Frank Stephenson: Ο καλύτερος σχεδιαστής αυτοκινήτων του κόσμου;

Ο Frank Stephenson έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα στον πλανήτη και τώρα μεταδίδει τις γνώσεις του στην επόμενη γενιά.

Frank Stephenson: Ο καλύτερος σχεδιαστής αυτοκινήτων του κόσμου;

Ο Frank Stephenson έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα στον πλανήτη και τώρα μεταδίδει τις γνώσεις του στην επόμενη γενιά.

Πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, γνώρισα έναν άνθρωπο που σχεδίαζε το ολοκαίνουργιο MINI. «Μπορείς να μου πεις περισσότερα;» ήταν η προφανής απάντησή μου. «Όχι ακριβώς. Αλλά ευχαρίστως θα κάνω ένα σκίτσο που θα σας δώσει μια γενική ιδέα για το πώς θα μοιάζει», απάντησε βοηθητικά, καθώς άρπαξε ένα φθηνό στυλό και, στο πίσω μέρος της επαγγελματικής του κάρτας, μου σχεδίασε μια μίνι απόδοση αυτού που ισχυριζόταν ότι θα ήταν το MINI για τη δεκαετία του 2000 και μετά.

Η τυπωμένη πλευρά της κάρτας περιλάμβανε ένα λογότυπο της BMW, τις λέξεις «Frank Stephenson, Design» και τίποτε άλλο. Εκείνη την εποχή εντυπωσιάστηκα από αυτόν και το αστραπιαίο σκίτσο του. Αλλά στα 20 περίπου χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, τον παρακολούθησα να εξελίσσεται στον πιο ταλαντούχο, ευέλικτο και παραγωγικό σχεδιαστή αυτοκινήτων στον πλανήτη.

Εκτός από το MINI, έχει σχεδιάσει μερικές από τις καλύτερες Ferrari (όπως την F430), McLaren (συμπεριλαμβανομένης της P1), Maserati (MC12) και Fiat (500 μεταξύ άλλων) καθώς και μια BMW (X5) και ένα Ford (Escort RS Cosworth), εκτός από αεροσκάφη, προηγμένη τεχνολογία, ρολόγια, εξοπλισμό ασφαλείας…

Με ένα τόσο εντυπωσιακό παλμαρέ, μπορείτε να φανταστείτε ότι τώρα προσβλέπει στη συνταξιοδότηση. Αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματκότητα. Γεννημένος στο Μαρόκο, ο Stephenson (προφέρεται Steff-en-san, χάρη στον Νορβηγό πατέρα του και την Ισπανίδα μητέρα του), που έχει σπουδάσει σε Τουρκία, Ισπανία και Αμερική, δεν ξέρει πώς να σταματήσει.

Εκτός από τη συνέχιση της καθιερωμένης εταιρείας Frank Stephenson Design στο Ηνωμένο Βασίλειο και του συναρπαστικού καναλιού του στο YouTube, το τελευταίο του πάθος είναι το εξαιρετικά προσιτό (με κόστος εκατοντάδων, όχι χιλιάδων ευρώ) masterclass «Learn to Sketch with Frank», το οποίο είναι ανοιχτό σε όλους τους έμπειρους ή αρχάριους σχεδιαστές, ανεξαρτήτως ηλικίας, εμπειρίας ή επιπέδου ταλέντου.

Ένας εργαζόμενος σχεδιαστής παγκόσμιας κλάσης που προσφέρει τόσο προσωπική και υψηλού επιπέδου δημιουργική εκπαίδευση είναι το ισοδύναμο του Lewis Hamilton που δίνει πρακτικές συμβουλές σε μέλη του κοινού που φιλοδοξούν να γίνουν οδηγοί της F1, ή ο Elon Musk να διδάσκει στους πελάτες την τέχνη του να γίνουν πολυεκατομμυριούχοι.

Είδα και άκουσα τον Stephenson εν δράσει, να παρουσιάζει το μάθημά του με απίστευτα χαλαρό τρόπο στο Royal College of Art του Λονδίνου, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την επόμενη γενιά σχεδιαστών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, μέσω μιας σειράς καθηλωτικών διαδικτυακών μαθημάτων. Και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτά που λέει για τη φιλοσοφία και τις αρχές του στο σκίτσο είναι εξίσου εντυπωσιακά με αυτά που κάνει με το μολύβι του.

«Το σκίτσο έχει να κάνει με τη διαδικασία, όχι με την τελειότητα», λέει ο ίδιος. «Έχει να κάνει με τη ροή των ιδεών από το μυαλό στο μέσο». Οι σπουδαστές απολαμβάνουν άμεση αλληλεπίδραση με τον Frank μέσω ζωντανών συνεδριών ερωτήσεων και απαντήσεων, εξατομικευμένων αξιολογήσεων της δουλειάς τους και πιστοποιητικών ολοκλήρωσης.

Όπως ίσως καταλάβατε, είμαι θαυμαστής του ανθρώπου, των αυτοκινήτων που έχει σχεδιάσει, και όσων έχω δει μέχρι στιγμής από τα masterclass του. Λέξεις όπως θρύλος, ήρωας και είδωλο έχουν χρησιμοποιηθεί για να τον περιγράψουν. Προτιμώ όμως να σκέφτομαι τον Stephenson ως αντισυμβατικό, ένα θετικό ανατρεπτικό στοιχείο, την απόλυτη εξαίρεση.

Παρά τη σχεδόν αντικαθεστωτική στάση και δράση του, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες, είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής των σχεδιαστών αυτοκινήτων. Και τώρα είναι ενεργά προετοιμασμένος να βοηθήσει την επόμενη γενιά να ακολουθήσει τα βήματά του.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

Frank Stephenson

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!