F1: Απορρίφθηκε το αίτημα επανεξέτασης της ποινής του Lando Norris

Η FIA απέρριψε το αίτημα της McLaren για επανεξέταση της ποινής 5 δευτερολέπτων που δέχθηκε ο Lando Norris στο Grand Prix Καναδά της Formula 1, πριν από δύο εβδομάδες, καθώς δεν έκρινε ότι υπήρχαν καινούργια στοιχεία.

F1: Απορρίφθηκε το αίτημα επανεξέτασης της ποινής του Lando Norris

Η FIA απέρριψε το αίτημα της McLaren για επανεξέταση της ποινής 5 δευτερολέπτων που δέχθηκε ο Lando Norris στο Grand Prix Καναδά της Formula 1, πριν από δύο εβδομάδες, καθώς δεν έκρινε ότι υπήρχαν καινούργια στοιχεία.

Η McLaren είχε καλέσει τη FIA να επανεξετάσει την ποινή που δέχθηκε ο οδηγός της, Lando Norris, στο GP Καναδά, τον προηγούμενο αγώνα του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1. Ο Βρετανός είχε εσκεμμένα καθυστερήσει αυτούς που τον ακολουθούσαν υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα περιμένει στα pits πίσω από τον team-mate του, Oscar Piastri, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς μπροστά του, καθώς αμφότεροι θα πραγματοποιούσαν αλλαγή ελαστικών.

Για να εγκριθεί το αίτημα επανεξέτασης κάποιας ποινής, σύμφωνα με τον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα της FIA, η McLaren έπρεπε να υποβάλει σημαντικές, νέες και σχετικές πληροφορίες που δεν ήταν διαθέσιμες στους αγωνοδίκες όταν έβγαλαν την απόφασή τους.

H McLaren παρείχε σημειώσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των επικεφαλής ομάδων με εκπροσώπους της FIA στις 30 Ιουνίου 2023, καθώς και σε προηγούμενες περιπτώσεις, από τις οποίες υποστηρίζει ότι υπήρχε η κατανόηση ότι η υποτιθέμενη παράβαση δεν έπρεπε να τιμωρηθεί. Επίσης, αποδείξεις ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής ομάδων στο GP Καναδά του 2019 οδήγησαν στην κατανόηση ότι αυτού του είδους η ενέργεια ήταν αποδεκτή.

Η βρετανική ομάδα κατέθεσε αποδεικτικά στοιχεία βίντεο, ήχου, GPS και χρονομέτρησης για 8 διαφορετικές περιπτώσεις όπου τα μονοθέσια δημιούργησαν ένα κενό που είχε αρνητικό αντίκτυπο σε ανταγωνιστή και δεν τιμωρήθηκαν, παράλληλα με τις αποδείξεις ότι ο Alex Albon, που βρισκόταν πίσω από τον Norris, δεν έχασε καμία θέση από τις πράξεις του Βρετανού οδηγού της McLaren.

Στην ακρόαση στο Red Bull Ring την Κυριακή, στοιχεία κατέθεσαν επίσης διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίων οι Williams, Red Bull, Aston Martin και Alpine, προκειμένου να σχηματίσει μια εικόνα για το αν τα στοιχεία της McLaren θα πρέπει να γίνουν δεκτά ή όχι. Τελικά, η FIA αποφάσισε ότι τα στοιχεία δεν προσέφεραν κάτι καινούργιο, σημαντικό και σχετικό για να εξεταστεί ξανά το περιστατικό με τον Norris.

Οι αγωνοδίκες ανέφεραν ότι οι ομάδες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανονισμούς κατά γράμμα, χωρίς να βασίζονται σε συμφωνίες μεταξύ των επικεφαλής τους που επιτεύχθηκαν σε ιδιωτικές συναντήσεις, και ότι τα υπόλοιπα περιστατικά που επισημάνθηκαν δεν ήταν πανομοιότυπα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, οι αγωνοδίκες της FIA ανέφεραν: «Οι συζητήσεις, οι άτυπες “συμφωνίες κυρίων” κ.λπ. δεν μπορούν να γίνουν δεσμευτικές, εκτός και αν συμπεριληφθούν στους κανονισμούς, παρά τις καλές προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών. Οι αξιωματούχοι της FIA μπορούν μόνο να διευκρινίζουν ορισμένα θέματα, μέσω των σημειώσεων της διεύθυνσης αγώνων για παράδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο 12.2.1.i. Οι διευκρινίσεις αυτές δεν μπορούν να έρχονται σε αντίθεση με έναν υφιστάμενο κανονισμό».

«Η παράθεση προηγούμενων περιπτώσεων κατά την άποψή μας είναι, άσχετη με τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που αναφέρονται όπου δεν εφαρμόστηκε καμία ποινή και περιπτώσεις που αναφέρονται από τη Williams όπου εφαρμόστηκαν ποινές, κάθε περιστατικό ήταν διαφορετικό σε κάποια πτυχή, αν και μερικές φορές σε μικρό βαθμό. Αυτό που είναι πιο σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι η αρχική ποινή εφαρμόστηκε σε σχέση με αυτό που θεωρήθηκε ως αθέμιτη ενέργεια. Καμία από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν δεν ασχολείται με αυτό το θέμα».

Η McLaren, όπως είχε δεσμευθεί ότι θα έκανε, αποδέχθηκε την απόφαση των αγωνοδικών, παρότι πιστεύει ότι παρείχε επαρκή στοιχεία για να οδηγηθεί η υπόθεση σε επανεξέταση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!