Ριζικός ανασχεδιασμός για το ηλεκτρικό Nissan Juke

Το Nissan Juke θα γίνει αμιγώς ηλεκτρικό και οι αποκλειστικές εικόνες μας δείχνουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει.

Ριζικός ανασχεδιασμός για το ηλεκτρικό Nissan Juke

Το Nissan Juke θα γίνει αμιγώς ηλεκτρικό και οι αποκλειστικές εικόνες μας δείχνουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει.

Η Nissan στόχευσε πολύ ψηλά στη φετινή Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο, αποκαλύπτοντας μια σειρά από πρωτότυπα αυτοκίνητα που δίνουν μια εικόνα για το μέλλον της μάρκας, υπονοώντας και τα επερχόμενα σχέδια των μοντέλων παραγωγής. Μεταξύ αυτών ήταν και το μικρό SUV Hyper Punk: ένα μικρό crossover που παραπέμπει άμεσα στο επερχόμενο αμιγώς ηλεκτρικό Nissan Juke. Αν και το concept του Τόκιο είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που τελικά θα δει το φως της ημέρας ως διάδοχος του σημερινού βενζινοκίνητου Juke, έχει πολλά στυλιστικά στοιχεία που θα πρέπει να φτάσουν στην παραγωγή, πολλά από τα οποία φαίνονται εδώ στις αποκλειστικές μας εικόνες.

Η Nissan ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ολόκληρη η γκάμα της θα έχει γίνει αμιγώς ηλεκτρική έως το 2030 και ότι θα λανσάρει μόνο νέα EV στην Ευρώπη. Έχει τεθεί ο στόχος των 19 αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οπότε μερικά από τα αυτοκίνητα του Τόκιο θα φτάσουν πιθανότατα στην παραγωγή. Ο τολμηρός σχεδιασμός αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του Juke από το πρώτο μοντέλο που κυκλοφόρησε το 2010, και αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Οι αιχμηρές, γεμάτες ακμές επιφάνειες του concept είναι ακόμα ορατές στις εικόνες μας, και το ογκώδες, καμαρωτό στήσιμο του Juke τονίζεται από τις σκουρόχρωμες προεκτάσεις των θόλων των τροχών. Η κρυφή χειρολαβή της πίσω θύρας παραμένει, ενώ στο πίσω μέρος θα πρέπει να δούμε κάποια επιρροή από το Ariya (και το Hyper Punk) με μια μπάρα φώτων.

Το νέο Juke θα στοχεύει στους ίδιους αντιπάλους της κατηγορίας B με το σημερινό αυτοκίνητο, ενώ θα τοποθετηθεί κάτω από το επόμενο Leaf (που θα μετατραπεί σε crossover) στη γκάμα της Nissan. Συνεπώς, θα κοιτάζει στα μάτια τα τελευταία Jeep Avenger και Hyundai Kona, καθώς και το επερχόμενο Kia EV3. Η συνεργασία της Nissan με τη Renault σημαίνει ότι οι δύο κατασκευαστές θα μοιραστούν την τεχνολογία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα επερχόμενα Renault 5 και Nissan Micra θα χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα CMF-B EV, πιθανότατα με επιλογή μπαταριών 40 και 52 kWh για αυτονομία έως και 400 χλμ. Το Juke είναι επίσης πιθανό να βασίζεται σε αυτή την πλατφόρμα, αλλά η πιο υψηλή του θέση, τόσο σε μέγεθος όσο και σε τιμή, μπορεί να σημαίνει ότι η Nissan θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να προσφέρει μεγαλύτερες μπαταρίες για μεγαλύτερη αυτονομία.

Nissan Juke exclusive image

Η ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρίες στερεάς κατάστασης μέχρι το 2028, αλλά αναμένουμε ότι το Juke EV θα χρησιμοποιεί κοβάλτιο νικελίου μαγγανίου (NMC) από το λανσάρισμα. Ο Gilles le Borgne, επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της Renault, δήλωσε: «Το επόμενο Leaf, το επόμενο Juke, το επόμενο Micra, το (Renault) 5 και το R4 θα επιμείνουν σε αυτή τη χημεία».

Αν και ένας μονός κινητήρας τοποθετημένος στον εμπρός άξονα φαντάζει ως η πιο πιθανή διάταξη για το Juke, μια παραλλαγή με δύο κινητήρες θα μπορούσε επίσης να είναι στα σκαριά. Πρώτη φορά το ακούσαμε αυτό όταν η ιδέα ενός ηλεκτρικού Juke εμφανίστηκε το 2021. Ο γενικός διευθυντής σχεδιασμού προϊόντων της Nissan Europe μας είχε πει τότε ότι το Juke θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης e-4ORCE του Ariya. Η επιπλέον ισχύς που προσφέρει ένας επιπλέον κινητήρας θα μπορούσε να ανοίξει και το δρόμο ακόμη και για την παραγωγή ενός hot Juke Nismo EV.

Με την επόμενη γενιά του ηλεκτρικού supermini Micra να τοποθετείται κάτω από το Juke, με μήκος περίπου 4 μέτρα, και τον επερχόμενο αντικαταστάτη του Leaf να έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι θα είναι crossover για να υποσκελίσει το Ariya, θα είναι σημαντικό για τη Nissan να διατηρήσει το μέγεθος του Juke στα 4,2 μέτρα περίπου. Ωστόσο, μια πλατφόρμα EV θα πρέπει να το κάνει πιο ευρύχωρο στο εσωτερικό, με πέντε θέσεις και έναν αξιοπρεπή χώρο αποσκευών.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!