H Apple ενδιαφέρεται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της F1

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Apple ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα δικαιώματα αποκλειστικής τηλεοπτικής μετάδοσης των Grand Prix της Formula 1 ανά τον κόσμο, κάνοντας μία πολύ δελεαστική προσφορά στη Liberty Media.

H Apple ενδιαφέρεται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της F1

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Apple ενδιαφέρεται να αποκτήσει τα δικαιώματα αποκλειστικής τηλεοπτικής μετάδοσης των Grand Prix της Formula 1 ανά τον κόσμο, κάνοντας μία πολύ δελεαστική προσφορά στη Liberty Media.

H Formula 1 θα μπορούσε να εξαφανιστεί από την ελεύθερη τηλεόραση παγκοσμίως, αν η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Apple αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του αθλήματος. Το μηνιαίο περιοδικό BusinessF1 αναφέρει ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει μία προσφορά ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά σεζόν για να αποκτήσει αποκλειστικότητα επί των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Formula 1.

Παράλληλα, η Apple TV χρηματοδοτεί τη δημιουργία μίας κινηματογραφικής ταινίας με παραγωγό τον Jerry Bruckheimer, σύμβουλο τον 7 φορές Πρωταθλητή της F1, Lewis Hamilton, σκηνοθέτη τον Joseph Kosinski, πρωταγωνιστή τον Brad Pitt και budget 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό των 2 δισ. δολαρίων που εκτιμάται ότι προσφέρει η Apple είναι περίπου το διπλάσιο από τα έσοδα που έχει αυτή τη στιγμή ο όμιλος Formula 1 Group (F1G) από τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανά τον κόσμο. Τα συνολικά έσοδα του F1G το 2022 ήταν 1,882 δισ. δολάρια. Τουλάχιστον 1,54 δισ. διαφορετικοί θεατές ανά τον κόσμο παρακολούθησαν έστω ένα Grand Prix της Formula 1 το 2022. Η ανάπτυξη στην αμερικανική αγορά ήταν πολύ σημαντική το 2022 καθώς ανήλθε στο 36%.

Υπό τους όρους μίας συμφωνίας μεταξύ του κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, δηλαδή της αμερικανικής εταιρείας Liberty Media, και της πλατφόρμας streaming Apple TV, η αποκλειστικότητα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο θα αυξανόταν σταδιακά. Ξεκινώντας από το 25% το 2025, για να αγγίξει το 100% το 2029, που λήγουν όλες οι υφιστάμενες συμφωνίες με τηλεοπτικούς σταθμούς. Για να συμβεί αυτό όμως, φαίνεται ότι η Apple επιζητά επταετή συμφωνία με καθορισμένη εκ των προτέρων τιμή.

Αυτή η ιδέα φαίνεται ότι γεννήθηκε εντός της Apple μετά την εξαιρετική επιτυχία που γνώρισε έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματα του αμερικανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου American Major League Soccer (MLS) για την επόμενη δεκαετία. Η Apple καταβάλλει 250 εκατ. δολάρια ετησίως για να αποκτήσει τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα κάθε ματς του πρωταθλήματος, και είδε 1 εκατ. νέες εγγραφές από την ημέρα που τα απέκτησε.

F1 - GP Ιαπωνίας 2023

Η συμφωνία της Apple με το MLS συνέπεσε με τη μεταγραφή του Αργεντίνου ποδοσφαιριστή παγκοσμίου φήμης Lionel Messi στην ομάδα του David Beckham, Inter Miami, η οποία εκτόξευσε τη δημοτικότητα του αθλήματος στις ΗΠΑ. H Apple TV έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό κανάλι εντός της εφαρμογής της για το MLS (MLS Season Pass), το οποίο είναι διαθέσιμο και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς όπως το αθλητικό ESPN.

Οι κάτοχοι του MLS Season Pass πληρώνουν επιπλέον χρήματα (12,99 $ το μήνα για τους κατόχους συνδρομής στο Apple TV και 14,99 $ για νέους συνδρομητές) και έχουν πρόσβαση σε όλα τα ματς. Οι κανονικοί συνδρομητές του AppleTV+ έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε απευθείας μετάδοση αγώνων. Πέραν από τους αγώνες, μεταδίδονται εκπομπές πριν και μετά τα ματς, καθώς και πρωτότυπο υλικό σε ημέρες που δεν υπάρχει αγωνιστική δράση.

Πέραν από τη Formula 1, αναφέρεται ότι η Apple εποφθαλμιά και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League, του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Αγγλίας, την επόμενη φορά που θα διεξαχθεί διαγωνισμός για αυτά, καθώς στοχεύει σε παγκόσμια αθλητικά γεγονότα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!