F1: To πρόγραμμα 24 αγώνων για το 2024

Η Formula 1 θα προσπαθήσει και πάλι να διοργανώσει ένα Πρωτάθλημα με 24 Grand Prix το 2024, με την επιστροφή του GP Κίνας και τρεις αγώνες να διεξάγονται Σάββατο.

F1: To πρόγραμμα 24 αγώνων για το 2024

Η Formula 1 θα προσπαθήσει και πάλι να διοργανώσει ένα Πρωτάθλημα με 24 Grand Prix το 2024, με την επιστροφή του GP Κίνας και τρεις αγώνες να διεξάγονται Σάββατο.

Η Formula 1 είχε προγραμματίσει 24 Grand Prix για τη φετινή σεζόν, αλλά το GP Κίνας ακυρώθηκε λόγω των μέτρων της ασιατικής χώρας εναντίον του COVID-19 και το GP Εμίλια Ρομάνια λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή κατά τις ημερομηνίες διεξαγωγής του. Η Κίνα, η πιο πολυπληθής χώρα στον πλανήτη, αποτελεί πολύ σημαντική αγορά για τη Formula 1, για αυτό και θέλει να επαναφέρει το Grand Prix στη Σαγκάη, που διεξήχθη τελευταία φορά το 2019.

Συνεπώς, το φετινό Πρωτάθλημα θα ισοφαρίσει το ρεκόρ περισσότερων αγώνων των τελευταίων ετών και η χρονιά του 2024 στοχεύει να είναι αυτή με τα περισσότερα Grand Prix στην ιστορία. Το ασυνήθιστο είναι ότι οι δύο πρώτοι αγώνες της σεζόν θα διεξαχθούν Σάββατο. Τo GP Σαουδικής Αραβίας, ο δεύτερος αγώνας της σεζόν, μεταφέρθηκε Σάββατο για να μην συμπίπτει με το Ραμαζάνι.

Αντίστοιχα, το GP Μπαχρέιν, o εναρκτήριος αγώνας της σεζόν, μεταφέρθηκε μία ημέρα νωρίτερα, για να υπάρχει κανονική απόσταση μεταξύ των δύο Grand Prix, τα οποία διεξάγονται σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα (29/2 – 2/3 και 7-9/3), σε αντίθεση με φέτος, οπου οι ομάδες δεν ήθελαν κάτι τέτοιο. Ο άλλος αγώνας που θα διεξαχθεί Σάββατο θα είναι το GP Λας Βέγκας (πρωί Κυριακής στην Ελλάδα), όπως θα συμβεί και φέτος.

Πριν από την έναρξη της σεζόν θα έχει προηγηθεί μετά το τριήμερο τεστ χειμερινών δοκιμών εξέλιξης, που θα λάβει χώρα στην πίστα του Sakhir μεταξύ 21 και 23 Φεβρουαρίου. To πρόγραμμα αγώνων του 2024 αντικατοπτρίζει επίσης τις προσπάθειες του οργανισμού της Formula 1 να αντιμετωπίσει ζητήματα logistics και βιωσιμότητας, με ορισμένους αγώνες να ομαδοποιούνται γεωγραφικά.

Το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα θα μειώσει τα ταξιδιωτικά έξοδα των ομάδων, καθώς το προσωπικό τους θα παραμείνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αντί για να επιστρέψει στην Ευρώπη. Η μεγάλη αλλαγή είναι η μεταφορά του GP Ιαπωνίας από το φθινόπωρο στις αρχές Απριλίου, έχοντας ανταλλάξει θέσεις με το GP Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα προηγηθεί του GP Σιγκαπούρης. Οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα το Σεπτέμβριο.

Το GP Ισπανίας έχει επίσης μεταφερθεί στα τέλη Ιουνίου (21-23/6), ξεκινώντας μία τριάδα αγώνων σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα που περιλαμβάνει επίσης τα GP Αυστρίας (30/6) και Μ. Βρετανίας (7/7). Η άλλη αλλαγή είναι ότι το GP Κατάρ έγινε ο προτελευταίος αγώνας της σεζόν πριν από το Άμπου Ντάμπι, και είναι ο μεσαίος αγώνας σε άλλη μία τριάδα αγώνων σε διαδοχικά Σαββατοκύριακα. Οι δύο τελευταίοι αγώνες θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο, κάνοντας το 2024 τη σεζόν που θα τελειώσει πιο αργά μέσα στο ημερολογιακό έτος από το 2021.

F1 - Πρόγραμμα αγώνων 2024

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!