F1: Οι ομάδες απέτρεψαν τη FIA να κλείσει «παραθυράκι» του sprint shootout

Η διατύπωση των νέων κανονισμών για το sprint shootout, τις κατατακτήριες δοκιμές για το σπριντ, έχει αφήσει ένα «παραθυράκι» όσον αφορά τη χρήση ελαστικών, το οποίο η FIA προσπάθησε να κλείσει, αλλά οι ομάδες δεν την άφησαν.

F1: Οι ομάδες απέτρεψαν τη FIA να κλείσει «παραθυράκι» του sprint shootout

Η διατύπωση των νέων κανονισμών για το sprint shootout, τις κατατακτήριες δοκιμές για το σπριντ, έχει αφήσει ένα «παραθυράκι» όσον αφορά τη χρήση ελαστικών, το οποίο η FIA προσπάθησε να κλείσει, αλλά οι ομάδες δεν την άφησαν.

Σύμφωνα με την πρόθεση των καινούργιων κανονισμών που αφορούν τη μορφή αγωνιστικού τριημέρου για τα Grand Prix που έχουν σπριντ, με την παρουσίαση κατατακτήριων δοκιμών για τη διαμόρφωση της σειράς εκκίνησης του μίνι αγώνα 100 χλμ., κάθε οδηγός θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα καινούργιο σετ μέσης γόμας στο σε καθένα από τα δύο πρώτα σκέλη του sprint shootout, και ένα καινούργιο σετ μαλακής γόμας για το SQ3.

O κανονισμός αναφέρει: «Στο SQ3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως ένα σετ σλικ ελαστικών και αυτό πρέπει να είναι μόνο ένα νέο σετ ελαστικών μαλακής γόμας». Η λέξη «μπορεί» σε αυτή την περίπτωση κάνει όλη τη διαφορά, διότι επιτρέπει στις ομάδες αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα καινούργια σετ μαλακής γόμας στις κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής, που καθορίζουν τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής, ο οποίος μοιράζει περισσότερους βαθμούς.

Αν ένας οδηγός έχει χρησιμοποιήσει όλα τα καινούργια σετ ελαστικών μαλακής γόμας και προκριθεί στο Q3, τότε έχει την επιλογή απλά να μη βγει στην πίστα και να συμβιβαστεί με τη 10η θέση εκκίνησης. Για να διορθώσει τη διατύπωση του κανονισμού, έτσι ώστε οι ομάδες να μην έχουν την επιλογή μη συμμετοχής στο τρίτο σκέλος του sprint shootout, η FIA χρειαζόταν η έκκριση 8 εκ των 10 ομάδων, την οποία δεν είχε.

Συνεπώς, ο κανονισμός παρέμεινε ως είχε για το πρώτο Grand Prix με sprint shootout, στο Αζερμπαϊτζάν, και ήδη δύο οδηγοί εκμεταλλεύτηκαν τη διατύπωση αυτή στις χθεσινές κατατακτήριες δοκιμές: οι Lando Norris (McLaren) και Yuki Tsunoda, ο οποίος προκρίθηκε εχθές στο Q3 για πρώτη φορά από το περυσινό GP Σιγκαπούρης. Αμφότεροι οι οδηγοί χρησιμοποίησαν εχθές στο Q3 το τελευταίο τους καινούργιο σετ μαλακών ελαστικών.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι Norris και Tsunoda προκριθούν στο τρίτο σκέλος του sprint shootout σήμερα, δεν θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε αυτό, διότι δεν διαθέτουν καινούργιο σετ μαλακής γόμας ελαστικών. Ωστόσο, η McLaren έκανε εν γνώσει της αυτή τη στρατηγική επιλογή, δίνοντας προτεραιότητα στον αγώνα της Κυριακής, διότι μοιράζει περισσότερους βαθμούς.

Από την πλευρά της, η AlphaTauri, εκτιμώντας ότι δεν έχει αρκετά γρήγορο μονοθέσιο για να φτάσει στο Q3, επέλεξε να χρησιμοποιήσει με αμφότερους τους οδηγούς της δύο σετ μαλακής γόμας στη μοναδική περίοδο ελεύθερων δοκιμών, για να τους προετοιμάσει καλύτερα για τις κατατακτήριες δοκιμές. Ο Nyck de Vries είχε ατύχημα στο πρώτο σκέλος, ωστόσο ο Yuki Tsunoda κατάφερε να προκριθεί στο Q3, χρησιμοποιώντας εκεί το τελευταίο του σετ ελαστικών.

F1 - GP Αζερμπαϊτζάν, Διαθέσιμα σετ ελαστικών για το sprint shootout

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!