F1: Οι οδηγοί αντιδρούν στην αύξηση των προστίμων έως και € 1 εκατ.

Πριν από το GP ΗΠΑ, η FIA ανακοίνωσε ότι τετραπλασίασε το ανώτατο ποσό προστίμου που μπορούν να επιβάλουν οι αγωνοδίκες στους οδηγούς στο 1 εκατομμύριο ευρώ, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

F1: Οι οδηγοί αντιδρούν στην αύξηση των προστίμων έως και € 1 εκατ.

Πριν από το GP ΗΠΑ, η FIA ανακοίνωσε ότι τετραπλασίασε το ανώτατο ποσό προστίμου που μπορούν να επιβάλουν οι αγωνοδίκες στους οδηγούς στο 1 εκατομμύριο ευρώ, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Η FIA ανανέωσε τους όρους του Διεθνούς Αγωνιστικού Κώδικα, ο οποίος ισχύει για όλα τα Πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού υπό την αιγίδα της. Η πιο σημαντική αλλαγή ήταν αύξηση του μέγιστου οικονομικού προστίμου που μπορεί να επιβληθεί σε οδηγούς ή ομάδες, από τα 250.000 στο 1 εκατομμύριο ευρώ για τη Formula 1 (στα 750.000 € για άλλα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και στα 500.000 € για όλα τα υπόλοιπα) αφότου είχε ανακοινωθεί ότι η FIA θα είναι πιο αυστηρή στο μέλλον με τις ποινές σε παραβάσεις οδηγών που αφορούν θέματα ασφαλείας.

Η αλλαγή εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA, με την ανακοίνωση να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο άρθρο «δεν έχει αναθεωρηθεί ούτε τροποποιηθεί τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια και δεν αντικατοπτρίζει τις σημερινές ανάγκες του μηχανοκίνητου αθλητισμού». Αυτό αναφέρεται στο γεγονός ότι η αξία των ομάδων της Formula 1 κυμαίνεται πλέον γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο διευθυντής του GPDA (συνδέσμου των οδηγών της F1) και οδηγός της Mercedes, George Russell, επέκρινε την κίνηση της FIA: «Νομίζω ότι είναι αρκετά γελοίο το γεγονός ότι ένας οδηγός μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ. Τον πρώτο μου χρόνο στη Formula 1, είχα πενταψήφιο μισθό και στην πραγματικότητα έχασα πάνω από εξαψήφιο ποσό εκείνη τη χρονιά, από την πληρωμή του προπονητή μου, των πτήσεων και ενός βοηθού. Και αυτό ισχύει πιθανότατα για το 25% του grid».

«Κάνουμε αυτό που αγαπάμε, οπότε δεν παραπονιόμαστε για αυτό. Αλλά αν πάρεις έναν οδηγό στην πρώτη του χρονιά, που πιθανώς μέχρι το τέλος της χάνει πάνω από 100.000 λόγω των επενδύσεων που πρέπει να κάνει, και του επιβάλλεις πρόστιμο ένα εκατομμύριο, τι θα συμβεί; Θέλουμε απλώς διαφάνεια και κατανόηση. Νομίζω ότι ήδη τα πρόστιμα είναι εκτός ελέγχου».

«Ο Verstappen τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 επειδή άγγιξε ένα μονοθέσιο (στο GP Βραζιλίας του 2021). Στο Lewis (Hamilton) επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 (επειδή διέσχισε την πίστα υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας στο φετινό GP Κατάρ). Νιώθω ότι αυτά τα ποσά είναι βγαλμένα στον αέρα. Όταν υπάρχουν πολλά μεγάλα παγκόσμια ζητήματα που συμβαίνουν και τόση φτώχεια σε όλο τον κόσμο, πώς μπορεί μια Ομοσπονδία να βγάζει απλά αυτά τα εξαψήφια, επταψήφια πρόστιμα

«Έχουμε ζητήσει στο παρελθόν από τη FIA να μάθουμε πού πηγαίνουν αυτά τα πρόστιμα, σε ποιους σκοπούς πηγαίνουν. Πρέπει να επενδύονται ξανά στις βασικές κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Αν πραγματικά πιστεύουν ότι ένα πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ αξίζει τον κόπο και ότι θα επενδυθεί κανά στο άθλημα, τότε ίσως ένας από τους οδηγούς που πληρώνεται πολύ, να είναι ευτυχής να πληρώσει αυτό το πρόστιμο. Αλλά φαίνεται αισχρό».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!