Η πρώτη γυναίκα σε μονοθέσιο F1 μετά από 5 χρόνια

Η πρέσβειρα οδηγός της Aston Martin, Jessica Hawkins, έγινε η πρώτη γυναίκα από το 2018 που οδήγησε μονοθέσιο της Formula 1, σε ένα τεστ στο Hungaroring.

Η πρώτη γυναίκα σε μονοθέσιο F1 μετά από 5 χρόνια

Η πρέσβειρα οδηγός της Aston Martin, Jessica Hawkins, έγινε η πρώτη γυναίκα από το 2018 που οδήγησε μονοθέσιο της Formula 1, σε ένα τεστ στο Hungaroring.

H 28χρονη Βρετανίδα Jessica Hawkins προσχώρησε στην ομάδα της Aston Martin στη Formula 1 ως πρέσβειρα το 2021. Η Hawkins, Πρωταθλήτρια Βρετανίας στα καρτ, έχει τερματίσει στο βάθρο αγώνων του W Series, του Πρωταθλήματος μονοθεσίων αποκλειστικά για γυναίκες. Έχοντας ξεκινήσει προετοιμασία στον προσομοιωτή της Aston Martin πέρυσι, η Jessica Hawkins έγινε τώρα η πρώτη γυναίκα που οδήγησε μονοθέσιο της Formula 1 έπειτα από μία πενταετία.

Συγκεκριμένα, η Βρετανίδα είχε την ευκαιρία να γευτεί την Aston Martin AMR21 του 2021 στην πίστα του Hungaroring της Βουδαπέστης, όπου μοιράστηκε οδηγικά καθήκοντα με τον εφεδρικό οδηγό της ομάδας, τον Βραζιλιάνο Felipe Drugovich, περυσινό Πρωταθλητή της Formula 2. Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2018 που μία γυναίκα οδηγεί μονοθέσιο F1, έπειτα από τεστ της Κολομβιανής Tatiana Calderon με Sauber στην πίστα της Autodromo Hermanos Rodriguez στο Μεξικό.

Η Hawkins συμπλήρωσε 26 γύρους στην πίστα του Hungariring, παρά την έντονη βροχή που επηρέασε τις προετοιμασίες, και δήλωσε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους στην ομάδα της Aston Martin που με εμπιστεύτηκαν, πίστεψαν σε μένα και μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Μου πήρε κάθε ίχνος αίματος, ιδρώτα και δακρύων για να φτάσω εδώ. Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι μπορεί να είναι μια πιθανότητα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Έπρεπε να το κρατήσω μυστικό για μήνες τώρα, κάτι που ήταν αρκετά δύσκολο! Το άξιζε απόλυτα και μου έδωσε πραγματικά πολύτιμες γνώσεις».

«Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιτάχυνση και το φρενάρισμα ενός μονοθεσίου της Formula 1 και, αφού εξέτασα τα δεδομένα, είμαι πραγματικά υπερήφανη για την απόδοσή μου. Το να οδηγήσω την AMR21 ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για μένα, το οποίο ήμουν έτοιμη να εκπληρώσω εδώ και πολύ καιρό. Θα συνεχίσω να προσπαθώ για περισσότερα και, στην πορεία, θέλω να εμπνεύσω και άλλες γυναίκες να καταλάβουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν το όνειρό τους, όποιο κι αν είναι αυτό».

Ο διευθυντής του προγράμματος εξέλιξης της Aston Martin, Robert Sattler, εξηγεί πόσο δύσκολες ήταν οι συνθήκες για το ντεμπούτο του Hawkins στην Ουγγαρία: «Η Jessica διακρίθηκε στο πρώτο της τεστ στην F1. Μετά τον αναγνωριστικό γύρο είχαμε μια μικρή καθυστέρηση, καθώς έπληξε την πίστα δυνατή βροχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια χλωρή πίστα και στην πρώτη της κανονική διαδρομή υπήρχαν ακόμα κάποια υγρά σημεία σε μερικές στροφές».

«Η Jessica ανέπτυξε σταδιακά ταχύτητα σε μια δύσκολη πίστα, ενώ διαχειρίστηκε άψογα την πολυπλοκότητα του μονοθεσίου της AMR21. Τα σχόλιά της ήταν ακριβή και συσχετισμένα με τα δεδομένα μας. Μετά από τρεις διαδρομές, η πίστα είχε στεγνώσει και ήδη ταίριαζε με τις ταχύτητες των γύρων αναφοράς. Συνολικά, η Jessica εκτέλεσε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα δοκιμών με πολύ επαγγελματική συμπεριφορά και ελπίζουμε να την ξαναδούμε σύντομα στο μονοθέσιο».

Ο επικεφαλής της ομάδας της Aston Martin, Mike Krack σχολίασε ότι η προσέγγιση της Hawkins στον προσομοιωτή είναι αυτή που έπεισε την Aston Martin να της δώσει την ευκαιρία να οδηγήσει το μονοθέσιο σε πραγματικές δοκιμές: «Αυτή είναι μια ξεχωριστή στιγμή τόσο για την ομάδα της Aston Martin όσο και για την Jessica, η οποία είναι ένα σημαντικό μέλος της ομάδας οδηγών μας. Εντυπωσιαστήκαμε πραγματικά από την προετοιμασία της Jessica για τις δοκιμές. Δούλεψε απίστευτα σκληρά με την ομάδα στον προσομοιωτή μας και αυτό έκανε εύκολη την απόφαση να τη βάλουμε στην AMR21».

«Η Jessica προσέγγισε την ευκαιρία με μεγάλη ωριμότητα. Ανέπτυξε γρήγορα ταχύτητα και βρήκε έναν καλό ρυθμό. Αυτή ήταν μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή στο ταξίδι της Jessica με την ομάδα της Aston Martin και χαίρομαι που μπορέσαμε να της δώσουμε το επόμενο βήμα στο ταξίδι της ανάπτυξής της, δοκιμάζοντας ένα σύγχρονο μονοθέσιο της Formula 1».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!