Πάολο, κρατώντας πίσω του τον Bernd Schneider με την Mercedes-Benz C-Class. Στο φινάλε της σεζόν στη Σουζούκα, ήρθε και το πρωτάθλημα των κατασκευαστών για την Opel. Με 349 βαθμούς, έναντι 340 της Alfa Romeo και 305 της Mercedes-Benz, έβαλε το κύπελλο στην τροπαιοθήκη της.
Η εξέλιξη και το κόστος χρήσης των αυτοκινήτων της Class 1 είχε γίνει τόσο υψηλό, που ο θεσμός του ITC διεκόπη το 1996 και μετά από παύση τριών ετών, επέστρεψε το 2000 με το νέο DTM. Εκείνη τη σεζόν ο Reuter πανηγύρισε δύο νίκες με το Opel Astra V8 Coupe.
Το Calibra του Reuter με τα αυτοκόλλητα «Cliff» στο πλάι και το καπό, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο μουσείο κλασσικών αυτοκινήτων της Opel. Στην… pole position εδώ και 25 έτη.