F1 – GP Καναδά: Γενικές πληροφορίες και ώρες διεξαγωγής

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Formula 1 επισκέπτεται τον Καναδά και την πίστα του Μόντρεαλ, στην τεχνητή νήσο Notre-Dame, που φέρει το όνομα του θρυλικού Gilles Villeneuve.

F1 – GP Καναδά: Γενικές πληροφορίες και ώρες διεξαγωγής

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Formula 1 επισκέπτεται τον Καναδά και την πίστα του Μόντρεαλ, στην τεχνητή νήσο Notre-Dame, που φέρει το όνομα του θρυλικού Gilles Villeneuve.

H Formula 1 θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να επισκεφθεί το Μόντρεαλ, στα πλαίσια της διεξαγωγής του Grand Prix Καναδά, το οποίο πάντα έχει μοναδική ατμόσφαιρα. Ο θρύλος του Gilles Villeneuve λάμπει περίτρανα στην πίστα που φέρει το όνομά του και που κατέκτησε την πρώτη νίκη της καριέρας του το 1978.

Η πίστα του Μόντρεαλ αποτελεί εντελώς διαφορετική πρόκληση από αυτήν της Βαρκελώνης, όπου διεξήχθη ο προηγούμενος αγώνας. Στον Καναδά ευνοούνται τα μονοθέσια με υψηλή ταχύτητα στις ευθείες, ενώ το σύστημα ανάκτησης ενέργειας δοκιμάζεται στα όριά του. Η μεγάλες ευθείες ενώνονται με αργά chicane και φουρκέτες και δεν υπάρχουν ουσιαστικές γρήγορες στροφές.

Πέραν από τον διάσημο «τοίχο των Πρωταθλητών», στην εξωτερική του τελευταίου chicane, υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία τα λάθη τιμωρούνται. Η Red Bull αποτελεί όπως πάντα το αδιαφιλονίκητο φαβορί, λόγω της υπεροχής του μονοθεσίου της. Με τρεις ζώνες DRS, η RB19 αναμένεται να είναι πολύ δυνατή και στις κατατακτήριες δοκιμές. Ο Sergio Perez θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη στις κατατακτήριες δοκιμές για να απειλήσει την κυριαρχία του Max Verstappen.

Η πραγματική μάχη θα δοθεί λίγο πιο πίσω, μεταξύ των Mercedes, Aston Martin και Ferrari. H γερμανική ομάδα κυριάρχησε σε αυτή τη μάχη στην Ισπανία, ωστόσο γνωρίζει ότι τα χαρακτηριστικά του Μόντρεαλ θα δημιουργήσουν διαφορετικές προκλήσεις. Εκεί, ο περιοριστικός παράγοντας θα είναι η καταπόνηση των πίσω ελαστικών στην έξοδο από τις αργές στροφές και όχι των εμπρός, όπως ήταν στη Βαρκελώνη.

Αυτό ενδέχεται να φέρει σημαντικές ανακατατάξεις σε σχέση με την εικόνα που είδαμε στο GP Ισπανίας. Όπως πάντα, αναμένεται σκληρή μάχη μεταξύ των οδηγών της Mercedes, οι οποίοι απολαμβάνουν περισσότερο τη συμπεριφορά του μονοθεσίου τους έπειτα από τις αναβαθμίσεις του Μονακό, οι οποίες σύμφωνα με την ομάδα, θα αποδείξουν την πραγματική τους αξία στο Μόντρεαλ.

Η Aston Martin περιμένει αρκετά σημαντικό από ό,τι αναφέρεται πακέτο αναβαθμίσεων για το GP Καναδά, το οποίο ίσως την βοηθήσει να επανέλθει έπειτα από τον χειρότερο αγώνα της σεζόν για την ίδια. Ο Fernando Alonso υποσχέθηκε να μην τερματίσει εκτός βάθρου ξανά, ενώ ο Lance Stroll επιστρέφει στον αγώνα της πατρίδας του, ελπίζοντας σε μία καλή εμφάνιση. Μέχρι στιγμής, η Aston Martin δεν έχει εντυπωσιάσει με τις τελικές της ταχύτητες στις ευθείες, αλλά προστατεύει καλά τα πίσω ελαστικά της.

