F1: Ο Felipe Massa θέλει να ανατρέψει το αποτέλεσμα του 2008

Ο Felipe Massa σκοπεύει να αξιολογήσει αν υπάρχουν νομικές οδοί που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του Πρωταθλήματος της Formula 1 του 2008, στο οποίο έχασε τον τίτλο από τον Lewis Hamilton για ένα βαθμό.

F1: Ο Felipe Massa θέλει να ανατρέψει το αποτέλεσμα του 2008

Ο Felipe Massa σκοπεύει να αξιολογήσει αν υπάρχουν νομικές οδοί που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του Πρωταθλήματος της Formula 1 του 2008, στο οποίο έχασε τον τίτλο από τον Lewis Hamilton για ένα βαθμό.

Ο παλαίμαχος οδηγός της Formula 1, Felipe Massa, δήλωσε ότι θα εξερευνήσει τις νομικές επιλογές του, έπειτα από τα πρόσφατα σχόλια του πρώην επικεφαλής της F1, Bernie Ecclestone, ο οποίος προσέφερε νέες πληροφορίες για το κρίσιμο Grand Prix Σιγκαπούρης του 2008, το οποίο αποδείχθηκε καταστροφικό για τις ελπίδες του Massa να κατακτήσει τον τίτλο εκείνη τη χρονιά.

Εκείνος ο αγώνας είναι περισσότερο γνωστός για το εσκεμμένο ατύχημα που προκάλεσε ο Nelson Piquet Jr. και η οποία οδήγησε σε επέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας, το οποίο ευνόησε τη στρατηγική του team-mate του Βραζιλιάνου στη Renault, Fernando Alonso, και του επέτρεψε να κερδίσει τον αγώνα.

Ο επίμαχος αγώνας είχε επίσης τεράστια επίδραση στη μάχη για τον τίτλο, καθώς το αυτοκίνητο ασφαλείας προκάλεσε ένα βεβιασμένο pit stop από τους μηχανικούς της Ferrari, οι οποίοι καθώς απελευθέρωσαν τον Massa με την αντλία ανεφοδιασμού προσκολλημένη στο μονοθέσιό του. Ο Βραζιλιάνος ήταν επικεφαλής, αλλά με το χρόνο που έχασε στα pits, έπεσε στις πίσω θέσεις, για να τερματίσει 13ος.

Την ίδια στιγμή, ο κύριος αντίπαλος του στη μάχη του τίτλου, Lewis Hamilton, ανέβηκε στο 3ο σκαλί βάθρου με τη McLaren. H συγκομιδή βαθμών εκείνης της ημέρας έκρινε αναμφισβήτητα την έκβαση του τίτλου, καθώς ο στο τέλος, ο Hamilton κατέκτησε τον τίτλο με διαφορά μόλις ενός βαθμού από τον Massa στην τελική βαθμολογία.

Λεπτομέρειες σχετικά με το εσκεμμένο ατύχημα του Piquet ήρθαν στη δημοσιότητα το 2009 και είχαν ως αποτέλεσμα η Renault να αντιμετωπίσει διετή αποκλεισμό από την F1 με αναστολή, και οι Flavio Briatore (επικεφαλής της ομάδας) και ο Pat Symonds (επικεφαλής μηχανολογίας) τιμωρήθηκαν επίσης για τη συμμετοχή τους στα γεγονότα με απαγόρευση εργασίας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό για ορισμένα χρόνια.

Τότε, ο Massa ηγήθηκε των εκκλήσεων προς τη FIA να ακυρώσει το αποτέλεσμα του GP Σιγκαπούρης, αλλά το καταστατικό της FIA έκανε κάτι τέτοιο αδύνατο, καθώς η κατάταξη της σεζόν παγιοποιείται βάσει του Διεθνούς Αγωνιστικού Κώδικα, μόλις ολοκληρωθεί η τελετή απονομής των τρόπαιων της Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, η έρευνα της FIA σχετικά με τα γεγονότα της Σιγκαπούρης δεν αποκάλυψε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι ο Alonso και η υπόλοιπη ομάδα της Renault γνώριζαν το σχέδιο εσκεμμένου ατυχήματος ή ότι συνέβαλαν στην εκτέλεσή του. Οπότε η FIA θεώρησε ότι θα ήταν άδικο να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο Massa πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι να επανεξεταστούν τα πράγματα για άλλη μια φορά μετά τα πρόσφατα σχόλια του πρώην επικεφαλής της Formula 1, Bernie Ecclestone, που υποδηλώνουν ότι ο ίδιος και η FIA γνώριζαν για το στήσιμο του αγώνα πριν από το τέλος της σεζόν του 2008, άρα εντός του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα για την αλλαγή του αποτελέσματος.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, ο Ecclestone δήλωσε πως ο ίδιος και ο τότε πρόεδρος της FIA, Max Mosley, γνώριζαν για την κατάσταση «κατά τη διάρκεια της σεζόν 2008. Αποφασίσαμε τότε να μην κάνουμε τίποτα. Θέλαμε να προστατεύσουμε το άθλημα και να το σώσουμε από ένα τεράστιο σκάνδαλο. Για αυτό χρησιμοποίησα αγγελική γλώσσα για να πείσω τον πρώην οδηγό μου (στη Brabham) Nelson Piquet να παραμείνει ήρεμος».

