Blink MythBusters: Οι πιο συχνοί μύθοι για την φόρτιση μόλις “έσπασαν”

Ήρθε η ώρα να αμφισβητήσεις τις φήμες και να ενημερωθείς σωστά για τη φόρτιση του αυτοκινήτου σου.

Blink MythBusters: Οι πιο συχνοί μύθοι για την φόρτιση μόλις “έσπασαν”

Ήρθε η ώρα να αμφισβητήσεις τις φήμες και να ενημερωθείς σωστά για τη φόρτιση του αυτοκινήτου σου.

Αποφάσισες να σκεφτείς ECOνομικά.

Ενημερώθηκες για την ηλεκτροκίνηση και πήγες με το «ρεύμα» της εποχής.

Έκανες test drive και αμέσως ένιωσες να σε οδηγεί η τεχνολογία!

Έχεις πλέον επιλέξει το ιδανικό για εσένα πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο…

….μέχρι που άρχισαν γνωστοί και φίλοι να σε πανικοβάλλουν με προτάσεις που ξεκινούν κάπως έτσι:

  • Διάβασα ότι δεν…
  • Ένας γνωστός μου έπαθε…
  • Ο γείτονας που οδηγεί τέτοιο είχε…
  • Ωραίο είναι αλλά…
  • Θα σου πω κάτι που δεν το λένε οι εταιρίες αυτοκινήτων παραέξω…
  • Όταν πάρεις τον πρώτο λογαριασμό ρεύματος τα λέμε…

 

Οι μύθοι πολλοί, αλλά καλό είναι να ενημερωθούμε σωστά από εταιρείες που έχουν μελετήσει ενδελεχώς το θέμα της φόρτισης και έχουν αναπτύξει καινοτόμες υπηρεσίες για να αναβαθμίσουν την εμπειρία εξοικείωσής μας με τη διαδικασία φόρτισης. Η Blink αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, με 14 χρόνια πολύτιμης τεχνογνωσίας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Για τον λόγο αυτό, απευθυνθήκαμε στους Blink experts για να “σπάσουμε” τους πιο κοινούς μύθους για την φόρτιση του αυτοκινήτου.

Ξεκινάμε!

Myth #1

Το ρεύμα είναι ακριβό, άρα η φόρτιση αυτοκινήτου δεν συμφέρει.

Mythbuster

Το ρεύμα είναι ακριβό ΣΤΟΠ. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε και το βιώνουμε καθημερινά. Εάν όμως το συγκρίνουμε με τα καύσιμα, τότε θα δούμε ότι υπάρχει διαφορά. Και η χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είναι φιλική μόνο προς την τσέπη μας, αλλά και προς το περιβάλλον. Η Blink πιο συγκεκριμένα, μιας και μας τροφοδοτεί με πλούσια πληροφορία για το συγκεκριμένο άρθρο, μας επισημαίνει ότι μιλάει χωρίς «αστερίσκους» και κρυφές χρεώσεις, καταθέτοντας ξεκάθαρα τις τιμές χρέωσής της και αφήνοντας τις συγκρίσεις σε εσένα.

  • 0,43 ευρώ τιμή ανά kWh για τα μέλη της
  • 0,53 ευρώ τιμή ανά kWh για επισκέπτες

 

Myth #2

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ακριβό.

Mythbuster

Αρχικά, πλέον όλα τα αυτοκίνητα είναι πιο ακριβά από ό,τι είχαμε συνηθίσει. Στα ηλεκτρικά φαίνεται πιο έντονα η αύξηση, γιατί πράγματι τα κόστη της “ηλεκτρικής” τους τεχνολογίας έρχονται να προστεθούν στην τιμή τους. Ωστόσο, αν δεν μείνουμε στην “πρώτη ματιά”, αλλά υπολογίσουμε την απόσβεση σε βάθος χρόνου, θα δούμε ότι το χαμηλό κόστος συντήρησης, η εμπειρία οδήγησης, το χαμηλότερο κόστος μετακίνησης και τα προγράμματα επιδότησης που βρίσκονται σε ισχύ, έρχονται να επιβραβεύσουν την “επένδυσή μας” και να καταρρίψουν τον μύθο.

