H νέα ηλεκτρική BMW iΧ2 προστίθεται στη γκάμα της X2

Στη γκάμα της νέας γενιάς της X2, περιλαμβάνεται και το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό coupe-SUV της BMW, η ολοκαίνουρια iX2.

H νέα ηλεκτρική BMW iΧ2 προστίθεται στη γκάμα της X2

Στη γκάμα της νέας γενιάς της X2, περιλαμβάνεται και το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό coupe-SUV της BMW, η ολοκαίνουρια iX2.

H BMW, ως η μάρκα που ξεκίνησε τη μόδα των coupe-SUV όταν τροποποίησε τη γραμμή οροφής της X5 για να δημιουργήσει την X6, και διαθέτοντας μία εκτεταμένη γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ήταν θέμα χρόνου να παρουσιάσει το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο coupe-SUV. Η βαυαρική μάρκα, παρουσιάζοντας τη δεύτερη γενιά της X2, αποκάλυψε και την ολοκαίνουργια ηλεκτροκίνητη iX2.

Η X2 βασίζεται στο μικρό SUV Χ1 (με την αντίστοιχη ηλεκτρική παραλλαγή iX1). H κομψή εμφάνιση της iX2 περιορίζει το πεδίο των αντιπάλων της σε παρόμοια κομψά ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Kia EV6, η Ford Mustang Mach-E, το Audi Q4 e-tron Sportback, το Volvo C40 Recharge και το επερχόμενο Cupra Tavascan.

Η iX2 έχει συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,25 Cd, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δραματικά κεκλιμένη γραμμή οροφής στο πίσω μέρος και τις γνωστές γρίλιες νεφρών της BMW, η φωτιζόμενη έκδοση των οποίων διατίθεται ως προαιρετική επιλογή. Οι αναδυόμενες χειρολαβές θυρών, η πίσω αεροτομή και ο μεγάλος πίσω διαχύτης βοηθούν επίσης στη βελτιστοποίηση της ροής του αέρα.

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η κυκλοφορία μόνο μίας έκδοσης της αμιγώς ηλεκτρικής iX2, η xDrive30, που διαθέτει διάταξη διπλού κινητήρα που μεταδίδει κίνηση σε όλους τους τροχούς, για συνδυασμένη ισχύ 230 kw (313 ίππων) και 494 Nm ροπής. Θα επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 5,6 δευτερόλεπτα και θα φτάνει τελική -ηλεκτρονικά περιορισμένη- ταχύτητα των 180 χλμ./ώρα.

Οι κινητήρες της iX2 τροφοδοτούνται από μια μπαταρία χωρητικότητας 64,8 kWh, η οποία επιτρέπει αυτονομία 417 – 449 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP, περίπου 48 χλμ. λιγότερα από όσο διανύει ένα Kia EV6 με διπλό κινητήρα ή το Cupra Tavascan με μία μόνο φόρτιση, ενώ το Volvo C40 Twin Recharge μπορεί να διανύσει περίπου 100 χλμ. περισσότερο.

Ευτυχώς, το πιο πρόσφατο λογισμικό της BMW διασφαλίζει ότι ο ρυθμός φόρτισης μειώνεται ομαλά καθώς η μπαταρία πλησιάζει το πλήρες φορτίο της, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι χρόνοι φόρτισης. Με μέγιστη ταχύτητα φόρτισης 130 kW, η πλήρωση της μπαταρίας της iX2 από 10 έως 80% θα διαρκεί μόλις 29 λεπτά με έναν ταχυφορτιστή.

Η iX2 μπορεί επίσης να φορτίσει με ισχύ έως και 11 kW από μια παροχή ενέργειας εναλλασσόμενου ρεύματος, όπως ένας οικιακός φορτιστής wallbox. Ένα wallbox 11 kW θα γεμίσει πλήρως την μπαταρία των 64,8 kWh σε 6 ώρες και 30 λεπτά, ενώ μια πιο κοινή μονάδα 7,4 kW θα κάνει την ίδια δουλειά σε περίπου 10 ώρες και 30 λεπτά.

Στη βενζινοκίνητη έκδοση X2 M35i xDrive, ο 2λιτρος 4κύλινδρος κινητήρας έχει μέγιστη ισχύ 300 ίππων και επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 5,4 δευτερόλεπτα και έχει κατανάλωση 7,7 – 8 λτ./100 χλμ. Ένας 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας από την πιο πρόσφατη αρθρωτή γενιά μονάδων της οικογένειας Efficient Dynamics τροφοδοτεί την X2 sDrive20i με κατανάλωση καυσίμου 6 – 6,5 λτ./100 χλμ. Σε συνεργασία με το ήπια υβριδικό σύστημα 48V, ο κινητήρας με χωρητικότητα 1,5 λίτρων αποδίδει συνολική μέγιστη ισχύ 170 ίππων. 