«Τότε, υπήρχε ο κανονισμός ότι η κατάταξη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά την τελετή απονομής των τρόπαιων της FIA στο τέλος της χρονιάς δεν μπορούσε να αγγιχθεί. Έτσι, ο Hamilton παρέλαβε το τρόπαιο, και όλα ήταν μια χαρά. Είχαμε αρκετές πληροφορίες εγκαίρως για να ερευνήσουμε το θέμα. Σύμφωνα με το καταστατικό, θα έπρεπε να είχαμε ακυρώσει τον αγώνα στη Σιγκαπούρη υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είχε συμβεί ποτέ για τη βαθμολογία του Πρωταθλήματος. Και τότε ο Felipe Massa θα είχε γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής και όχι ο Lewis Hamilton».

Αυτές οι παρατηρήσεις προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Massa, ο οποίος λέει ότι θέλει να αξιολογήσει αν υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν να προχωρήσει μέσω της νομικής οδού για το θέμα: «Υπάρχει ένας κανονισμός που λέει ότι όταν ένα Πρωτάθλημα έχει κριθεί, από τη στιγμή που ο οδηγός παραλαμβάνει το τρόπαιο του Πρωταθλητή, τα πράγματα δεν μπορούν πλέον να αλλάξουν, ακόμη και αν έχει αποδειχθεί κλέψιμο».

«Εκείνη την εποχή, οι δικηγόροι της Ferrari με ενημέρωσαν για αυτόν τον κανονισμό. Πήγαμε σε άλλους δικηγόρους και η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Οπότε λογικά πίστεψα σε αυτή την κατάσταση. Αλλά μετά από 15 χρόνια, ακούμε ότι ο ιδιοκτήτης της κατηγορίας λέει ότι το ανακάλυψε το 2008, μαζί με τον πρόεδρο της FIA, και δεν έκαναν τίποτα, για να μην αμαυρώσουν το όνομα της F1».

«Αυτό είναι πολύ λυπηρό, να γνωρίζω ότι το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα έπρεπε να ακυρωθεί και θα είχα έναν τίτλο. Τελικά, εγώ ήμουν αυτός που έχασε τα περισσότερα με αυτό το αποτέλεσμα. Έτσι, θα το κυνηγήσουμε για να τα καταλάβουμε όλα αυτά. Υπάρχουν κανόνες και υπάρχουν πολλά πράγματα που, ανάλογα με τη χώρα, δεν μπορείς να πας πίσω μετά από 15 χρόνια για να επιλύσεις μια κατάσταση. Αλλά σκοπεύω να μελετήσω την κατάσταση και τι λένε οι νόμοι και οι κανονισμοί. Πρέπει να έχουμε μια ιδέα για το τι είναι εφικτό να κάνουμε».

«Δεν θα το κυνηγούσα ποτέ σκεπτόμενος οικονομικά. Θα το κυνηγούσα σκεπτόμενος τη δικαιοσύνη. Νομίζω ότι αν έχεις τιμωρηθεί για κάτι που δεν ήταν δικό σου λάθος και είναι προϊόν κλεψίματος, κλεμμένου αγώνα, πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα, η σωστή κατάσταση είναι να ακυρωθεί το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα. Είναι η μόνη δίκαιη λύση που μπορεί να αποδοθεί σε μια τέτοια περίπτωση».

«Έχουμε ήδη δει άλλες καταστάσεις να συμβαίνουν σε αθλήματα, όπως ο (ποδηλάτης) Lance Armstrong, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είχε ντοπαριστεί και έχασε όλους τους τίτλους του. Ποια είναι η διαφορά;»

F1 - Felipe Massa (Ferrari), GP Βραζιλίας 2008

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!