F1: Πρόστιμο 885.000 € στο Nelson Piquet για ρατσιστικά σχόλια

O τρεις φορές Πρωταθλητής της Formula 1, Nelson Piquet δέχθηκε πρόστιμο από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας, επειδή έκανε ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια εναντίον του 7 φορές Πρωταθλητή Lewis Hamilton.

F1: Πρόστιμο 885.000 € στο Nelson Piquet για ρατσιστικά σχόλια

O τρεις φορές Πρωταθλητής της Formula 1, Nelson Piquet δέχθηκε πρόστιμο από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας, επειδή έκανε ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια εναντίον του 7 φορές Πρωταθλητή Lewis Hamilton.

Σε συνέντευξή του σε βραζιλιάνικο podcast τον Νοέμβριο του 2021, ο Nelson Piquet είχε χρησιμοποιήσει μια προσβλητική έκφραση (neguinho) αναφερόμενος στον 7 φορές Πρωταθλητή Lewis Hamilton, ο οποίος έγινε πέρυσι επίτιμος πολίτης της Βραζιλίας. O 70χρονος σήμερα Piquet, που είχε κατακτήσει τρεις τίτλους στη Formula 1 τη δεκαετία του 1980, έκανε το σχόλιο όταν ρωτήθηκε για την άποψή του σχετικά με τη σύγκρουση του Βρετανού με τον Max Verstappen στο Grand Prix M. Βρετανίας εκείνη τη χρονιά.

Ο Piquet ζήτησε σύντομα απολογήθηκε για τα σχόλιά του, δηλώνοντας ότι δεν είχε σκεφτεί σωστά τη γλώσσα που χρησιμοποίησε του «και δεν το υπερασπίζομαι αυτό». Υποστήριξε επίσης ότι έγινε λάθος μετάφραση, καθώς ο υποτιμητικός όρος που χρησιμοποίησε «είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως και ιστορικά στην καθομιλουμένη στα πορτογαλικά της Βραζιλίας ως συνώνυμο του ‘τύπου’ ή του ατόμου και ποτέ δεν είχε σκοπό να προσβάλει».

Ωστόσο, τέσσερις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Συμμαχίας ΛΟΑΤΚΙ+ της Βραζιλίας, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, μηνύοντας τον Piquet για 10 εκατομμύρια ρεάλ Βραζιλίας για ηθική βλάβη. Την Παρασκευή, το αστικό δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, διέταξε τον Piquet να καταβάλει το μισό από το απαιτούμενο ποσό, δηλαδή 5 εκατομμύρια ρεάλ, που ισοδυναμεί με 885.000 ευρώ.

Στην απόφαση, ο δικαστής ανέφερε ότι το ύψος του προστίμου αντιπροσωπεύει όχι μόνο «την επανορθωτική λειτουργία της αστικής ευθύνης, αλλά και (και ίσως κυρίως) την τιμωρητική λειτουργία, ακριβώς για να μπορέσουμε ως κοινωνία να απαλλαγούμε μια μέρα από τις ολέθριες πράξεις που είναι ο ρατσισμός και η ομοφοβία».

Όταν δημοσιοποιήθηκαν, τα σχόλια του Piquet είχαν προκαλέσει δριμύτατη κριτική στο paddock της F1. Ο Hamilton είχε αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτές οι αρχαϊκές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και δεν έχουν θέση στο άθλημά μας. Περιβάλλομαι από αυτές τις συμπεριφορές και τις στοχοποιήσεις σε όλη μου τη ζωή. Είναι κάτι περισσότερο από τη γλώσσα. Υπήρχε άφθονος χρόνος για να μάθει ο κόσμος. Ήρθε η ώρα για δράση».

Ο Piquet, που είναι πατέρας της φιλενάδας του Max Verstappen, Kelly Piquet, αποκλείστηκε από τα paddock της F1 και του ανεστάλη επίσης η ιδιότητα του επίτιμου μέλους της βρετανικής λέσχης οδηγών αγώνων BRDC. Ο 70χρονος Βραζιλιάνος έχει το δικαίωμα να εφεσιβάλει την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Nelson Piquet

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!