To Nissan Qashqai θα γίνει αμιγώς ηλεκτρικό

Οι αποκλειστικές εικόνες μας προεπισκοπούν το επερχόμενο ηλεκτρικό οικογενειακό SUV της Nissan και είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό μοντέλο.

To Nissan Qashqai θα γίνει αμιγώς ηλεκτρικό

Οι αποκλειστικές εικόνες μας προεπισκοπούν το επερχόμενο ηλεκτρικό οικογενειακό SUV της Nissan και είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό μοντέλο.

Το να γράψουμε ότι Qashqai είναι ένα σημαντικό αυτοκίνητο για τη Nissan και θα ήταν υποτιμητικό. Ως ένα από τα αυτοκίνητα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, το μεσαίου μεγέθους SUV προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό πρακτικότητας και οικονομικής προσιτότητας. Θα μπορούσαμε μάλιστα να υποστηρίξουμε ότι το μοντέλο της πρώτης γενιάς έδωσε το έναυσμα για την εξαιρετικά δημοφιλή τάση των οικογενειακών SUV, από τη στιγμή που ξεκίνησε να πωλείται στις αρχές του 2007. Έτσι, όταν ένα ολοκαίνουργιο Nissan Qashqai βρίσκεται στον ορίζοντα, είναι μεγάλη υπόθεση για τους Ευρωπαίους αγοραστές αυτοκινήτων.

Οι αποκλειστικές εικόνες μας αποκαλύπτουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει το Qashqai με την επόμενη γενιά της σχεδιαστικής γλώσσας της Nissan που έχει ήδη παρουσιαστεί στα πιο πρόσφατα concept αυτοκίνητα της μάρκας. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η μετάβαση από τη βενζινοκίνητη και υβριδική κίνηση στην αμιγώς ηλεκτρική, στο πλαίσιο του σχεδίου της Nissan να εμπορεύεται αποκλειστικά οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων εφεξής.

Με την επόμενη γενιά του Nissan Leaf να πρόκειται να αναγεννηθεί ως ένα μικρό SUV και με το μεγάλο Nissan Ariya να έχει ήδη κυκλοφορήσει, το νέο Qashqai θα τοποθετηθεί ανάμεσά τους στην ηλεκτρική γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας. Ένας ηλεκτροκίνητος αντικαταστάτης του Nissan Juke βρίσκεται επίσης στα σκαριά, που θα τοποθετηθεί κάτω από τα άλλα τρία μοντέλα στη γκάμα της ιαπωνικής μάρκας, ως το μικρότερο SUV.

Nissan Qashqai

Η Nissan και η Renault συνεργάζονται επί του παρόντος για την εξέλιξη της τεχνολογίας που τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα και έχει επιβεβαιωθεί ότι το νέο Qashqai θα επωφεληθεί από αυτή τη συνεργασία. Θα χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα στην οποία βασίζεται το νέο Renault Scenic, ένα ηλεκτρικό οικογενειακό SUV που μας εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς δοκιμής μας.

Γνωρίζοντας τις προδιαγραφές του Scenic, αναμένουμε ότι η Nissan θα προσφέρει το Qashqai με μπαταρία περίπου 60 kWh για το εισαγωγικό μοντέλο, και 90 kWh για τις ταχύτερες, μεγαλύτερης αυτονομίας εκδόσεις, διανύοντας ενδεχομένως έως και 560 χλμ. με μία φόρτιση.

Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα για να δούμε επίσημες εικόνες του επερχόμενου Qashqai, αλλά η Nissan επιβεβαίωσε ότι το νέο SUV θα αντλεί έμπνευση από το Hyper Urban, ένα φουτουριστικό SUV concept car που αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο τον Οκτώβριο. Το εν λόγω αυτοκίνητο διαθέτει γιγάντιους τροχούς, δραματικές επιφάνειες και θύρες που ανοίγουν προς τα επάνω και θυμίζουν Lamborghini, όλα τυπικά χαρακτηριστικά των πρωτότυπων αυτοκινήτων που έχουν ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες να φτάσουν στην παραγωγή.

Nissan Hyper Urban Concept

Ωστόσο, αναμένουμε ότι το Qashqai παραγωγής θα διατηρήσει τις αιχμηρές γραμμές του αμαξώματος και τη γενική σιλουέτα του Hyper Urban, χαρακτηριστικά που μπορείτε να δείτε στις αποκλειστικές εικόνες του αυτοκινήτου. Μια λεπτή μπάρα φώτων εκτείνεται στο εμπρός μέρος του Qashqai, καταλήγοντας πάνω από τους θόλους των τροχών. Μια φωτεινή μπάρα είναι πιθανό να υπάρχει και στο πίσω μέρος, παρόμοια με αυτή του Nissan Ariya. Όπως βλέπουμε και σε άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναμένεται ότι η Nissan θα σπρώξει τους τροχούς στα άκρα του Qashqai, επιτρέποντας μικρότερες προβόλους και περισσότερο εσωτερικό χώρο σε σύγκριση με το σημερινό αυτοκίνητο.

Πληροφορίες σχετικά με το εσωτερικό του νέου Qashqai θα αποκαλυφθούν εν ευθέτω χρόνω, αλλά προς το παρόν μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πώς θα μοιάζει. Προβλέπουμε ένα εσωτερικό παρόμοιο με αυτό που συναντάμε στο Ariya, με ένα εκτενές, μινιμαλιστικό ταμπλό και ψηφιακές οθόνες. Είμαστε σίγουροι ότι τα μεγάλα ανακλινόμενα καθίσματα του Hyper Urban concept, όσο άνετα και αν φαίνονται, δεν θα βρουν το δρόμο τους στο Qashqai παραγωγής.

Nissan Hyper Urban

Το Nissan Qashqai παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή SUV στους ευρωπαϊκούς δρόμους για πάνω από 15 χρόνια, με τους αγοραστές να είναι ενθουσιασμένοι με το συνδυασμό πρακτικότητας, χαμηλού κόστους λειτουργίας και προσιτής τιμής. Το νέο Qashqai θα φέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές, κυρίως τη μεταστροφή στην αμιγώς ηλεκτρική ενέργεια, αλλά θα πρέπει να εξακολουθήσει να προσφέρει αυτές τις τρεις ιδιότητες αν πρόκειται να παραμείνει τόσο δημοφιλές για τους Ευρωπαίους αγοραστές.

Έχουμε δει μια τάση για τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να λανσάρονται με υψηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα ή υβριδικά. Αν το νέο Qashqai ακολουθούσε αυτή την τάση, μπορεί να χάσει την ιδιότητά του ως προσιτό μεσαίο SUV και οι αγοραστές ίσως χρειαστεί να αναζητήσουν κάτι άλλο. Η Nissan θα επιδιώξει να ελέγξει το κόστος και μας εξέπληξε ευχάριστα η τιμή του νέου Renault Scenic, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τεχνολογία που θα ενσωματωθεί στο Qashqai μπορεί να έχει ελκυστική τιμή.

Το Qashqai έχει έναν ακόμη άσσο στο μανίκι του όταν πρόκειται να προσελκύσει τους αγοραστές της Ευρώπης. Θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Nissan στο Sunderland της Αγγλίας, μαζί με το νέο ηλεκτρικό Juke και το επόμενο Nissan Leaf. Πρόκειται για μια επένδυση 3 δισ. λιρών Αγγλίας από τη Nissan, που θα εξασφαλίσει περίπου 7.000 θέσεις εργασίας.

Αποκλειστική συνεργασία: Driving Electric

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!