Lucid Gravity: Επιτομή ηλεκτρικής πολυτέλειας

Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Lucid Gravity παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες, με αυτονομία πάνω από 700 χλμ. και εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση.

Lucid Gravity: Επιτομή ηλεκτρικής πολυτέλειας

Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Lucid Gravity παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες, με αυτονομία πάνω από 700 χλμ. και εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση.

Η αμερικανική start-up εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Lucid, αποκάλυψε το δεύτερο μοντέλο της, το Lucid Gravity, στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες. Σε συνέχεια του Lucid Air, του Παγκόσμιου Πολυτελούς Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2023, το Gravity αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το 2024, αν και δεν υπάρχει ακόμα καμία πληροφορία για το πότε θα έρθει στην Ευρώπη.

Το Gravity είναι ένα επταθέσιο SUV, το οποίο η Lucid υπόσχεται ότι θα διανύει περισσότερα από 700 χλμ. με μια φόρτιση από μια μπαταρία 120 kWh. Θα διαθέτει επίσης ταχύτητες ταχείας φόρτισης 350 kW, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν έως και 320 χλμ. αυτονομίας σε μόλις 15 λεπτά. Ο κατασκευαστής υπερηφανεύεται για την ισχυρή αποδοτικότητα περίπου 17,3 kWh/100 χλμ., χάρη στους μικρούς αλλά ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες, που επιτρέπουν την καλύτερη χρήση της μπαταρίας, καθώς και ηλεκτρική αρχιτεκτονική 900 volt.

Οι μικρές, αποδοτικές μονάδες κίνησης είναι σαν αυτές που προμηθεύει η Lucid για χρήση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ηλεκτρικών μονοθεσίων της Formula E, καθώς και αυτές που επέλεξε η Aston Martin για να τροφοδοτήσει τη νέα σειρά των επερχόμενων ηλεκτρικών σπορ αυτοκινήτων της.

Παρά το μεγάλο ύψος του εμπρός μέρους και το τεράστιο μέγεθος του Gravity SUV, η Lucid αναφέρει ότι το σχετικά ολισθηρό σχήμα του αυτοκινήτου έχει συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις Cd 0,24, γεγονός που βοηθά επίσης στην αποδοτικότητα. Υιοθετεί τη σχεδιαστική γλώσσα που έχει τεθεί από το sedan Lucid Air, με λεπτούς προβολείς LED που συνδυάζονται με μια οριζόντια μάσκα, ένα ογκώδη εμπρός προφυλακτήρα που διακόπτεται από πλευρικές αεροκουρτίνες και μια περαιτέρω εισαγωγή αέρα χαμηλότερα.

Οι μεγάλοι τροχοί κάθονται μέσα σε θόλους τυλιγμένους με λεπτά σκούρα πλαστικά, ενώ υπάρχει βαθιά εσοχή κατά μήκος των θυρών και έντονοι ώμοι, με τη μακριά οροφή να καταλήγει σε μια αεροτομή που κάθεται πάνω από το πίσω τζάμι.

Μια άλλη λεπτή λωρίδα φώτων βρίσκεται στο πίσω μέρος, που βυθίζεται προς το κέντρο του αυτοκινήτου και φέρει την αναγραφή του ονόματος Lucid από πάνω, βοηθά να τονιστεί το πλάτος και όχι το ύψος του αυτοκινήτου. Ένα λεπτό κομμάτι σκούρου διακοσμητικού διακόπτει την ευμεγέθη τρίτη κολόνα με το όνομα Gravity να είναι ανάγλυφο σε αυτό.

