F1: Επανεξέταση της ποινής του Lewis Hamilton στο GP Κατάρ

Η FIA θα επανεξετάσει το πρόστιμο που δέχθηκε Lewis Hamilton επειδή διέσχισε την πίστα πεζός υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας στο GP Κατάρ, ωστόσο η πρόφαση με την οποία θα το κάνει δημιουργεί αντιδράσεις.

F1: Επανεξέταση της ποινής του Lewis Hamilton στο GP Κατάρ

Η FIA θα επανεξετάσει το πρόστιμο που δέχθηκε Lewis Hamilton επειδή διέσχισε την πίστα πεζός υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας στο GP Κατάρ, ωστόσο η πρόφαση με την οποία θα το κάνει δημιουργεί αντιδράσεις.

Έπειτα από τη σύγκρουση του Lewis Hamilton με τον team-mate του στην ομάδα της Mercedes, George Russell στην πρώτη στροφή του GP Κατάρ της Formula 1, η FIA θα επανεξετάσει το πρόστιμο που δέχθηκε ο Βρετανός 7 φορές Πρωταθλητής, επειδή μετά το ατύχημα διέσχισε την πίστα πεζός ενώ υπήρχαν μονοθέσια στην πίστα, που ακολουθούσαν το αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Hamilton δέχθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ για την ενέργειά του από τους αγωνοδίκες του GP Κατάρ και το μισό από αυτό είναι με αναστολή για τυχόν επανάληψη παρόμοιου συμβάντος έως το τέλος της φετινής σεζόν.

Ωστόσο, μία εβδομάδα μετά τον επίμαχο αγώνα, η FIA ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την τιμωρία του Hamilton, όχι για να την κάνει πιο βαριά, αλλά για να θέσει ένα πλαίσιο πιο αυστηρών ποινών για παρόμοια συμβάντα στο μέλλον. Η ανακοίνωση ανέφερε: «Η FIA σημειώνει ότι ο Lewis ζήτησε συγγνώμη κατά τη διάρκεια της μετέπειτα ακρόασης των αγωνοδικών για το περιστατικό και αναγνώρισε ότι η διέλευση ήταν μια σοβαρή παράβαση ασφάλειας. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αποτελεί πρότυπο, η FIA ανησυχεί για την εντύπωση που μπορεί να δημιούργησαν οι πράξεις του σε νεότερους οδηγούς».

Στην αναφορά των αγωνοδικών για το συμβάν του GP Κατάρ, σημειώθηκε ότι ο Hamilton είχε περάσει την πίστα μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν ο George Russell βγει από τα pits με υψηλή ταχύτητα, τονίζοντας ότι η διάσχιση της πίστας από πεζούς μπορεί να προκαλέσει πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι η FIA επανεξετάζει το γεγονός επειδή ο Hamilton αποτελεί πρότυπο για νεαρούς οδηγούς έχει προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις.

Το γεγονός ότι επανεξετάζεται μία ποινή λόγω της ιδιότητας ενός οδηγού ως πρότυπο, με τον Hamilton να αποτελεί παγκόσμια διασημότητα του οποίου η φήμη ξεπερνά τα πλαίσια των θεατών της Formula 1, οδηγεί σε αμφιβολίες για τον τρόπο σκέψης της FIA. Είναι περίεργος ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει να εξετάσει έναν τομέα στον οποίο είναι λογικό να κάνει πιο αυστηρές τις ποινές, με πρόφαση την ιδιότητα του Hamilton.

Οι τιμωρίες θα πρέπει ίσως να είναι πιο αυστηρές για τέτοιου είδους πράγματα σε όλες τις κατηγορίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι οδηγοί όχι μόνο της F1 αλλά και όλων των επιπέδων μηχανοκίνητου αθλητισμού θα σκέφτονται πολύ σοβαρά πριν σκεφτούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Αλλά η διατύπωση της ανακοίνωσης της FIA στρέφει το ενδιαφέρον στο Hamilton και όχι στο ευρύτερο πρόβλημα, κάτι που είναι λάθος.

Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η ανακοίνωση ήταν πιο ακριβής και ξεκαθάριζε ότι η FIA θεωρεί όλους τους οδηγούς της F1 πρότυπα και ότι πρόκειται να γίνει πιο αυστηρή σε μελλοντικές ποινές. Το να δηλώνεται ότι η «ιδιότητα του προτύπου» είναι ένας παράγοντας που δικαιολογεί την επανεξέταση ενός περιστατικού που αφορά τη συμπεριφορά στην πίστα -ακόμη και εκτός μονοθεσίου- είναι ανησυχητικό. Αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση, τότε θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε αυτή η επανεξέταση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!