F1: O πρώην πρόεδρος της FIA συμφωνεί με το Felipe Massa για τον τίτλο του 2008

Σε δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος της FIA, Jean Todt, συντάχθηκε στο πλευρό του Felipe Massa στην προσπάθεια του Βραζιλιάνου πρώην οδηγού της Formula 1 να ανατρέψει υπέρ του το αποτέλεσμα του Πρωταθλήματος του 2008.

F1: O πρώην πρόεδρος της FIA συμφωνεί με το Felipe Massa για τον τίτλο του 2008

Σε δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος της FIA, Jean Todt, συντάχθηκε στο πλευρό του Felipe Massa στην προσπάθεια του Βραζιλιάνου πρώην οδηγού της Formula 1 να ανατρέψει υπέρ του το αποτέλεσμα του Πρωταθλήματος του 2008.

Ο πρώην οδηγός της Ferrari στη Formula 1, Felipe Massa, έχει κινήσει νομικές διαδικασίες για την ανατροπή του αποτελέσματος του Πρωταθλήματος του 2008, διεκδικώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων του Grand Prix Σιγκαπούρης , όταν έμαθε από δηλώσεις του τότε επικεφαλής της Formula 1, Bernie Ecclestone, ότι ο ίδιος και ο τότε πρόεδρος της FIA, Max Mosley, γνώριζαν για τις ενέργειες της Renault, σε εκείνο τον αγώνα, πριν από το τέλος της σεζόν.

Η Renault είχε δώσει στο GP Σιγκαπούρης εντολή στον οδηγό της, Nelsinho Piquet, να προκαλέσει εσκεμμένα ατύχημα σε συγκεκριμένο γύρο και σημείο της πίστας, όπου θα ήταν ανέφικτη η απομάκρυνση του μονοθεσίου, για να επέμβει το αυτοκίνητο ασφαλείας και να κερδίσει τον αγώνα ο team-mate του, Fernando Alonso, που μόλις είχε κάνει pit stop. Κατά την επέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας, ο Massa βρισκόταν επικεφαλής και όταν επισκέφθηκε τα pits, είχε ένα καταστροφικό pit stop, όπου του δόθηκε σήμα να ξεκινήσει ενώ η αντλία ανεφοδιασμού ήταν ακόμη προσκολλημένη στο μονοθέσιό του και την παρέσυρε μαζί του.

Ο Βραζιλιάνος αναγκάστηκε να περιμένει στο τέλος του pit lane τους μηχανικούς να αποσυνδέσουν την αποκομμένη αντλία ανεφοδιασμού και έπεσε στις πίσω θέσεις της κατάταξης, χάνοντας κάθε ελπίδα να σημειώσει βαθμούς. Δεδομένου ότι ο τίτλος εκείνης της χρονιάς κρίθηκε στον 1 βαθμό υπέρ του Lewis Hamilton, ο οποίος ανέβηκε στο βάθρο του GP Σιγακπούρης, το αποτέλεσμα του πρώτου νυχτερινού αγώνα στην ιστορία της Formula 1, ήταν καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του Πρωταθλήματος.

O Jean Todt ήταν επικεφαλής της ομάδας της Ferrari από το 1993 έως το τέλος του 2007 και παρέμεινε στο διοικητικό της συμβούλιο της ιταλικής εταιρείας έως το Μάρτιο του 2009, πριν εκλεγεί πρόεδρος της FIA τον Οκτώβριο του 2009. Ο Γάλλος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, αποκάλεσε το GP Σιγκαπούρης του 2008 στημένο και σχολίασε ότι θα έπρεπε να έχει ακυρωθεί.

Ο Todt δήλωσε: «Ίσως θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο σκληροί όταν μάθαμε για αυτή την ιστορία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το GP Σιγκαπούρης ήταν στημένο και θα έπρεπε να έχει ακυρωθεί». Ωστόσο, ο Γάλλος ξεκαθάρισε: «Δε θέλω να εμπλακώ στη διαμάχη» και σχολίασε ότι η απώλεια του τίτλου ήταν «ψυχολογικά πολύ δύσκολη» για το Massa.

Η νομική ομάδα του Massa διεκδικεί ενεργά από τους αρμόδιους της FIA και της Formula 1 έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, με το Βραζιλιάνο να δηλώνει ότι ελπίζει πως η Ferrari θα τον υποστηρίξει. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!