Ο νέος V8 της Lamborghini θα φτάνει τις 10.000 σ.α.λ.!

Ο 4λιτρος V8 της Lamborghini θα έχει υβριδικό σύστημα και θα φτάνει έως και τις 10.000 σ.α.λ., αντικαθιστώντας τον V10 στην νέα «baby Lambo».

Ο νέος V8 της Lamborghini θα φτάνει τις 10.000 σ.α.λ.!

Ο 4λιτρος V8 της Lamborghini θα έχει υβριδικό σύστημα και θα φτάνει έως και τις 10.000 σ.α.λ., αντικαθιστώντας τον V10 στην νέα «baby Lambo».

Η Lamborghini έχει μείνει στην ιστορία για μερικά θρυλικά μοντέλα στο ενεργητικό της. Εξέπληξε όμως την αυτοκινητιστική σκηνή όταν, στην δεκαετία του 2000 κυκλοφόρησε την Gallardo, την πρώτη πετυχημένη «baby Lambo».

Εκείνο το μοντέλο εγκαινίασε και έναν νέο κινητήρα: τον 5λιτρο V10. Αυτός έδωσε ζωή τόσο στην Gallardo όσο και στην αντικαταστάτριά της, την Huracan (αν και με κάποιες τροποποιήσεις που αύξησαν την χωρητικότητά του σε 5,2 λίτρα).

Όμως οι εποχές του V10 τελειώνουν. Στο τέλος του 2024, η Lamborghini Huracan καθώς και ο V10 θα σταματήσουν να παράγονται, με την τελευταία μορφή και των δύο να παίρνει σάρκα και οστά στην Huracan STJ.

Lamborghini Huracan Tecnica
Μία από τις τελευταίες Lamborghini με τον ατμοσφαιρικό V10, η Huracan Tecnica.

Έχοντας στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, η Lamborghini αποκάλυψε τις πρώτες επίσημες λεπτομέρειες της νέας μονάδας ισχύος η οποία θα αντικαταστήσει τον V10 και, σε πρώτη ανάγνωση, οι οιωνοί για τους φίλους της μάρκας δεν είναι καλοί. Οι 10 κύλινδροι γίνονται 8, ο κυβισμός μειώνεται από 5,2 σε 4 λίτρα, ενώ μάλιστα θα είναι υβριδικός. Πολλοί έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους με την κατεύθυνση που επιλέγει η Lamborghini, δεδομένου ότι στο παρελθόν ο V10 ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που έκαναν την «baby Lambo» ελκυστική.

Ρίχνοντας όμως μια δεύτερη ανάγνωση στα νούμερα, η εικόνα αλλάζει. Ο κινητήρας σχεδιάστηκε από την ίδια την Lamborghini και παράγει από μόνος του περί τους 800 ίππους, με «κόφτη» στις 10.000 σ.α.λ. (!) Το νούμερο αυτό είναι εντυπωσιακό καθώς καταφέρνει να έχει και αρκετή ροπή σε πιο χαμηλές στροφές, με τα 730 Nm να είναι διαθέσιμα από τις 4.000 ως και τις 7.000 στροφές.

Τον V8 υποστηρίζουν τρία ηλεκτρικά μοτέρ, ως μέρος ενός υβριδικού συστήματος το οποίο δεν έχει τόσο ως στόχο την μείωση της κατανάλωσης αλλά την αύξηση της αποδοτικότητας και των επιδόσεων. Οι δύο θα βρίσκονται στον μπροστινό άξονα, οι οποίοι παράγουν 150 ίππους έκαστος, δίνοντας στο όχημα και χαρακτηριστικά τετρακίνησης. Ο τρίτος, επίσης 150 ίππων, βρίσκεται ανάμεσα στον βενζινοκινητήρα και στο 8τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και συμπληρώνει ισχύ όταν ο κινητήρας δεν αποδίδει τα μέγιστα (για παράδειγμα σε αλλαγές ταχυτήτων).

Το αποτέλεσμα είναι πως η μονάδα ισχύος θα παράγει συνολικά από 900 έως και 1.000 ίππους, με την Lamborghini να υποστηρίζει πως δεν θα χάνει σε απόκριση και ήχο σε σύγκριση με τον V10. Θα πλαισιώσει μάλιστα την νέα «baby Lambo», η οποία αναμένεται να κάνει ντεμπούτο μέσα στο επόμενο έτος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!