Με αυτονομία πάνω από 1.000 χιλιόμετρα τα ηλεκτρικά Volvo

Ο στόχος της Volvo είναι να αυξήσει δραστικά την αυτονομία των ηλεκτρικών της μοντέλων μέσα στη δεκαετία, με ορίζοντα μέχρι το 2030

Tech Moment - Battery propulsion

Με αυτονομία πάνω από 1.000 χιλιόμετρα τα ηλεκτρικά Volvo

Ο στόχος της Volvo είναι να αυξήσει δραστικά την αυτονομία των ηλεκτρικών της μοντέλων μέσα στη δεκαετία, με ορίζοντα μέχρι το 2030

Η νέα στρατηγική της Volvo περιλαμβάνει τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της με απώτερο στόχο να γίνει μια εταιρεία αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Παράλληλα, προκειμένου να εξυπηρετήσει το στόχο της με τον καλύτερο τρόπο, εξελίσσει μπαταρίες, φέρνοντας πιο κοντά στην έδρα της την ανάπτυξη και την παραγωγή τους.

Οι ανάγκες για μεγαλύτερη αυτονομία και συντομότερους χρόνους φόρτισης αυτών είναι σχεδόν επιτακτική, προκειμένου τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα να είναι πιο χρηστικά. Έτσι, η Volvo για να πετύχει κάτι τέτοιο θα βελτιώσει την τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου άμεσα στη επερχόμενη γενιά ηλεκτρικών μοντέλων της.

Τα σχέδια της Volvo Cars περιλαμβάνουν τη συνεργασία με την κορυφαία σουηδική εταιρεία μπαταριών Northvolt για την περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας στις μπαταρίες της έως και 50% σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα στην αγορά.

Αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων

Αργότερα μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, η Volvo Cars σχεδιάζει επίσης να υπερβεί το ορόσημο των 1000 Wh/l ενεργειακής πυκνότητας, ώστε να πετύχει πραγματική αυτονομία 1000 χιλιομέτρων! Επιπλέον, έως το 2025, οι χρόνοι φόρτισης αναμένεται να μειωθούν στο μισό, χάρη στην καλύτερη τεχνολογία μπαταριών και τις συνεχείς βελτιώσεις στο λογισμικό και την τεχνολογία ταχείας φόρτισης.

Σημαντικό κεφάλαιο για τη Volvo αποτελεί η βιωσιμότητα, έτσι σε συνεργασία με τη Northvolt έχουν ως στόχο οι μπαταρίες να παράγονται με τη χρήση ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, για την περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των μπαταριών, θα γίνεται βέλτιστη χρήση του πολύτιμου υλικού που περιέχουν. Όπου είναι δυνατόν, η εταιρεία στοχεύει να ανακατασκευάζει ή να επαναχρησιμοποιεί μπαταρίες, ενώ διερευνά επίσης το ενδεχόμενο εφαρμογών δεύτερης ζωής, όπως η αποθήκευση ενέργειας.

Αμφίδρομη φόρτιση…

Ήδη με το επικείμενο νέο SUV, η Volvo Cars θα προσφέρει αμφίδρομη φόρτιση, επιτρέποντας στους πελάτες να διοχετεύουν την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια της μπαταρίας του αυτοκινήτου τους στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί ηλεκτρικών Volvo μπορούν να παρέχουν ενέργεια στο δίκτυο όταν τα τιμολόγια και οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρισμού βρίσκονται στο ανώτατο ημερήσιο όριό τους, και να φορτίζουν το αυτοκίνητό τους όταν οι εκπομπές πέφτουν.

Tech Moment – Battery propulsion
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!