Oliver Stefani

Ο επικεφαλής σχεδίασης της Skoda αποκρυπτογραφεί την τέταρτη γενιά της Fabia

Oliver Stefani

Ο επικεφαλής σχεδίασης της Skoda αποκρυπτογραφεί την τέταρτη γενιά της Fabia

Η νέα Skoda Fabia είναι μεγαλύτερη, πιο μοντέρνα και πιο επιβλητική από τις προηγούμενες γενιές της. Πριν από λίγες ημέρες η πρώτη Fabia τέταρτης γενιάς βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο κύριο εργοστάσιο της Skoda, στο Mlada Boleslav της Τσεχίας. Ο Oliver Stefani και η ομάδα του ευθύνονται για το νέο σχέδιο του επιτυχημένου μοντέλου. Ο Επικεφαλής του σχεδιαστικού κέντρου «Skoda Design» περιγράφει το νέο αυτοκίνητο και αποκαλύπτει τις πιο αγαπημένες του λεπτομέρειες και πώς επηρέασε η ιστορία της μάρκας το σχεδιαστικό του έργο.

Πώς θα περιγράφατε την τέταρτη γενιά της Skoda Fabia;

Η ολοκαίνουργια Fabia δείχνει πολύ πιο δυναμική και ώριμη από τους προκατόχους της. Είναι ένα σύγχρονο και κομψό αυτοκίνητο που προκαλεί περισσότερα συναισθήματα με τις νέες αναλογίες και τις γραμμές του. Το εσωτερικό επικεντρώνεται στους επιβάτες, τόσο ως προς την εργονομία όσο και όσον αφορά στους χώρους που παρέχει, οι οποίοι είναι άνω του μέσου όρου της κατηγορίας.

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας Fabia;

Πόσο χρόνο έχετε…; (Γέλια.) Υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές λεπτομέρειες που μπορέσαμε να ενσωματώσουμε στο νέο fabia, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών εμπρός φωτιστικών σωμάτων με ευκρινείς γραμμές, τα φώτα LED που μοιάζουν με κομμάτια πάγου, το ανάγλυφο καπό και τη δυναμική γραμμή οροφής που χαμηλώνει στο πίσω μέρος. Στις μπροστινές πόρτες, οι γραμμές του αμαξώματος σχηματίζουν μια στυλιζαρισμένη μορφή της τσεχικής σημαίας. Οι στρογγυλοί αεραγωγοί και τα μαλακά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των υφασμάτων, κάνουν το εσωτερικό να φαίνεται πολύ πιο μοντέρνο. Ένα εντελώς νέο χαρακτηριστικό είναι το λογότυπο Fabia και στις δύο πλευρές του καλύμματος του πίνακα οργάνων, κατά τη γνώμη μου μια υπέροχη λεπτομέρεια.

Skoda Fabia 2021

Μπορείτε να περιγράψετε την εμπειρία σχεδιασμού της Fabia τέταρτης γενιάς από την αρχή;

Αυτό ήταν πράγματι κάτι ιδιαίτερο. Η Fabia αποτελεί σημαντικό κομμάτι της γκάμας μας για περισσότερα από 20 χρόνια. Επομένως, κατά την εφαρμογή της σύγχρονης σχεδιαστικής γλώσσας της εταιρίας, φροντίσαμε να σεβαστούμε την ουσία της Fabia.

Τι αποτελεί αυτή η ουσία της Fabia; Ποιο είναι το κοινό γνώρισμα σε όλες τις γενιές;

Η Fabia είναι πάντα πρακτικό και λειτουργικό, έχει εξαιρετικούς χώρους για οικογένειες και αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική σχέση αξίας/τιμής. Επιπλέον, κάθε γενιά Fabia προσφέρει σύγχρονη τεχνολογία για την εποχή της, καθώς και σύγχρονο σχεδιασμό, ο οποίος έχει γίνει πολύ πιο δυναμικός και επιβλητικός στην τέταρτη γενιά. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το μοντέλο διευρύνεται ακόμα περισσότερο συμπεριλαμβάνοντας τους πελάτες που ενδιαφέρονται για αυτοκίνητα που εκπέμπουν αίσθηση σπορ και lifestyle.

Τι ξεχωρίζει τη νέα Fabia από τους ανταγωνιστές της;

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που συνδυάζει σπορ και κομψό σχήμα με κορυφαία αεροδυναμική. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας (cd) είναι 0,28 και αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία, κάνοντας το ιδιαίτερα αποδοτικό και οικονομικό στη χρήση. Αυτό που εκτιμώ ιδιαίτερα για το εσωτερικό, σε προσωπικό επίπεδο, είναι ο «καθαρός» και συμμετρικός σχεδιασμός του.