 

Myth #3

Δεν θα βρεθεί εύκολα φορτιστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη διαδρομή μου και το όχημα θα ακινητοποιηθεί.

Mythbuster

Αυτό είναι λίγο δύσκολο, καθώς κάθε ηλεκτροκίνητο όχημα «ενημερώνει» για τη διάρκεια της μπαταρίας και το πόσα ακόμα χιλιόμετρα μπορούν να καλυφθούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ένδειξη της βενζίνης. Δεν θα σταματήσει δηλαδή το αυτοκίνητο ξαφνικά. Επιπλέον, το δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα αναπτύσσεται με εκθετικούς ρυθμούς.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Blink, το διαρκώς αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών της μέχρι στιγμής απαριθμεί πάνω από 620 θέσεις φόρτισης πανελλαδικά. Έτσι, κάθε κάτοχος ηλεκτροκίνητου θα εξυπηρετηθεί άμεσα, αφού πρώτα ενημερωθεί για τον κοντινότερο φορτιστή  μέσω του blink mobile app. Οι φορτιστές Blink βρίσκονται σε καίρια σημεία όπως: σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, σχολεία, ξενοδοχεία, πάρκα, ιατρικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια,  κ.ά.

 

Myth #4

Το κόστος για να αποκτήσω δικό μου φορτιστή, είναι απλησίαστο.

Mythbuster

Αρχικά, η καλύτερη απάντηση είναι εκείνη που «μιλάει» με νούμερα:  Το κόστος ενός απλού επιτοίχιου φορτιστή (wall box) για οικιακή χρήση κυμαίνεται από 500-600 ευρώ και από 1.500-2.000 ευρώ για τους smart φορτιστές με δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης και επικοινωνίας με τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθένας μπορεί να κατανοήσει την απόσβεση που θα κάνει εγκαθιστώντας τον δικό του φορτιστή, άρα και αν είναι συμφέρουσα αυτή η εγκατάσταση.

Αν παρόλα αυτά έχεις ακόμα τις αμφιβολίες σου για την εγκατάσταση οικιακού φορτιστή, το δίκτυο της blink είναι με τέτοιον τρόπο ανεπτυγμένο, που όποιες και αν είναι οι καθημερινές σου δραστηριότητες και ανάγκες μετακίνησης, σίγουρα θα βρεθείς κοντά σε μία θέση φόρτισης του ηλεκτρικού σου οχήματος!

 

Myth #5

Το να φορτίσεις ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο μόνος σου είναι πολύπλοκο.

Mythbuster

Αυτό κι αν είναι μύθος! Είναι σα να μη μπορείς να φορτίσεις το κινητό σου, χωρίς να σε βοηθήσει κάποιος. Η φόρτιση του ηλεκτρικού σου αυτοκινήτου, για παράδειγμα στο δίκτυο φορτιστών της Blink, γίνεται σε 4 μόλις βήματα:

  1. Επιλέγεις το σημείο φόρτισης που σε εξυπηρετεί από την εφαρμογή Blink Mobile.
  2. Συνδέεις το καλώδιο με το όχημα και τον φορτιστή.
  3. Επιλέγεις στην εφαρμογή τον φορτιστή που έχεις συνδεθεί και πατάς «φόρτιση» και «συνέχεια».
  4. Σταματάς τη διαδικασία πατώντας απλά στο μενού την επιλογή «τερματισμός φόρτισης».

Εναλλακτικά, μπορείς να φορτίσεις απλά χρησιμοποιώντας την κάρτα μέλους της blink (πολύ χρήσιμο αν δεν λειτουργεί το κινητό σου ή αν βρεθείς χωρίς σήμα), την οποία αποκτάς πολύ εύκολα, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου στην εφαρμογή.

 

Myth #6

Θέλει ώρες για να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Mythbuster

Εδώ έχουμε μόνο αλήθειες και όχι μύθους:

Αλήθεια 1: Η διάρκεια φόρτισης εξαρτάται από το μέγεθος και την απορρόφηση ενέργειας της μπαταρίας του εκάστοτε οχήματος.