Η καμπίνα είναι μια περαιτέρω εξέλιξη της καμπίνας του Air με υψηλής ποιότητας, βιώσιμα υλικά και άφθονο γυαλί. Το παρμπρίζ εκτείνεται από το καπό μέχρι και πάνω από τα κεφάλια των εμπρός επιβατών, με μια εγκάρσια δοκό πίσω από τα εμπρός καθίσματα μέχρι το σημείο όπου είναι τοποθετημένος ο καθρέπτης και οι αισθητήρες που βλέπουν προς τα εμπρός. Τα ηλιοστάσια μοιάζουν να αιωρούνται πάνω στο γυαλί, όπως και στο Air.

Παρόμοια είναι η αντιμετώπιση και στο πίσω μέρος, με μια γυάλινη οροφή που εκτείνεται πίσω από την τρίτη σειρά καθισμάτων. Με μεγάλα πλευρικά τζάμια και πίσω θύρες μεγάλου πλάτους, καθώς και μικρότερα παράθυρα ώστε οι πίσω επιβάτες να κοιτάζουν έξω, κάνει το Gravity εντυπωσιακά φωτεινό στο εσωτερικό, δίνοντας σε όλους καλή θέα προς τα έξω.

Η μεσαία σειρά καθισμάτων σύρεται προς τα εμπρός για να επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στην τρίτη σειρά, ενώ τα πίσω καθίσματα ανυψώνουν τους επιβάτες για να έχουν καλύτερη θέα προς τα εμπρός μέσα από το γιγαντιαίο, πανοραμικό παρμπρίζ.

Ο χώρος αποσκευών είναι επίσης εντυπωσιακός. Με όλα τα καθίσματα αναδιπλωμένα, το Lucid ισχυρίζεται ότι έχει συνολική χωρητικότητα 3.171 λίτρα. Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο frunk (πορτμπαγκάζ εμπρός), αρκετά μεγάλο για να καθίσουν δύο άτομα -όπως συμβαίνει με άλλα SUV στο πίσω μέρος, ώστε να μπορούν να καθίσουν και να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό γεγονός ή να απολαύσουν ένα πικνίκ.

Εκτός από το εντυπωσιακό επίπεδο ποιότητας στο εσωτερικό, το Lucid έχει αποφύγει την τρέχουσα τάση εξάρτησης από την οθόνη αφής, προσθέτοντας μια μπάρα πλήκτρων γρήγορης πρόσβασης στην κεντρική οθόνη infotainment, όπου μπορούν να ρυθμιστούν τα βασικά χειριστήρια. Η Lucid το ονομάζει Pilot Panel. Κάτω από αυτό βρίσκεται ένας κεντρικός αποθηκευτικός χώρος που καλύπτεται από ένα κομψό, συρόμενο γυάλινο κάλυμμα.

Μπροστά από τον οδηγό και πάνω από το μακρόστενο τιμόνι βρίσκεται το Clearview Cockpit της Lucid με μια κομψή οθόνη OLED 34 ιντσών από κυρτό γυαλί που μοιάζει να αιωρείται μπροστά από το ταμπλό. Η Lucid έχει συνεργαστεί με ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας Meditopia για να προσφέρει μια εμπειρία διαλογισμού μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ τα Lucid Sanctuary και Lucid Spaces είναι διαδραστικά χαρακτηριστικά ευεξίας που υποτίθεται ότι εισάγουν «ηρεμία και γαλήνη εν κινήσει».

Πολύ λίγες τεχνικές προδιαγραφές έχουν κυκλοφορήσει για το Gravity, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι γρήγορο για ένα μεγάλο SUV, με χρόνο επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 3,5 δευτερόλεπτα. Η προαιρετική ενισχυμένη αερανάρτηση μπορεί να ανυψώσει το αυτοκίνητο σε πιο δύσκολα εδάφη, αν και η Lucid αποφεύγει να μιλήσει για ικανότητες εκτός δρόμου, ή να το χαμηλώσει για αυξημένη απόδοση. Η παραγωγή του Gravity θα ξεκινήσει το 2024, ενώ οι τιμές του προβλέπεται να ξεκινούν κάτω από τα 80.000 δολάρια.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!