Electric Keywords: Η blink μας εξηγεί με απλά λόγια τις βασικές λέξεις-κλειδιά για την ηλεκτροκίνηση

Ρίχνουμε φως σε βασικές έννοιες που αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα και τη φόρτισή τους με τη βοήθεια της blink.

Electric Keywords: Η blink μας εξηγεί με απλά λόγια τις βασικές λέξεις-κλειδιά για την ηλεκτροκίνηση

Ρίχνουμε φως σε βασικές έννοιες που αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα και τη φόρτισή τους με τη βοήθεια της blink.

Τι σημαίνει BEV; Ποια η διαφορά με το HEV και το PHEV; Όταν μιλάμε για AC-DC, εννοούμε το γνωστό συγκρότημα;

Η ηλεκτροκίνηση είναι κάτι εντελώς νέο για τους περισσότερους από εμάς και φέρνει μαζί της πολλούς άγνωστους όρους και έννοιες που αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα, τη φόρτιση και τη χρήση τους.

Πάμε λοιπόν, με τη βοήθεια της blink, να εξηγήσουμε τις βασικές λέξεις – κλειδιά που ακούμε συχνά όταν μιλάμε για ηλεκτροκίνηση. Πολλές από αυτές μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνουν.

# 1: Ηλεκτροκίνηση

Ο όρος ηλεκτροκίνηση αφορά σε μέσα μετακίνησης που κινούνται αποκλειστικά ή βοηθητικά με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποθηκεύεται σε μπαταρία και χρησιμοποιείται σε έναν ή περισσότερους ηλεκτρικούς κινητήρες. Αφορά επίσης, στο σύνολο των υποδομών που δημιουργούνται για την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας στα οχήματα αυτά.

Toyota bZ4X Test 2024_12

Η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση γίνεται προφανώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως αναφέρει και η blink στην ιστοσελίδα της, μέχρι και το τέλος του 2023 έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα συνολικά 29.253 αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων, εκ των οποίων 10.805 αμιγώς ηλεκτρικά και 18.448 υβριδικά. Με το μέσο οδηγό να διανύει περίπου 12.000 χιλιόμετρα το χρόνο, υπολογίζεται πως με αυτό τον τρόπο οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 21.500 τόνους!

# 2: BEV

Το αρκτικόλεξο προκύπτει από το Battery Electric Vehicle και αναφέρεται στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία, οχήματα δηλαδή μηδενικών εκπομπών ρύπων, τα οποία εξοπλίζονται με έναν ή περισσότερους ηλεκτροκινητήρες.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των οχημάτων BEV, πέρα από τη μηδενική ρύπανση της ατμόσφαιρας κατά την οδήγησή τους, είναι και η αισθητά πιο αθόρυβη κίνηση, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της ηχορύπανσης που αποτελεί μείζον πρόβλημα στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

Blink Electric Keywords Charger Charging ev (5)

# 3: HEV

Πρόκειται για τα υβριδικά οχήματα (Hybrid Electric Vehicle) τα οποία συνδυάζουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με έναν ή περισσότερους ηλεκτροκινητήρες που αντλούν ενέργεια από μπαταρία, η οποία δεν φορτίζεται εξωτερικά αλλά κατά την κίνηση του οχήματος, στο ρολάρισμα και το φρενάρισμα ή απευθείας από το θερμικό κινητήρα. Τα αμιγώς υβριδικά οχήματα δεν μπαίνουν στην πρίζα. Υποκατηγορία τους είναι τα ήπια υβριδικά οχήματα, γνωστά ως MHEV (Mild Hybrid EV).

# 4: PHEV

Είναι τα επονομαζόμενα plug-in hybrid οχήματα, τα οποία διαθέτουν έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες σε συνδυασμό με κινητήρα εσωτερικής καύσης και μπαταρία που φορτίζεται είτε εν κινήσει – όπως τα HEV – είτε από εξωτερική πηγή ενέργειας, σε απλή πρίζα, ιδιωτικό ή δημόσιο φορτιστή. Τα PHEV έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν για 50-120 χλμ. – αναλόγως του μοντέλου – αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, έχοντας σε αυτή την περίπτωση μηδενική κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές ρύπων.

# 5: Φόρτιση οχήματος

Η διαδικασία αναπλήρωσης της μπαταρίας ενός οχήματος με ηλεκτρική ενέργεια. Η φόρτιση γίνεται με σύνδεση σε απλή πρίζα ή σε ιδιωτικό / δημόσιο φορτιστή και είναι τόσο απλή όσο η φόρτιση ενός κινητού π.χ..