Αντιθέτως, οι υψηλές ταχύτητες στις ευθείες είναι ένα από τα δυνατά σημεία της Ferrari, αλλά με την ομάδα να μην έχει κατανοήσει τα προβλήματα καταπόνησης ελαστικών που ταλανίζουν το μονοθέσιό της, ο ρυθμός της στους αγώνες είναι απογοητευτικός. Η SF-23 δεν φημίζεται επίσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα ψηλά kerb που θα συναντήσει στα chicane του Μόντρεαλ.

Ίσως τη Ferrari βοηθήσουν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το συνηθισμένο που αναμένεται να επικρατήσουν στην πίστα κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, λόγω συννεφιάς. Υπάρχει επίσης μικρή πιθανότητα βροχής (20-30%). Η Alpine φαίνεται να έχει ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες ομάδες και η McLaren ίσως δυσκολευθεί στις μεγάλες ευθείες, ωστόσο αναμένεται να φέρει κάποιες αναβαθμίσεις για αυτό τον αγώνα που θα τη βοηθήσουν να βελτιώσει την απόδοση του μονοθεσίου της.

Μπορούμε να περιμένουμε εκπλήξεις από τη Haas στις κατατακτήριες δοκιμές, αλλά η φθορά ελαστικών θα παίξει το ρόλο της για την αμερικανική ομάδα στον αγώνα. H Alfa Romeo θα έχει ειδικό χρωματισμό για να γιορτάσει τα 100 χρόνια του Quadrifoglio, του τετράφυλλου τριφυλλιού που τοποθέτησε στο αυτοκίνητό του ο Ugo Sivocci στο Targa Florio του 1923 και κοσμεί τα οχήματα υψηλών επιδόσεων της μάρκας έκτοτε.

Πρόγραμμα τριημέρου

Παρασκευή 16 Ιουνίου
Ελεύθερες δοκιμές 1: 20:30
Ελεύθερες δοκιμές 2: 00:00
Σάββατο 17 Ιουνίου
Ελεύθερες δοκιμές 3: 19:30
Κατατακτήριες δοκιμές: 23:00
Κυριακή 18 Ιουνίου
Αγώνας: 21:00

GP Καναδά

8ος γύρος του Πρωταθλήματος F1 2023
Πίστα: Circuit Gilles Villeneuve
Μήκος πίστας: 4.361 μ.
Γύροι: 70
Συνολική απόσταση αγώνα: 305,270 χλμ.
Ρεκόρ γύρου (σε αγώνα): 1:13.078 (214,833 χλμ./ώρα μ.ω.τ.) – V. Bottas (Mercedes), 2019
Απόλυτο ρεκόρ γύρου: 1:10.240 (223,513 χλμ./ώρα μ.ω.τ.) – S. Vettel (Ferrari), 2019
Στροφές: 14 (6 αριστερές, 8 δεξιές)
Ζώνες DRS: 3 (μεταξύ στροφών 7-8, 12-13 και 14-1)
Μήκος pit lane με περιοριστή ταχύτητας: 405 μ.
Θέση pole position: Αριστερά
Απόσταση pole position – 1ης ζώνης πέδησης: 163 μ.
Χρόνος στο γύρο με τέρμα γκάζι: 69%
Απόσταση γύρου με τέρμα γκάζι: 77%
Χρόνος πέδησης στο γύρο: 16%
Αλλαγές σχέσεων ανά γύρο: 50
Μέγιστη πλευρική επιτάχυνση: 3,4 G (στροφή 5)
Μέγιστη ταχύτητα: 319 χλμ./ώρα
Κατανάλωση καυσίμου: Υψηλή
Καταπόνηση φρένων: Υψηλή
Πιθανότητα αυτοκινήτου ασφαλείας: 40%
Πιθανότητα βροχής: 38%

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!