Αστυπάλαια: Παίρνουμε γεύση από τις καινοτόμες υπηρεσίες που εφαρμόζονται στο «Έξυπνο & Αειφόρο Νησί» της Μεσογείου

Ταξιδέψαμε στο νησί της Αστυπάλαιας, το “έξυπνο και αειφόρο νησί του Αιγαίου” και μεταξύ άλλων δοκιμάσαμε την AstyMOVE, μια καινοτόμα εφαρμογή που δίνει μια νέα διάσταση στη μετακίνηση που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Αστυπάλαια: Παίρνουμε γεύση από τις καινοτόμες υπηρεσίες που εφαρμόζονται στο «Έξυπνο & Αειφόρο Νησί» της Μεσογείου

Ταξιδέψαμε στο νησί της Αστυπάλαιας, το “έξυπνο και αειφόρο νησί του Αιγαίου” και μεταξύ άλλων δοκιμάσαμε την AstyMOVE, μια καινοτόμα εφαρμογή που δίνει μια νέα διάσταση στη μετακίνηση που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ηλεκτροκίνηση, ψηφιακές λύσεις κινητικότητας, σημαντικές υποδομές και πράσινη ενέργεια είναι τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν το όραμα της Αστυπάλαιας. Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά, μετά τα πρώτα βήματα που άρχισαν να γίνονται το 2021.

Tαξιδέψαμε στην Αστυπάλαια και μιλήσαμε με τους ιθύνοντες τόσο της εφαρμογής όσο και του “πράσινου” project, που σύμφωνα με τον Νικόλαο Κομινέα, Δήμαρχο της Αστυπάλαιας, είναι ακόμα στην αρχή.

Ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων στην Αστυπάλαια αυξάνεται συνεχώς τόσο από τοπικούς θεσμούς της πολιτείας όσο και από τους ιδιώτες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά οχήματα αγγίζουν τα 84 αυτή τη στιγμή, ενώ αναμένονται περίπου 50 ακόμα να φτάσουν στο νησί.

Μετά την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης από τις Αστυνομικές Αρχές του νησιού, τις Υπηρεσίες του Αεροδρομίου και το Δήμο Αστυπάλαιας, υπάρχει και το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο στην Ελλάδα, ένα e-Crafter, δωρεά του Ομίλου Volkswagen. Το τελευταίο έχει στη διάθεσή του έναν DC φορτιστεί 50 kW, ενώ στο νησί υπάρχει δυνατότητα φόρτισης 20 θέσεων από φορτιστές 11 kW.

Το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο της Αστυπάλαιας είναι μια δωρεά της Volkswagen.

 

AstyMOVE: Η πιο στιλάτη on-demand μετακίνηση

Η υπηρεσία AstyMOVE είναι ένα έργο της Kosmocar, ενώ την κωδικοποίηση και τον προγραμματισμό έχει αναλάβει η Seat και συγκεκριμένα το ειδικό τμήμα της, Seat Code. Από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι και τον Μάιο του 2023, η εφαρμογή AstyMOVE έχει σημειώσει 7.771 downloads, ενώ 2.813 είναι οι επικυρωμένοι χρήστες της εφαρμογής.

Η υπηρεσία AstyMOVE χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: την AstyBUS και την AstyGO.

Την AstyBUS διαχειρίζεται αποκλειστικά η αναπτυξιακή εταιρία K2 και χρησιμοποιεί τα αμιγώς ηλεκτρικά Volkswagen ID.BUZZ. Tο 25% των κατοίκων χρησιμοποιεί τακτικά την υπηρεσία AstyBUS και μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η υπηρεσία αυτή έχει ολοκληρώσει 211.400 χιλιόμετρα για τους χρήστες της.

Η “βάση” των Volkswagen ID.Buzz, όπου υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες στην οροφή για τη φόρτιση των ηλεκτρικών μοντέλων.

Η υπηρεσία κοινής χρήσης οχήματος έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή γραμμή λεωφορείου, η οποία προσέφερε πολύ περιορισμένη τοπική μεταφορά στην Αστυπάλαια. Αντίθετα με τη λεωφορειακή γραμμή, η AstyBUS λειτουργεί όλο το χρόνο και συνδέει πολλούς περισσότερους προορισμούς στο νησί, οι οποίοι είναι χωρισμένοι σε ζώνες και οι τιμές κυμαίνονται από 2 έως 6 ευρώ. Υπάρχει και δυνατότητα αγοράς πακέτου με συγκεκριμένες διαδρομές που θέλει ο χρήστης να επιλέξει.

