Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς εξετάσεων οδήγησης

Προβλέπει – μεταξύ άλλων – προσωρινό δίπλωμα για όσους έχουν συμπληρώσει τα 17ο έτος της ηλικίας τους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς εξετάσεων οδήγησης

Προβλέπει – μεταξύ άλλων – προσωρινό δίπλωμα για όσους έχουν συμπληρώσει τα 17ο έτος της ηλικίας τους

Στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και της Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το νομοσχέδιο «Οδηγώντας με Ασφάλεια». «Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσουμε την αξιοκρατία και την αξιοπιστία των εξετάσεων οδήγησης», ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι «οδική ασφάλεια σημαίνει καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα οχήματα, αλλά πρώτα απ’ όλα σημαίνει και καλύτεροι οδηγοί». Σύμφωνα με τον Υπουργό, κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, να διασφαλιστεί η αξιοκρατία αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους νέους των 17 ετών να αποκτήσουν προσωρινή άδεια οδήγησης.

«Το πώς θα παίρνουμε το δίπλωμα οδήγησης σε αυτή την χώρα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο» είπε και κάλεσε τους φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο κ. Καραμανλής ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που προάγει το αδιάβλητο των εξετάσεων οι οποίοι είναι: κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων, διεύρυνση του σώματος των εξεταστών, επόπτες και αλλαγή θέσης των εξεταστών.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε:

–       «Βάζουμε κάμερα μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την έγγραφη συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το υλικό μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία. Μάλιστα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

–       Διευρύνουμε το σώμα των εξεταστών.

Πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, δίνουμε την δυνατότητα και σε όποιον άλλον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί, να γίνει και αυτός εξεταστής. Έτσι σπάνε τα κυκλώματα, διότι διευρύνεται το σώμα των εξεταστών και  έχουμε καλά εκπαιδευμένους και περισσότερους εξεταστές, ώστε να προχωράει και πιο γρήγορα το πρόγραμμα των εξετάσεων.

–       Δημιουργούμε ένα νέο θεσμό, τους επόπτες.

Αυτοί θα είναι μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικές Αρχές, Αρχές της διαφάνειας όσοι το επιθυμούν, οι οποίοι επίσης θα περνούν από ειδική εκπαίδευση και θα λαμβάνουν πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά, είτε επειδή υπάρχουν υπόνοιες για προβλήματα.

–       Η θέση του εκπαιδευτή κατά την εξεταστική διαδικασία.

Βάζουμε τον εκπαιδευτή  στο πίσω κάθισμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει υπέρ του εξεταζόμενου».

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως για την συγκεκριμένη διάταξη που αφορά την θέση του εκπαιδευτή θα ακούσει με ενδιαφέρον τις προτάσεις των φορέων και των κομμάτων πριν τις τελικές αποφάσεις. «Άλλωστε εμείς δεν είμαστε δογματικοί, κι αν τελικά δούμε ότι κάτι δεν είναι σωστό το αλλάζουμε» συμπλήρωσε. «Με όλους αυτούς τους τρόπους πιστεύω ότι διασφαλίζουμε πως οι εξετάσεις πλέον θα είναι αδιάβλητες. Και άρα, πως θα έχουμε πολύ καλύτερους νέους οδηγούς στο δρόμο. Και για αυτόν το λόγο, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω προς τους νέους μας».

Δείτε όλες τις αλλαγές στις εξετάσεις οδήγησης που φέρνει το νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο εισάγει ειδικές διατάξεις για άτομα με αναπηρίες, για όσους υποψήφιους οδηγούς δεν μιλούν καλά ελληνικά αλλά και για τα ιστορικά οχήματα. «Έχουμε οικοδομήσει ένα ευρύτερο σύστημα – όχι μόνο καινοτόμων – αλλά κυρίως αυτονόητων προβλέψεων, που – θα έπρεπε να ισχύουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας» κατέληξε .

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αρμόδιος για τις μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ‘‘Οδηγώντας με Ασφάλεια’’ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψήφιων οδηγών, αλλά κυρίως, θα προάγει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας της χώρας. Αυτή η προσέγγιση είναι και ο λόγος που η παρέμβαση δεν περιορίζεται μόνο στο σκέλος της εξέτασης, αλλά δίνεται έμφαση στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών. Αξιοποιούμε την τεχνολογία και αναμορφώνουμε την ύλη με τρόπο που να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες περισσότερων ομάδων του πληθυσμού, ενώ γίνεται περισσότερο ρεαλιστική η πρακτική δοκιμασία».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!