Τις αυξημένες τιμές στα υγρά καύσιμα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ένα νέο πλαίσιο παρεμβάσεων.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης αυξάνεται από τα 10 στα 15 λεπτά ανά λίτρο, (δηλαδή από τα 8 στα 12 λεπτά πλέον ΦΠΑ).
Το μέτρο θα έχει ισχύ από την 1η έως τις 15 Οκτωβρίου 2026 ενώ το δημοσιονομικό κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης για το επόμενο δεκαπενθήμερο υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ.
- Citroen e-C3 Urban: Προσιτή ηλεκτροκίνηση, από 17.700 ευρώ
- Zeekr 7GT: Πρακτικό shooting brake με επιδόσεις supercar και αυτονομία έως 655 χιλιόμετρα
- Skoda Elroq: Nέα εποχή ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία έως 717 χιλιόμετρα
- Nissan Micra: Για πρώτη φορά αποκλειστικά ηλεκτρικό με έως 416 χλμ. αυτονομίας
- MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
Αν συνυπολογιστούν και οι προσφορές των διυλιστηρίων, τότε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συνολική ελάφρυνση στην τιμή του diesel κίνησης θα φτάσει τα 20 λεπτά ανά λίτρο.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο diesel, καθώς η υψηλή τιμή του επιβαρύνει σημαντικά το μεταφορικό κόστος, δημιουργώντας πρόσθετες πιέσεις στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις για επιδότηση στην αμόλυβδη βενζίνη. Οι παρεμβάσεις θα εξετάζονται σε μια τακτική βάση 15 ημερών, ώστε να κρίνεται η αποτελεσματικότητα και η αναγκαιότητά τους.
Τι θα συμβεί με το πετρέλαιο θέρμανσης
Η κυβέρνηση επιδιώκει η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου να διαμορφωθεί κάτω από τα 1,75 ευρώ/λίτρο. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει συνδυασμός κυβερνητικής παρέμβασης και προσφορών από τα διυλιστήρια, με τις ενέργειες να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μεταβλητότητα των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Oι υπόλοιπες παρεμβάσεις
Eκτός από τις παρεμβάσεις στα υγρά καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:
- Τη διεύρυνση στο καθεστώς των 72 δόσεων σε 120, με ελάχιστο ποσό καταβολής 30 ευρώ.
- Την θέσπιση αυστηρότερων όρων στους servicers για τον συνεπή οφειλέτη από πλειστηριασμό ή κατάσχεση. Αν servicer παραβιάσει συμφωνημένη ρύθμιση, τότε η πράξη θα ακυρώνεται, θα επιβάλλεται πρόστιμο έως 500.000 ευρώ και ο πολίτης θα πιστώνεται με 5 δόσεις της αρχικής συμφωνίας.
«Επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία χωρίς να ναρκοθετεί τις αντοχές της οικονομίας» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Δεν χρειάζεται άλλη μία εθνική κρίση μέσα σε μία παγκόσμια κρίση».