Ανάλογα με την εποχή, χρησιμοποιούνται δύο Volkswagen ID.BUZZ ολόκληρο τον χρόνο και προσθέτονται επιπλέον 3 την υψηλή τουριστική περίοδο. Επιπλέον των πέντε ID.BUZZ προστίθενται και τρία Volkswagen ID.4 για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση της καλοκαιρινής περιόδου.

Το Volkswagen ID.Buzz στη Χώρα

Αναλυτικότερα, ο χρήστης -εφόσον έχει κατεβάσει την εφαρμογή AstyMOVE στο smartphone του και κάνει την εγγραφή, αποστέλλοντας συνημμένα τα στοιχεία του, καθώς και την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης- χρειάζεται να “φορτίσει” το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι (εντός εφαρμογής). Στη συνέχεια επιλέγει την υποκατηγορία AstyBUS και αναζητά την πλησιέστερη εικονική στάση και καλεί με ένα άγγιγμα το μεταφορικό του μέσο. Εντός λίγων δευτερολέπτων, ο οδηγός του ID.BUZZ δέχεται το αίτημα και σε ένα χρονικό διάστημα έως 15 λεπτά το ηλεκτρικό όχημα βρίσκεται στο σημείο παραλαβής.

Το σύνολο των εικονικών στάσεων είναι 27 σε όλο το νησί και οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 7 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ για όλους του μήνες εκτός από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που η υπηρεσία είναι ενεργή έως και τις 2 το πρωί.

Το Volkswagen ID.Buzz καταφθάνει σε (τουλάχιστον) 15 λεπτά στο σημεία παραλαβής του χρήστη.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως από τον Ιούνιο 2022 έως τον Μάιο 2023 σημειώθηκαν 27.327 διαδρομές με 1.762 χρήστες, εκ των οποίων το 19% ήταν μόνιμοι κάτοικοι της Αστυπάλαιας, το 47% Έλληνες τουρίστες και το 34% τουρίστες από άλλες χώρες.

AstyGO: Ένα ηλεκτρικό όχημα στην κατοχή σας

Μέσω της υπηρεσίας κοινής χρήσης οχημάτων (Car Sharing) AstyGO, οι χρήστες μπορούν να νοικιάσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, ηλεκτροκίνητα σκούτερ της Seat και ηλεκτρικά ποδήλατα της Ducati. Ανάλογα με το τι επιθυμεί ο κάθε χρήστης, επιλέγει μέσω του AstyGO: eCars, eScooter και eBike.

Η εφαρμογή AstyMOVE είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Play Store και στο Apple Store.

Για το AstyGO eCars υπάρχουν 8 διαθέσιμα Volkswagen ID.3 σε 15 προκαθορισμένα σημεία του νησιού. Ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πλησιάζοντάς το και επιλέγοντάς το από την εφαρμογή, ενημερώνοντας την αυτονομία που έχει διαθέσιμη. Η υπηρεσία eCars είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ η χρέωση γίνεται είτε ανά λεπτό είτε με προπληρωμένα πακέτα των 2 ή 6 ωρών.

Πλησιάζετε το όχημα, το ξεκλειδώνετε μέσω της εφαρμογής και είστε έτοιμοι.

Για το AstyGO eScooter και eBike υπάρχουν έξι Seat MO 125 και έξι Ducati Scrambler σε δύο σημεία (Χώρα και λιμάνι) και η υπηρεσία είναι ενεργή για 12 ώρες (από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ). Αναφορικά με τη χρέωση, ισχύει όπως και στην περίπτωση του eCars.

Υπάρχουν 10 φορτιστές (20 θέσεις φόρτισης) 11 kW και ένας 50 kW (για την φόρτιση του ηλεκτρικού ασθενοφόρου) σε όλο το νησί.

Από τη στιγμή που επιλεχθεί το όχημα, το smartphone λειτουργεί ως “κλειδί”. Μέσω της εφαρμογής ξεκλειδώνετε και κλειδώνετε το όχημα που έχει επιλεχθεί, ενώ -στην περίπτωση του ID.3- ενεργοποιείται εφόσον το αυτοκίνητο αναγνωρίσει τo smartphone στην καμπίνα. Όσον αφορά του Seat MO, με την επιλογή ανοίγει η σέλα, η οποία κρύβει δύο κράνη προς χρήση.

Με το Seat MO παρέχονται κάτω από τη σέλα δύο κράνη.

Εφόσον ολοκληρώσετε τη χρήση, επιλέγετε ολοκλήρωση διαδρομής και η χρέωση υπολογίζεται αυτόματα. Να σημειώσουμε ότι είναι σημαντικό τα οχήματα να σταθμεύσουν μόνο στα προκαθορισμένα σημεία.

Η πιο ευέλικτη λύση, κυρίως για εξερεύνηση του νησιού, αποτελούν τα eBikes.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!