Αλήθεια 2: Ένα αυτοκίνητο θα φορτίσει πιο «αργά» σε σχέση με το αυτοκίνητο που θα γεμίσει με βενζίνη το ρεζερβουάρ.

ΑΛΛΑ:

Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την φόρτιση του αυτοκινήτου περισσότερο με όρους φόρτισης του κινητού μας και όχι ανεφοδιασμού αυτοκινήτου όπως τον γνωρίζαμε. Όπως και ότι για οποιαδήποτε ανάγκη φόρτισης, θα βρούμε μία …πρίζα κοντά μας.

Συμπέρασμα; Η μπαταρία μπορεί να φορτίσει όσο εσύ εργάζεσαι, βρίσκεσαι σε παιδικό πάρτι ή βλέπεις το …«Όσα Παίρνει ο Άνεμος» (3 ώρες και 42 λεπτά). Και ένα ευρύ και σωστά δομημένο δίκτυο, όπως εκείνο της blink, μπορεί να σου εξασφαλίσει τη σιγουριά που χρειάζεσαι για να μην έχεις κανένα άγχος για τις καθημερινές σου μετακινήσεις.

 

Myth #7

Κανένας δεν μπορεί να με βοηθήσει/εξυπηρετήσει σε περίπτωση που αντιμετωπίσω πρόβλημα στη μέση του δρόμου.

Mythbuster

Κάθε αξιόπιστος πάροχος υπηρεσιών φόρτισης οφείλει να παρέχει συνεχή και άρτια υποστήριξη στους χρήστες των υπηρεσιών του.

Η Blink συγκεκριμένα, δεν αφήνει ποτέ μόνο του έναν οδηγό. Το εξειδικευμένο Customer Support τμήμα της, λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Αρκεί ένα τηλεφώνημα στο 210 7232862. Η λύση θα δοθεί άμεσα και αξιόπιστα!

 

Myth #8

Εάν δεν επιλέξω το σύστημα φόρτισης που προτείνει η αυτοκινητοβιομηχανία, το αυτοκίνητό μου θα υποστεί μεγάλη ζημιά.

Mythbuster

Κάθε αυτοκίνητο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές φόρτισης. Εάν τις ακολουθήσεις πιστά, ανεξαρτήτως brand ή υπηρεσιών φόρτισης που θα επιλέξεις, το νέο σου ηλεκτροκίνητο δεν θα πάθει απολύτως τίποτα. Το μόνο που θα σε συμβουλεύσουμε είναι να επιλέξεις ένα αξιόπιστο όνομα στο χώρο της φόρτισης και με εμπειρία.

 

Myth #9

Δεν έχει σημασία πώς φορτίζεις τη μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Mythbuster

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων καλύπτονται συνήθως από 8ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Αυτό σημαίνει πως μετά από 8 χρόνια, η μπαταρία θα διατηρεί τουλάχιστον το 70% της ισχύος της. Συνεπώς, η χρήση αλλά και η φόρτιση της μπαταρίας επηρεάζει την αντοχή της, όπως άλλωστε και στα smartphone.

Το ιδανικό για τη μακροζωία της μπαταρίας είναι να προτιμάμε τη φόρτιση σε AC φορτιστές
εναλλασσόμενου ρεύματος και μόνο περίπτωση ανάγκης σε ταχυφορτιστή DC. Επίσης,
να μην την αφήνουμε να πέσει κάτω από το 20% του φορτίου της και να μην ξεπερνάμε
το 80%, παρά μόνο όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε, συνεπώς χρειαζόμαστε τη μέγιστη
αυτονομία.

Η Blink Charging, με 13 έτη πολύτιμης εμπειρίας στην ηλεκτροκίνηση, 30.000 σταθμούς φόρτισης και 250.000 μέλη παγκοσμίως, είναι εδώ για να «σπάσει» οποιοδήποτε μύθο σε κρατάει μακριά από την εξέλιξη.

Κατέβασε και εσύ το blink mobile app, από το App Store ή το Google Play.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!