Στο δημόσιο δίκτυο της blink για παράδειγμα, η φόρτιση μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα μέσα από τη mobile εφαρμογή blink ή με κάρτα RFID. Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να βρει τον κοντινότερο σταθμό φόρτισης και αφού φτάσει εκεί, να συνδέσει το όχημα με τον φορτιστή (μέσω του ειδικού καλωδίου) και να εκκινήσει τη φόρτιση, είτε δίνοντας εντολή στην εφαρμογή, είτε πλησιάζοντας την κάρτα RFID στο ειδικό πεδίο του φορτιστή.

# 6: Φόρτιση AC/DC

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο τύπους φόρτισης: την αργή AC με εναλλασσόμενο ρεύμα και τη γρήγορη DC με συνεχές. Η φόρτιση AC γίνεται στο σπίτι/γραφείο ή στο δημόσιο δίκτυο φόρτισης. Η φόρτιση DC πραγματοποιείται σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

Η blink προσφέρει τόσο φορτιστές AC (Mode 3) όσο και ταχυφορτιστές DC (Mode 4). Οι AC φορτιστές είναι μιας πρίζας (1x22kW) ή δυο πριζών (2x22kW), έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν δύο ηλεκτρικά οχήματα ταυτόχρονα.

blink

# 7: Ισχύς φόρτισης

Κάθε φορτιστής έχει τη δίκη ονομαστική ισχύ, που μετριέται σε kW. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή της ισχύος, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η φόρτιση του οχήματος. Ο συνολικός χρόνος φόρτισης ωστόσο εξαρτάται και από την ισχύ που μπορεί να δεχθεί το όχημα. Δηλαδή, αν ένας ταχυφορτιστής DC έχει ισχύ 150 kW αλλά το όχημα φορτίζει με ισχύ έως 90 kW, τότε η φόρτιση διεξάγεται με ισχύ έως 90 kW.

# 8: Φορτιστής wallbox

Αν χρησιμοποιείς μία οικιακή πρίζα, η πλήρης φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να διαρκέσει ακόμη και περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο – αναλόγως το μοντέλο. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων επενδύουν σε έναν έξυπνο επιτοίχιο φορτιστή (wallbox).

Blink Electric Keywords Charger Charging ev (1)

Πρόκειται για ένα φορτιστή AC ιδανικό για χρήση στο σπίτι τη νύχτα ή στη δουλειά το πρωί, ο οποίος φορτίζει το όχημα με μεγαλύτερη ισχύ, συνεπώς σε λιγότερο χρόνο, σε σχέση με μια απλή πρίζα σούκο.

Ο φορτιστής EQ200 της blink ,για παράδειγμα, προσφέρεται για εγκατάσταση τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό χώρο, παρέχοντας τη δυνατότητα τοποθέτησης επιτοίχια ή σε πυλώνα. Διαθέτει δυνατότητα ενσύρματης ή ασύρματης συνδεσιμότητας και φέρει ενδείξεις led για την κατάσταση φόρτισης. Προσφέρει αξιοπιστία και ευελιξία καθώς μπορεί να συνδεθεί είτε σε τριφασική παροχή ρεύματος είτε σε μονοφασική, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Blink Electric Keywords Charger Charging ev (7)

# 9: Δημόσιο δίκτυο φόρτισης

Πρόκειται για τα σημεία φόρτισης στο εθνικό οδικό δίκτυο, όπου ο καθένας μπορεί να φορτίσει επί πληρωμή. Στην Ελλάδα πλέον μπορούμε να βρούμε ένα ευρύτατο και συνεχώς επεκτεινόμενο δημόσιο δίκτυο σταθμών φόρτισης, που αποτελείται από φορτιστές όλων των τύπων, από αξιόπιστες εταιρείες – όπως η blink! Η εύρεση των σημείων φόρτισης είναι πολύ εύκολη μέσω των mobile εφαρμογών που διαθέτουν οι μεγαλύτεροι πάροχοι – όπως η blink!

# 10: Αυτονομία

Είναι η απόσταση που μπορεί να διανύσει ένα ηλεκτρικό όχημα με μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας. Στην πράξη, η αυτονομία διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο, το μέγεθος της μπαταρίας, τον τρόπο και της συνθήκες οδήγησης.

# 10+1: Πρόγραμμα “Κινούμαι ηλεκτρικά”

Πρόκειται για την κρατική επιδότηση που έχει ως στόχο την διευκόλυνση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος (αυτοκίνητο, δίκυκλο, van, μικροκινητικότητα), προσφέροντας σημαντική μείωση της τιμής του για τον καταναλωτή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία οι δύο πρώτοι κύκλοι του προγράμματος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχύ ο κύκλος «κινούμαι ηλεκτρικά 3». Στο πρόγραμμα επιδότησης περιλαμβάνονται και οι φορτιστές wallbox.

Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3”.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!