Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dacia Striker: ένα μοντέλο που έρχεται να τοποθετηθεί στην κορυφή της γκάμας της μάρκας, με τιμή κάτω από 25.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα crossover της κατηγορίας C με station wagon αισθητική, το οποίο παίρνει τα σκήπτρα από το Bigster ως το μεγαλύτερο Dacia, με μήκος αμαξώματος στα 4,62 μέτρα.
Το αυξημένο ύψος του από το έδαφος, οι τροχοί διαμέτρου έως 19 ιντσών και η περιμετρική πλαστική προστασία του αμαξώματος, χαρίζουν στο Striker μια σαφώς εκδρομική ταυτότητα – όπως και στο Bigster. Σε αντίθεση όμως με το Bigster, το οποίο είναι σχεδιασμένο ώστε να φαίνεται πιο «σκληροτράχηλο», το Striker είναι πιο εκλεπτυσμένο, υιοθετώντας κομψά στοιχεία σχεδιασμού.
Στο μπροστινό μέρος ξεχωρίζει η λεπτή μαύρη μάσκα που έχουμε δει στα ανανεωμένα Sandero και Sandero Stepway. Οι γραμμές της ενώνονται με τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, τα οποία ενσωματώνουν ένα αποδομημένο γραφικό σε σχήμα «Τ».
Οι γραμμές στο υπόλοιπο αμάξωμα είναι έντονες, χαρίζοντας μια δυναμική αισθητική. Στο πίσω μέρος, τα φωτιστικά σώματα έχουν την ίδια αισθητική με τα μπροστινά, υιοθετώντας το ίδιο γραφικό σε σχήμα «Τ». Συνδέονται μεταξύ τους οπτικά με ένα μαύρο πάνελ το οποίο φέρει την επιγραφή «Dacia», ενώ πάνω από το πίσω παρμπρίζ η αεροτομή συμπληρώνει το δυναμικό προφίλ.
Συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά φιλόδοξο σχεδιαστικά μοντέλο, το οποίο, παρότι δεν χάνει την ταυτότητα της Dacia, προχωρά ένα βήμα παρακάτω εμπλουτίζοντάς την με κομψά και καλαίσθητα στοιχεία.
Επίσημες φωτογραφίες από το εσωτερικό δεν υπάρχουν ακόμα δημοσιευμένες, καθώς η πλήρης παρουσίαση του μοντέλου θα γίνει τον Ιούνιο του 2026. Όμως περιμένουμε να δούμε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με το Bigster, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό, στα πλαίσια της φιλοσοφίας της Dacia «design-to-cost» (σχεδιασμός με βάση το κόστος).
Το Striker βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα CMF-B με το Bigster, η οποία όμως έχει τροποποιηθεί σε μήκος ώστε να αρμόζει στις διαστάσεις του νέου μοντέλου. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα ακόμη για τα κινητήρια σύνολα, όμως η Dacia επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν υβριδικές, LPG και τετρακίνητες εκδόσεις, ακολουθώντας πιθανότατα την γκάμα του Bigster.
To μοντέλο εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο του ομίλου Renault με όνομα «FutuREady», σύμφωνα με το οποίο απώτερος στόχος είναι η αύξηση πωλήσεων οχημάτων μεσαίου μεγέθους, από το 20% στο 33% του συνολικού όγκου της Dacia, ενισχύοντας τα κέρδη της μάρκας. Το Bigster ξεκίνησε με θετικό πρόσημο αυτή την πορεία ήδη από το 2025 και το Striker έρχεται να ενισχύσει την θέση της Dacia στην κατηγορία C.