Πώς ακριβώς κατανέμονται τα καθήκοντα μεταξύ των μελών της ομάδας σχεδιασμού;

Ο Karl Neuhold είναι υπεύθυνος για τον εξωτερικό σχεδιασμό. Η ομάδα του χειρίζεται τον τρόπο που συνδυάζονται οι τεχνικές απαιτήσεις, όπως οι αναλογίες και η αεροδυναμική, με αυτές του σχεδιασμού. Την εσωτερική σχεδίαση επιβλέπει ο Peter Olah. Η Katerina Vranova είναι ένα άλλο σημαντικό μέλος της ομάδας. Το τμήμα της, Color & Trim Design, έφερε νέα χρώματα και εξελιγμένα υλικά στη νέα Fabia, όπως το ύφασμα που ντύνει το ταμπλό, που είδαμε και στα Octavia και Enyaq iV.

Πώς λειτουργούν οι διαδικασίες στο σχεδιαστικό κέντρο; Εσείς, ως Επικεφαλής Σχεδιασμού, δίνετε πάντα μια βασική γραμμή;

Όχι, εργαζόμαστε πάντα ομαδικά. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά μας είναι η διεθνής σύνθεση της ομάδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν τεράστιο όγκο ιδεών που βασίζονται σε πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι ότι ο καθένας μπορεί να υποβάλει τις δικές του ιδέες, χωρίς να απορρίπτεται τίποτα εν των προτέρων. Προσπαθούμε πάντα να δώσουμε σε κάθε ιδέα τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο για να αναπτυχθεί.

Η τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία μετρά περισσότερα από 125 χρόνια. Σας εμπνέουν ιστορικά μοντέλα;

Ω, σίγουρα. Περνάω πολύ χρόνο στο Μουσείο της Škoda, μελετώντας τα ιστορικά οχήματα. Η ποιότητα και η τεχνική που αντιπροσωπεύουν αυτά τα οχήματα είναι εντυπωσιακή. Δεν υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο με τόσο μεγάλη παράδοση που να μπορούν να αντλήσουν επιρροές όπως η παραγωγή κρυστάλλων Βοημίας.  Όποια κι αν είναι η φιλοδοξία μας για το μέλλον, η ιστορία της μάρκας πάντα μας υπενθυμίζει από πού αρχίσαμε και τι σημαίνει το όνομα Skoda. Αυτό μας καθοδηγεί. Μας εμπνέει. Δείτε το Skoda Popular Monte Carlo. Είναι το πιο αγαπημένο μου από τα εκθέματα του μουσείου μας, μοναδικά όμορφο, εξαιρετικά κομψό και δυναμικό, απλά ένα αυτοκίνητο-όνειρο που μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης για νέα οχήματα μέχρι σήμερα. Έτσι, η κρυστάλλινη μάσκα του Enyaq iV, για παράδειγμα, είναι εμπνευσμένο από τις χρωμιωμένες προστατευτικές γρίλιες στους προβολείς του Popular Monte Carlo. Επιπλέον, εμείς οι σχεδιαστές εμπνεόμαστε από την τέχνη και την αρχιτεκτονική καθώς και από την καθημερινή μας ζωή. Απλά πρέπει να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Σε τι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή οι πελάτες όταν αποφασίζουν να αγοράσουν ένα νέο όχημα;

Στο σχέδιο φυσικά! Αστειεύομαι, όμως η σχεδίαση ενός οχήματος παίζει πάντα σημαντικό ρόλο στην επιλογή αγοράς αυτοκινήτου. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις κάθε φορά που μπαίνεις στο αυτοκίνητο. Η σχεδίαση πρέπει να προκαλεί συναισθήματα, γιατί με τα συναισθήματα μπορείς να προσεγγίσεις τους ανθρώπους και να τους κάνεις να νιώσουν ενθουσιασμό για κάτι. Είναι συχνά ο βασικός παράγοντας όταν αποφασίζουμε να αγοράσουμε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή να το απορρίψουμε. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το εσωτερικό. Θα πρέπει απλά να αισθάνεσαι καλά μέσα στο αυτοκίνητό σου, γιατί μπορεί να περνάς πολύ χρόνο μέσα σε αυτό. Πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν την ποιότητα, πέρα από την προηγμένη τεχνολογία, την άνεση και την ασφάλεια. Η ολοκαίνουργια Fabia είναι ένα παράδειγμα που πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις και αυτό με κάνει υπερήφανο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!