F1: H McLaren ζήτησε επανεξέταση της ποινής του Lando Norris στο GP Καναδά

Η McLaren υπέβαλε αίτημα επανεξέτασης της ποινής 5 δλ. δευτερολέπτων που επιβλήθηκε στον Lando Norris στο Grand Prix Καναδά της Formula 1 πριν από δύο εβδομάδες.

F1: H McLaren ζήτησε επανεξέταση της ποινής του Lando Norris στο GP Καναδά

Η McLaren υπέβαλε αίτημα επανεξέτασης της ποινής 5 δλ. δευτερολέπτων που επιβλήθηκε στον Lando Norris στο Grand Prix Καναδά της Formula 1 πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Lando Norris δέχθηκε ποινή 5 δλ. στο GP Καναδά της Formula 1 πριν από δύο εβδομάδες για αντιαθλητική συμπεριφορά. Όταν παρενέβη το αυτοκίνητο ασφαλείας, ο Βρετανός καθυστέρησε αυτούς που τον ακολουθούσαν (μειώνοντας την ταχύτητά του κατά περίπου 50 χλμ./ώρα), για να εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσει χρόνο στο διπλό pit stop της McLaren, καθώς ο team-mate του, Oscar Piastri, βρισκόταν ακριβώς μπροστά του.

Ο Norris είδε την καρό σημαία στην 9η θέση, αλλά η ποινή τον έριξε στη 13η. Η απόφαση των αγωνοδικών δεν χαροποίησε τον Norris και τη McLaren, καθώς το ίδιο πράγμα έχει συμβεί και στο παρελθόν από άλλους οδηγούς χωρίς να επιβληθεί ποινή. Ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, Andrea Stella, θεωρεί ότι η FIA ίσως θέλει να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για να ελέγξει τη συμπεριφορά των οδηγών σε παρόμοιες συνθήκες, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί.

Συνεπώς, η McLaren υπέβαλε αίτημα επανεξέτασης της ποινής. Η FIA διοργάνωσε ακρόαση του αιτήματος για την Κυριακή του GP Αυστρίας στις 9:30 το πρωί τοπική ώρα. Η ακρόαση αυτή θα καθορίσει αν υπάρχουν σημαντικά και συναφή νέα στοιχεία που χρήζουν επανεξέτασης. Αν οι αγωνοδίκες αποφασίσουν ότι αυτό ισχύει, θα συγκληθεί δεύτερη ακρόαση, για την επανεξέταση της ποινής.

Στην ακρόαση έχει κληθεί να παρουσιαστεί και εκπρόσωπος της ομάδας της Williams. Σε εκείνη τη στιγμή του GP Καναδά, ο Norris βρισκόταν ακριβώς μπροστά από τον Charles Leclerc, ο οποίος όμως δεν τον ακολούθησε στα pits. Πίσω από το Μονεγάσκο όμως βρισκόταν ο Alex Albon, o οποίος εισήλθε στα pits.

Σε ανακοίνωσή της, η McLaren αφότου τόνισε ότι εκτιμά το δύσκολο έργο των αγωνοδικών της FIA οι οποίοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, ανέφερε: «Στον Καναδά, εκπλαγήκαμε από την ποινή και δεν ήμασταν σίγουροι για το σκεπτικό της απόφασης. Μιλήσαμε με τους αγωνοδίκες αμέσως μετά τον αγώνα για να κατανοήσουμε το σκεπτικό της ποινής».

«Το κανονιστικό πλαίσιο της FIA διαθέτει εργαλεία και διαδικασίες που επιτρέπουν στην ίδια και το άθλημα να αντιμετωπίσουν την λειτουργική πολυπλοκότητα της Formula 1, ειδικά για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεδομένης αυτής της δυνατότητας, η ομάδα έλαβε υπόψη της την αρχική εξήγηση και αποφάσισε να επανεξετάσει την υπόθεση με ήρεμο και μελετημένο τρόπο, πραγματοποιώντας ολοκληρωμένο έλεγχο, ο οποίος περιλάμβανε την εξέταση προηγούμενων περιστατικών».

«Μετά από αυτή την προσεκτική και εκτεταμένη εξέταση, πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την υποβολή “δικαιώματος επανεξέτασης” στη FIA, κάτι που πράξαμε. Θα συνεχίσουμε τώρα να συνεργαζόμαστε στενά με τη FIA, με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο το κάνουμε συνήθως, και θα αποδεχτούμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών τους και την απόφασή τους».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!