Ο 4κύλινδρος diesel κινητήρας της νέας BMW X2 sDrive18d, με κατανάλωση καυσίμου 5,1 – 5,5 λίτρα/100 χλμ., έχει επίσης αναβαθμιστεί εκτενώς και αποδίδει μέγιστη ισχύ 150 ίππων. Όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης που διατίθενται για τη νέα BMW X2 συνδυάζονται στάνταρ με αυτόματο κιβώτιο Steptronic διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Αναμένεται ότι αν η iX2 αποδειχθεί δημοφιλής, η BMW θα προσθέσει στη γκάμα της μια έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα, όπως έκανε με την iX1. Η iX1 xDrive20 χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα για να κινεί τους εμπρός τροχούς, ο οποίος αποδίδει 207 ίππους και 247 Nm ροπής. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα της iX1 με τη λιγότερη ισχύ, είναι περισσότερο από 3 δλ. δευτερόλεπτα πιο αργός, αλλά διαθέτει επίσης μεγαλύτερη αυτονομία 476 χλμ. έναντι 438 χλμ. για το iX1 xDrive30 με δύο μοτέρ.

Η νέα BMW X2 έχει μεγαλώσει κατά 194 χιλιοστά σε μήκος σε σχέση με την προκάτοχό της, φτάνοντας τα 4,554 μέτρα. Το πλάτος έχει αυξηθεί κατά 21 χιλιοστά (στα 1,845 μ.) και το ύψος κατά 64 χιλιοστά σε ύψος (στα 1,59 μ.). Επιπλέον, το μακρύτερο μεταξόνιο και τα φαρδύτερα μετατρόχια αυξάνουν την ευρυχωρία τόσο στα καθίσματα των πέντε επιβατών όσο και στο χώρο αποσκευών. Η νέα X2 έχει μέγιστη χωρητικότητα 560 λίτρων (1.470 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα) για τη μεταφορά αποσκευών, ανάλογα με την έκδοση. Η BMW iX2 προσφέρει από 525 μέχρι 1.400 λίτρα.

Η οθόνη αφής 10,7 ιντσών και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών της iX2 τρέχουν την τελευταία έκδοση του iDrive της BMW που ονομάζεται Operating System 9 και περιλαμβάνει μια νέα λειτουργία «QuickSelect» για την κεντρική οθόνη, που πρόσφατα συναντήσαμε στη νέα BMW i5. Προσφέρει συντομεύσεις και επιτρέπει να ενεργοποιηθούν λειτουργίες χωρίς να χρειάζεται να… καταδυθείτε σε διάφορα υπομενού, ενώ στο κάτω μέρος της οθόνης αφής υπάρχουν εικονίδια για άμεση πρόσβαση στο μενού του κλιματισμού.

H iX2 διατίθεται στάνταρ με προδιαγραφές M Sport, εξοπλισμένη με προσαρμοζόμενη ανάρτηση M, σπορ τιμόνι, προβολείς LED, ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών, θερμαινόμενα σπορ καθίσματα Veganza/Alcantara, δερμάτινο τιμόνι με χειριστήρια, συνδεσιμότητα smartphone Apple CarPlay και Android Auto, διζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρική θύρα χώρου αποσκευών, κάμερα οπισθοπορείας, καθώς και μια σειρά συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης.

Η νέα BMW iX2 xDrive30 φορά στάνταρ τροχούς ελαφρού κράματος 17 ιντσών με αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη σχεδίαση. Τα μοντέλα BMW X2 sDrive20i και X2 sDrive18d φεύγουν από το εργοστάσιο με ζάντες ελαφρού κράματος 18″, ενώ η νέα BMW X2 M35i xDrive εφοδιάζεται με ζάντες ελαφρού κράματος M 20″. Περισσότερες ζάντες αλουμινίου με διαστάσεις 18″ – 21″ διατίθενται προαιρετικά.

H BMW iX2 θα παράγεται στην ίδια γραμμή συναρμολόγησης με την κανονική X2 στο εργοστάσιο της BMW στο Regensburg της Γερμανίας, ενώ οι μπαταρίες υψηλής τάσης της iX2 θα παράγονται επίσης στο ίδιο εργοστάσιο.

Δείτε τις τιμές όλων των μοντέλων της BMW στην Ελλάδα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!